Najboljih 15 referenci na Breaking Bad iz prve sezone Better Call Saula – serijala.com
Trenutno čitaš
Najboljih 15 referenci na Breaking Bad iz prve sezone Better Call Saula

Najboljih 15 referenci na Breaking Bad iz prve sezone Better Call Saula

Iza nas je završena prva sezona Better Call Saula, spin-offa Breaking Bada smještenog šest godina prije nego li će Walter White započeti svoj megalomanski pohod na carstvo metamfetamina u Novom Meksiku. Prve epizode su prilično obećavale, bile laganije i duhovitije od tmurnih Breaking Badovih sezona.

Kasnije epizode postale su još bolje — na trenutne ozbiljnije i emotivnije, a serija je uspjela riješiti sve dileme i pitanja o svrsi spin-offa te šansama da Vince Gilligan i kompanija još jednom stvore odličnu seriju. Uspjeli su.

Better Call Saul je s jedne strane vlastita serija koja je potpuno neovisna o Breaking Badu i ne upada u zamku pretjeranog oslanjanja na popularniji original, a s druge strane nagrađuje vjerne gledatelje izvornika sitnim i ne-toliko-sitnim referencama. Neke su odmah uočljive, neke ćete propustiti ako trepnete, a uglavnom su zabavni callbackovi za vjerne fanove. Ovo je petnaest nama najdražih iz prve sezone:

1. Jimmy (ni)je Kevin Costner

Najzabavnija i možda najbolja referenca na Breaking Bad u Better Call Saulu došla je u finalu sezone, kada se Jimmy budi uz nepoznatu djevojku koja tek tada shvaća da on u biti nije Kevin Costner.

2. “U najboljem slučaju vodit ću Cinabon pekaru u Omahi”

saul_cinnabon

Prije nego će skočiti šest godina unazad prije početka Breaking Bada, Better Call Saul počinje scenom i pogledom u Sauluvu budućnost koju si je sam predvidio u posljednjoj epizodi u kojoj se pojavljuje, u predzadnjoj epizodi Breaking Bada. Vodi pekaru Cinnabon u Omahi pod aliasom “Gene”.

3. Saulov prsten

Saul Goodman u Breaking Badu na malom prstu lijeve ruke nosi prsten, a u finalu prve sezone Better Call Saula saznali smo kako ga je dobio — nakon što je preminuo njegov prijatelj Marco, jedna od stvari koje su ga dodatno makle od Jimmyja prema Saulu.

prsten

4. Saulov auto

U prvoj epizodi Saula, Jimmy kreće prema bijelom Cadillacu koji se nalazi u sredini kadra, no kamera se polako miče u lijevo, a Jimmy ulazi u razvaljeni žuti Suzuki. Isti auto — Cadillac — vozit će kasnije u Breaking Badu.

saul_auto

breaking_auto

5. Belize

Famozni Belize u Breaking Badu bio je eufemizam za ubojstvo — “pošalji ga na put u Belize, kamo je Mike otišao”. U Saulu, Jimmyju pada na pamet kao asocijacija na “B” u odličnom monologu kada gubi razum i smirenost zbog Chuckove izdaje.

saul_belize

https://www.youtube.com/watch?v=6Olv6fIHmGM

6. Kamera i kadriranje

Nije referenca ni easter egg samo po sebi, ali još jedna od stvari koje Saul i Breaking Bad dijele je vizualni stil i zaigrana kamera koja likove promatra iz različitih kuteva. Često korištena bila je worm’s eye perspektiva kojom su nastali neki od vrlo pamtljivih prizora iz obje serije:

saul_shot

breaking_shot

 

7. D:

Nastavak na prethodnu točku, jedan od kuteva kojom redatelji obaju serija vole promatrati svoje likove kada su na dnu, poraženi i bespomoćni.

saul

gus

walter

8. TIGHTTIGHTTIGHT

Tuco!

9. Jimmy i Gale Boetticher dijele adresu

James M. McGill izgleda živi na istoj adresi kao i Gale Boetticher, Waltov kuharski pomoćnik iz Breaking Bada.

saul_adresa

breaking_gale

breaking_gale2

10. Jimmyjeva klijentela je u istom staračkom domu kao Hector Salamanca

No dobro, ne bi ni imalo smisla da Albuquerque ima više od jednog staračkog doma.

Pročitaj još

saul_staracki

breaking_staracki

11. Salon za uljepšavanje noktiju

Kao jedan od prijedloga za pranje love, Saul je Jesseju predložio salon za uljepšavanje noktiju. I eto, u Better Call Saulu, Jimmy ima mali ured (špajzu) u stražnjem dijelu salona.

breaking_salon saul_salon

12. Jimmy i Walt vole iskaljivati bijes na metalnim površinama

#BreakingBad callback. #BetterCallSaul #BreakingBadLocations #BetterCallSaulLocations   A photo posted by Breaking Bad Locations (@breakingbadlocations) on

13. Izolir trakom zalijepljeno vjetrobransko staklo

Jimmy i Walt nalaze savjete za popravak auta na istom DIY kanalu na YouTubeu.

saul_sajba

breaking_sajba

14. Loyola’s restoran

Loyola’s Diner mali je restoran iz obje serije, a zapravo postoji i u stvarnom Albuquerqueju.

saul_loyola

loyola_brba

15. Ključevi

Usputna sitnica i easter egg, ali Walt i Jimmy imaju iste ključeve od auta, a različite automobile.

breaking_saul_kljucevi

Dio gifova i fotografija preuzet sa: /r/bettercallsaul, Uproxx.com.

2 komentara
  • Moram se posuti pepelom zbog ove serije, bio sam kritičan nakon prvih par epizoda pa sam čak i prestao gledati. Ali onda sam čuo sve te hvalospjeve oko serije pa sam joj dao drugu šansu i jako sam impresioniran. Vrlo dobra, čak i odlična prva sezona, a kao i Breaking Bad može biti još bolja.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861