Najbolje serije 2013. godine: 11. do 20. mjesto – serijala.com
Trenutno čitaš
Najbolje serije 2013. godine: 11. do 20. mjesto

Najbolje serije 2013. godine: 11. do 20. mjesto

Došli smo i do pretposljednjeg članka u godišnjem odbrojavanju prema desetorki najboljih serija godine. Najboljih nama, za one koji će se hvatati semantike. Mnogo odličnih serija, deset nama vrlo dragih ostavljene na pragu najboljih deset. Kao što smo spomenuli u prethodnom članku, ove godine nismo numerirali serije van najboljih deset, već ih samo navodimo abecedno — razlike su male i nebitne. Čitamo se za dva dana sa izborom finalnih deset najboljih serija godine, a u međuvremenu možete probati pogađati koje bi to bile. Pratite li nas barem malo češće, sigurno neće biti teško popuniti praznine. 

» Najbolje serije 2013. godine: ono što nije stalo

» 21. do 30. mjesto

Archer

Nema te animirane serije koja svojim brutalnim humorom, glasovima i kvalitetom animacije konkurira Archeru. Četvrta sezona bila je posebno urnebesna i vodila nas svuda po svijetu — od Vatikana u misiju spašavanja pape, preko Moroka i Vermonta sve do podvodnih laboratorija. Scenaristi nisu štedjeli na ludim idejama, a fore su letjele kao iz topa. Dokaz da im egzotične lokacije nisu potrebne za stvaranje kvalitetne epizode bila je posebno smiješna epizoda “Live and Let Dine”, u cijelosti smještena u restoranu popularnog kuhara gdje ISIS-ovci štite albanskog diplomata. Trinaest novih epizoda stiže u siječnju, u paru s novim animiranim Chozenom. Ako Chozen bude upola dobar kao i Archer, imat ćemo odličan animirani blok ponedjeljkom.

Archer

Black Mirror

Među serijama “koje nisu stale među posljednjih trideset” našlo se par serija koje nisu konkurirale za listu zbog prošlogodišnjeg emitiranja, ali smo željeli ispraviti propust neuvrštavanja na prethodne liste. Black Mirror krenuo je u prosincu 2011. godine, primjetili smo ga prekasno da bi ušao na listu najboljih te godine, no zato smo ga dočekali ove. Charlie Brooker je čovjek divno poremećenog uma, a Black Mirror divno poremećena serija kakvoj zbilja nema ravne ni usporedive na televiziji. Koncept je antologijski, sličan Zoni sumraka sa po tri “samostojeće” epizode godišnje. Tri fascinantne priče koje se bave spekulativnom fikcijom i našim tehno-strahovima, posuđujući neke futurističke aspekte tehnologije i njihovim smještanjem u svijet današnjice. Brilijantna satira i društveni komentar današnjeg svijeta ovisnog o tehnologiji prikazan kroz paralelne verzije stvarnosti u kojima je potencirana važnost društvenih medija, umjetne inteligencije, virtualne i alternativne stvarnosti te čovjekove ovisnosti o tehnologiji. Godinu dana nakon emitiranja druge sezone, sudbina serije još uvijek visi. Bit ćemo jako, jako tužni ako ako Brooker stane na ovome.

Black Mirror

Girls

Prošle smo godine debitantsku sezone HBO-ovih Girls imali na petom mjestu najboljih serija godine. Nedavno smo razgovarali upravo o drugoj sezoni Girlsa koja se emitirala rano u 2013. i složili se da je sezona bila još i bolja od prve. No, zbog velike količine kvalitetnih serija, Lena Dunham i njezine djevojke ispale su nam iz deset najboljih. Druga sezona bila je drugačija, čudnija, u većem neredu od prve, ali ipak trenuci koji su je izvlačili bili su bolji, ljepši i emotivniji. Jedan od njih je i onaj iz slike ispod, možda i najboljeg trenutka druge sezone, vjerojatno i same serije. Dunham svojom serijom hvata pravu sliku tog zeitgeista današnjice ljudskih odnosa i povezanosti (s dozom hiperbole) možda najbolje od ijedne serije u povijesti, i zato se o njoj priča. Likovi u seriji većinu vremena ponašaju se kao što se ljudi često u stvarnosti i ponašaju, kao kompletna govna, ali fascinatno je gledati njih i njihove raspade na malom ekranu, a za onu šačicu pozitivnih čak i navijati.

