Najboljih 15 referenci na Breaking Bad iz prve sezone Better Call Saula – serijala.com

Najboljih 15 referenci na Breaking Bad iz prve sezone Better Call Saula

Iza nas je završena prva sezona Better Call Saula, spin-offa Breaking Bada smještenog šest godina prije nego li će Walter White započeti svoj megalomanski pohod na carstvo metamfetamina u Novom Meksiku. Prve epizode su prilično obećavale, bile laganije i duhovitije od tmurnih Breaking Badovih sezona.

Kasnije epizode postale su još bolje — na trenutne ozbiljnije i emotivnije, a serija je uspjela riješiti sve dileme i pitanja o svrsi spin-offa te šansama da Vince Gilligan i kompanija još jednom stvore odličnu seriju. Uspjeli su.

Better Call Saul je s jedne strane vlastita serija koja je potpuno neovisna o Breaking Badu i ne upada u zamku pretjeranog oslanjanja na popularniji original, a s druge strane nagrađuje vjerne gledatelje izvornika sitnim i ne-toliko-sitnim referencama. Neke su odmah uočljive, neke ćete propustiti ako trepnete, a uglavnom su zabavni callbackovi za vjerne fanove. Ovo je petnaest nama najdražih iz prve sezone:

1. Jimmy (ni)je Kevin Costner

Najzabavnija i možda najbolja referenca na Breaking Bad u Better Call Saulu došla je u finalu sezone, kada se Jimmy budi uz nepoznatu djevojku koja tek tada shvaća da on u biti nije Kevin Costner.

2. “U najboljem slučaju vodit ću Cinabon pekaru u Omahi”

saul_cinnabon

Prije nego će skočiti šest godina unazad prije početka Breaking Bada, Better Call Saul počinje scenom i pogledom u Sauluvu budućnost koju si je sam predvidio u posljednjoj epizodi u kojoj se pojavljuje, u predzadnjoj epizodi Breaking Bada. Vodi pekaru Cinnabon u Omahi pod aliasom “Gene”.

3. Saulov prsten

Saul Goodman u Breaking Badu na malom prstu lijeve ruke nosi prsten, a u finalu prve sezone Better Call Saula saznali smo kako ga je dobio — nakon što je preminuo njegov prijatelj Marco, jedna od stvari koje su ga dodatno makle od Jimmyja prema Saulu.

prsten

4. Saulov auto

U prvoj epizodi Saula, Jimmy kreće prema bijelom Cadillacu koji se nalazi u sredini kadra, no kamera se polako miče u lijevo, a Jimmy ulazi u razvaljeni žuti Suzuki. Isti auto — Cadillac — vozit će kasnije u Breaking Badu.

saul_auto

breaking_auto

5. Belize

Famozni Belize u Breaking Badu bio je eufemizam za ubojstvo — “pošalji ga na put u Belize, kamo je Mike otišao”. U Saulu, Jimmyju pada na pamet kao asocijacija na “B” u odličnom monologu kada gubi razum i smirenost zbog Chuckove izdaje.

saul_belize

https://www.youtube.com/watch?v=6Olv6fIHmGM

6. Kamera i kadriranje

Nije referenca ni easter egg samo po sebi, ali još jedna od stvari koje Saul i Breaking Bad dijele je vizualni stil i zaigrana kamera koja likove promatra iz različitih kuteva. Često korištena bila je worm’s eye perspektiva kojom su nastali neki od vrlo pamtljivih prizora iz obje serije:

saul_shot

breaking_shot

 

7. D:

Nastavak na prethodnu točku, jedan od kuteva kojom redatelji obaju serija vole promatrati svoje likove kada su na dnu, poraženi i bespomoćni.

saul

gus

walter

8. TIGHTTIGHTTIGHT

Tuco!

9. Jimmy i Gale Boetticher dijele adresu

James M. McGill izgleda živi na istoj adresi kao i Gale Boetticher, Waltov kuharski pomoćnik iz Breaking Bada.

saul_adresa

breaking_gale

breaking_gale2

10. Jimmyjeva klijentela je u istom staračkom domu kao Hector Salamanca

No dobro, ne bi ni imalo smisla da Albuquerque ima više od jednog staračkog doma.

Pročitaj još

saul_staracki

breaking_staracki

11. Salon za uljepšavanje noktiju

Kao jedan od prijedloga za pranje love, Saul je Jesseju predložio salon za uljepšavanje noktiju. I eto, u Better Call Saulu, Jimmy ima mali ured (špajzu) u stražnjem dijelu salona.

breaking_salon saul_salon

12. Jimmy i Walt vole iskaljivati bijes na metalnim površinama

#BreakingBad callback. #BetterCallSaul #BreakingBadLocations #BetterCallSaulLocations   A photo posted by Breaking Bad Locations (@breakingbadlocations) on

13. Izolir trakom zalijepljeno vjetrobransko staklo

Jimmy i Walt nalaze savjete za popravak auta na istom DIY kanalu na YouTubeu.

saul_sajba

breaking_sajba

14. Loyola’s restoran

Loyola’s Diner mali je restoran iz obje serije, a zapravo postoji i u stvarnom Albuquerqueju.

saul_loyola

loyola_brba

15. Ključevi

Usputna sitnica i easter egg, ali Walt i Jimmy imaju iste ključeve od auta, a različite automobile.

breaking_saul_kljucevi

Dio gifova i fotografija preuzet sa: /r/bettercallsaul, Uproxx.com.

2 komentara
  • Moram se posuti pepelom zbog ove serije, bio sam kritičan nakon prvih par epizoda pa sam čak i prestao gledati. Ali onda sam čuo sve te hvalospjeve oko serije pa sam joj dao drugu šansu i jako sam impresioniran. Vrlo dobra, čak i odlična prva sezona, a kao i Breaking Bad može biti još bolja.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2021 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861