Girls

Hannibal

Showrunner Bryan Fuller i redatelj pilota David Slade (Breaking Bad, Awake) praktički su iznova osmislili svijet Hannibala Lectera i stvorili jednu od vizualno najupečatljivijih serija televizije nakon Breaking Bada. Za trinaest-epizodnu sezonu neke serije možda je bilo trunku previše proceduralnijih priča nego bismo to željeli, ali sve ostalo bilo je odlično. Mads Mikklesen je drugačiji Hannibal od Anthonyja Hopkinsa, suptilniji, blaži i uglađeniji — ali i dalje jeziv. Hugh Dancy, kao FBI-jev profiler Will Graham, zapravo je centralna figura serije. Brilijantan, ali psihički poremećen čovjek slamao se kroz prvu sezonu, a sve to bilo je popraćeno poprilično poremećenim i uznemirujućim vizualizacijama zločina i njegovog stanja uma. Fulleru ide i priznanje što je Hannibala prikazao inteligentnim i spretnim, bez da Jacka Crawforda, Willa Grahama i ostalu FBI-jevu ekipu učini slijepima i naivnima, nakon što ih je ovaj čitavu sezonu ismijavao kopirajući zločine drugih ubojica te ih ponekad servirao na pladnju – doslovce.

Hannibal

House of Cards

Netflix je ove godine gledateljima ponudio trinaest sati House of Cardsa u jednom komadu. Teško je to uopće i nazvati serijom jer se zapravo radi o veoma dugačkom filmu, koji vam nudi pauze za hranu i nuždu između. Kada je u veljači Netflix istovario svih trinaest epizoda za gledanje teško se bilo oduprijeti bingeanju svega u jednom dahu, što iz mogućnosti, što iz same kvalitete serije. Kevin Spacey sjajan je kao Frank Underwood; nemilosrdan, pokvaren i prokleto sposoban političar. Njegovo probijanje četvrtog zida u rukama lošijeg glumca bilo bi smiješno, ali ovdje funkcionira savršeno uz samu radnju. Iako i danas zanimljivije razgovore vodimo uz način na koji nam je House of Cards predstavljen od onih o samom sadržaju epizoda, serija je ponudila odličan spoj drame, crne komedije i sapunice da je bilo užitak gledati. Kada ćemo u budućnosti pričati o House of Cards, nećemo govoriti o još samo jednoj kabelskoj seriji, nego o predvodniku revolucije, makar sam njezin sadržaj nije bio na istoj stepenici s načinom distribucije.

House of Cards

Justified

Justified vjerojatno više neće dostići vrhunac iz druge sezone, iako bismo voljeli da se varamo. Ova sezona se možda previše koncentrirala na misteriju oko Drewa Thompsona, koja nas nije uvjerila da bi nam trebalo biti previše stalo, pa nije bila ni interesantna koliko je trebala biti. No, “Decoy”, epizoda kojoj je cijela sezona vodila, treća prije završetka sezone, bila je jedna od najboljih epizoda godine. Općenito. Justifiedova verzija shit hitting the fan epizode bila je zabavni i napeti neo-vesternski stand-off, a ostatak sezone također je imao dovoljno hajlajtova da opravda uvrštavanje pred vrh ljestvice najboljih serija godine. Raylanovo kopanje po prošlosti obitelji i ponovno suočavanje s ocem, Boydovi južnjački manerizmi i story-arc sa Avom te odlično comic-relief gostovanje Pattona Oswalta…

justified

Parks and Recreation

Parks and Recreation i Community bili su jedini sitcomovi koji su iz NBC-evog svibanjskog pokolja izašli živi, no ne bez posljedica. Mreža je Parksu srezala budžet, što je rezultiralo odlaskom Rashide Jones i Roba Lowea. No, imali su novaca poslati cijelu televizijsku ekipu na snimanje u London, što nam i nije bio pretjerano jasan potez — koliko god ta dupla epizoda bila odlična. No, kakva god situacija bila na NBC-u, Parks & Rec i dalje nam je jedan od najdražih sitcoma na televiziji, i kao što je to bio slučaj s Girls, uz toliko kvalitetne ponude ove godine, mjesta za stanovnike Pawneeja (i pridruženog im Eagletona) na vrhu liste jednostavno nije bilo. Gledanost nije više čak ni na onoj bijednoj razini kakva je bila kroz većinu emitiranja, no nadamo se barem da će NBC dozvoliti seriji dovoljno vremena da ju privede kraju, bilo to ovog svibnja ili nakon iduće sezone. Zamjerati im na potencijalnom otkazivanju ne možemo, jer, budimo realni, prije četiri godine nismo ni sanjali da će serija doživjeti šest sezona.

parks

Shameless

Shameless je u trećoj sezoni imao možda najbolju sezonu do sada. Serija je uvijek varirala između vrlo izraženo dramskih i humorističnih tonova, često bila vrlo ozbiljna i potresna, a pet minuta poslije provokativno smiješna. Dramski elementi bili su nešto naglašeniji prošle sezone, prvenstveno Fionini pokušaji da dobije skrbništvo nad djecom, pa smo još više žalili što Emmy Rossum nije dobila barem nominaciju za nagradu s kojom dijeli ime. Frank Gallagher (William H. Macy) ponovo je bio apsolutno odvratan bez opravdanja, ali urnebesan kad je to trebalo. I naravno, ovo je serija s neusporedivo najboljim castom mladih glumaca koji podjednako nose priču kao stariji i poznatiji kolege.

Shameless

Southland

Ne morate biti fan Southlanda, ne morate znati apsolutno ništa o seriji — dovoljno je samo da odvojite 45 minuta svog vremena i pogledate pretposljednju epizodu serije, jednostavno nazvanu “Chaos”. Tada će vam biti kristalno jasno koliko je ova serija prokleto dobra, ali će vam istovremeno biti nejasno zašto, dovraga, Southland nije bio na radaru publike i udruga koje dodjeljuju nagrade. Naizgled jednostavna i isfurana priča o dvojici policajaca (među kojima i protagonist John Cooper, kojeg je majstorski utjelovio Michael Cudlitz) koje otme nekolicina paranoičnih narkomana bio je, bez imalo sumnje, jedan od najbrutalnijih, najemotivnijih i najboljih satova televizije u 2013. godini. Michael Cudlitz i Regina King odradili su kroz pet sezona uloge svojih života, a mi smo zahvalni TNT-u što je seriji podario dodatne tri sezone nakon što im je NBC dao šut kartu. No, u jednu smo ruku i ljuti na njih jer su se odnedavno opredijelili za emitiranje jeftinih kriminalističkih reality showova, a riješili su se bisera koji im je osvjetljavao ime.

Southland

The Americans

Još otkad su Momci s Madisona i Nucky Thompson u Atlantic Cityu zavladali televizijskim svijetom nismo imali seriju koja je ovako kvalitetno i vjerodostojno dočaravala jedan period u prošlosti. Americansi su na suptilan, ali fenomenalan način vratili osamdesete u naše domove, a igra mačke i miša u središtu radnje apsolutno je očaravajuća. Možda brojke nisu jednako sjajne kao one koje imaju drugi FX-ovi igrači, Sons of Anarchy i American Horror Story, no kada je gledanost izravno korelirala s kvalitetom neke serije? Matthew Rhys i Keri Russell su nas osvojili već nakon pilota i postali naši omiljeni televizijski špijuni. Čak više od špijunskih zapleta, važniji su bili temelji odnosa dvaju glavnih likova, prisilno uparenih u brak iz špijunskih koristi, no granice tog “poslovnog” braka bile su dobrano zamućene već prije pilota, da bi njihov odnos konstantno kroz prvu sezonu bio razvijan i istraživan. A tek glazba — “Tusk” Fleetwood Maca iz pilota te “Games Without Frontiers” Petera Gabriela iz finala sezone vrtjeli smo u loopu još mjesecima kasnije.

The Americans

31 komentar
 • Drago mi je za Shameless i Hannibala, jedino mi je zao sto Justified nije usao u top 10. Predviđanja za top 10 bez posebnog redoslijeda: Breaking Bad, Mad Men, Rectify, Treme, Boardwalk, GoT, The Good Wife, OITNB, Masters of Sex i desete se sad fakat ne mogu sjetit :D

 • SRETNI BLAGDANI SVIMA!
  Bojim se…ja sam obožavatelj Luthera a slutim da ga neće biti niti među 30…..a sada ću samo reći,fucking TNT!Uživao sam u Southlandu…

 • Meni je vrhunac serija ove godine bio Hannibal i lako bih ga stavio u prvih 10, al će i serijalin izbor vjerojatno bit dobar samo da ne bude TWD tamo…

 • ili utopia ili luther će izvisiti, a nepojmljivo mi je da je jedna od te dvije serije lošija, primjerice, od arrowa

 • Sad kreće krv, a? :D
  Po meni je u ovom bubnju trebao završit TWD, jednostavno mi nema ništa napeto u tom zatvoru, a sve više likova ide na živce.
  Jaaako mi je drago što je Black Mirror završio na listi, na bilo kojoj poziciji, ali bojim se da na listi od 45 neće biti SoA, što je čista uvreda za FX. Možda ne treba biti u top 10, ali po meni je trebala biti barem ovdje, pa šta rade u tim epizodama je mind blowing, doslovno :). Ostale serije su “na mjestu”, pogotovo volim Shameless i Hannibala.
  U top 10, kad je ostatak već “ispao”, mogu vidjeti sigurnih 8 – GoT, Rectify, Utopiu, Mad Men, BE, Masterse, OITNB, BB.. Treme možda dobije oproštajnu jer završava u nedjelju. A onda ostane Luther, TWD, ili neka izlizana humoristična.. ali mislim da će biti TWD, ipak se ne može preko statistike gledanosti, na žalost.

  • Ako ne griješim, nitko od članova serijale nije baš preveliki fan Živih Mrtvaca, tako da mi je teško vjerovati da će se naći u Top Tenu, bez obzira na gledanost.

 • southland,shameles i justufied su mi super kao i parks,…americans jos nisam pogledao..BM odličan..jedino archer mi ne odgovara..ali opet opcenito ne smekam animirane serije tako da nisam bas objektivan..

 • House of Card i Justfied su dobre,a The Americans odlična(najugodnije iznenađanje).Ostale mi nisu bile napete.Pošto je već počeo ”rat” oko prvih 10,moj prijedlog je da proglasite samo broj 1,a ostale isto stavite po abecedi.Kako se ove godine svi slažemo koje br.1 ne bi bilo svađe.

 • Smatram da će zločin prema zdravom razumu biti ako Good Wife (koja je vrlo dobra serija) bude u top 10, a Suits niti u 45…
  samo jedan primjer 8.8. na IMDb protiv 8.0 na IMDb

  • Odlicna logika, obzirom da si nedavno rekao da ne gledas TGW.

   Imdb?

   Supernatural 8.7
   The Walking Dead 8.7
   The Vampire Diaries 8.1
   The Originals 8.6
   Prison Break 8.5

   Top of the Lake 7.6
   Girls 7.4
   Enlightened 7.3
   Veep 7.6
   Treme 7.9

   • Počeo sam TGW i dobra je, vrlo dobra. Rekao bih čak i gotovo bolja od Boston Legal ili legendarnog LA Law. Samo će me iznenaditi ako je u top 10, a najoriginalnija pravna serija ikada nije ni u 45.

    Ne znam što ti Prison Break radi u ovom popisu previsokih ocjena, no dobro, možda zbog loše treće sezone, no briljantna 4. je to ispravila.
    Ne znam koliko vas ima na ovom portalu, ali dojma sam da svi favorizirate slične serije, drame koje u prvi plan guraju obične, svakodnevne ljude. I takvih serija ima sjajnih, no ja ću uvijek više cijeniti scenarista koji napravi napetu priču punu twistova, nego snažnu i dirljivu ljudsku priću. Takvih svaki dan gledamo previše oko sebe i u dnevnom tisku…
    A dokaz da zapravo i nisam toliko daleko od vas je moj top 10
    1. Orange Is…, 2. Breaking Bad, 3. Suits, 4. Person Of Interest, 5. Justified, 6. GOT, 7. Falling Skies, 8. House of Cards, 9. Hannibal, 10. Homeland

    • Pa sasvim je u redu i da nam liste nemaju presjek. Televizija, hvalabogu, stvarno ima materijala za svakog (osim mozda za fanove space opera SF-a). Tko prati strane medije i kritiku, sigurno ga nece iznenaditi TGW. Ne slazemo se oko nekih stvari i okej, napisi sto se tebi svidja i zasto. Mozda nekog zainteresiras. Umjesto polu-uvrijeđenih povika sa hiperbolama.

    • Dakle TGW si POČEO, što to znači, pogledao si 3,4 epizode? I kažeš da je o običnim svakodnevnim ljudima? A Suits je najoriginalnija PRAVNA serija? Suits s pravnim serijama ima otprilike dodirnih točaka kao i Entourage. A s realnosti kao i Harry Potter. Ili Da Vincijevi demoni.
     Samo se ti drži dnevnog tiska i Harryja Pottera, ako su ti tv serije prerealne, no onda imaj toliko pameti i dostojanstva da i šutiš umjesto da soliš pamet.

   • a daj, znam da supernatural je više za srednjoškolce serija i tad sam ju i zavolio i znam da su sve sezone od 5. smeće, ali ipak ne može on biti među ovim ostalim što si naveo, ipak su prvih 5. dovoljno dobre da se ne spominju sa vampire diaries prison breakom itd. pogotovo 4. i 5. :(

    • Fair enough. I TWD je imao svojih momenata odlicnosti, nisam htio podcjenjivati. Pa cak je i Prison Break bio zabavan u prvoj sezoni, ostalo je užas živi, doduše.
     Samo nijednu bas ne bi uspoređivao sa donjih pet.

     • da, i meni je čak prison break bio zabavan u prvoj sezoni, no čim sam prve 2ep 2. sezone pogledao odustao sam. i shvaćam sve, ne mogu se uspoređivati, istina, samo morao sam malo obraniti supernatural jer ipak sam to obožavao i dan danas ću gledat makar je teško gledljivo postalo :)

    • Pa što ti pričaš, sezona 6 je bila sasvim pristojna, po ocjenama čak bolja nego sezona 1 i 2, sezona 8 je vratila stari sjaj, dok sezona 9 zaista obećava..govoriti da je Supernatural srednjoškolska serija je u najmanju ruku podcjenjvački za seriju koja ima najveću bazu fanova poslije breaking bad, i čiju bazu gledatelja itekako sačinjavaju ljudi srednjih godina, čak više od 30%. A govoriti da su sezone poslije 5 smeće je tako uvredljivo i bezobrazno, a to sve zbog jedne jedine loše sezone(iako je i ona imala nekoliko odličnih epizoda, sjeti se primjer “Death doors”, meni jedna od najdražih), a to je bila 7 i Sarah Gamble, Carver radi odličan posao, kritike su odlične, Benny iz 8 sezone je bio jedan od najomiljenijih sporednih likova, itd itd. Finale 8 sezone odlično. Deveta sezona puna potencijala i imaš 3 arca, i stvarno je zanimljivo. A btw ocjena 8 sezone ti je odmah iza 5,te neznatno lošije od 4…A sad kad serija igra 10 godina, i zadnja sezona bude u rangu(doduše malo lošija), od vrhunca(5 i 4 sezone), to je odličan posao..Nikako ne mogu prožvakati tvoj komentar…

     • može, slažem se, možda sam pretešku riječ upotrijebio, ali serija je jako pala nakon 5. sezone, 6. i 7. su jako loše, puno lošije od prvih 5 makar bile gledanije. 8. je bolja, moram priznati, a 9. nisam počeo gledati jer čekam da sve epizode ili većina izađe pošto volim supernatural odjednom pogledati. no, većinom je srednjoškolska serija jer većina ju zavoli koliko ja tih godina, a stariji tek prate, ne priljube se toliko. i nadam se da je 9. tako dobra i drago mi je što ima netko da ju brani, ali eto, meni je žao što su sa stvarno lošim 6. i 7. sezonama onako dobre, savršene gotovo 4. i 5. učinili. ja sam se iz istog razloga javio kao i ti, a to je branjenje serije, tako da smo tu na istom :)

     • Istina pad je bio nakon 5 sezone ali samo jer se promijenio showrunner,sad kad se vratio Carver stvari su zaista puno bolje,cak je i Dean odnosno Jansen Ackles izjavio da Carver pozna likove u dusu,i to se dobro vidjelo u 8 sezoni. Deveta sezona je za sada odlicna,s tim da ima jos puno potencijala,jer ima svega,3 glavne price se ispreplicu,a jos se nista ne zna,da ti sada ne spoilam,moglo bi biti predobro. Vratio se stari supernatural. To je sigurno. Pozz.

     • i mislio sam da će biti bolja čim sam vidio kraj 8. a i kroz 8. se to najavljivalo, vraćali su se na anđele demone, raj i pakao što je odlično i drago mi je zbog toga. :) pozz

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861