Isprobali smo: Pickbox, domaći televizijski streaming servis – serijala.com
Trenutno čitaš
Isprobali smo: Pickbox, domaći televizijski streaming servis

Isprobali smo: Pickbox, domaći televizijski streaming servis

Kad već neće Netflix u Hrvatsku, Hrvatska radi svoj Netflix. Popularni streaming servis za sada je nedostižni san našem tržištu, no regionalni cord cutteri dobili su lokalnu alternativu – Pickbox. Video on Demand uslugu koja na zaslone računala, tableta i smartphonea dovodi nekoliko regionalnih premijera, šaku aktualnih serija i pristojnu arhivu nekih kultnijih naslova.

Iz naše prespektive, ovo je budućnost televizije i način na koji želimo gledati serije. Kada i gdje želimo, umjesto robovanja televizijskim rasporedima. Kako je Netflix tek sada stigao u Njemačku i okolne zemlje, teško zamisliti da će na naše tržište doći unutar pet godina, pa Pickbox regionalnim ljubiteljima stranih serija ostaje jedna od rijetkih potpuno legalnih opcija takvog tipa.

pickbox

Dakle, ideja ni proizvod nisu novi na globalnom, ali ni hrvatskom tržištu. Nova TV ima svoj servis OYO, a RTL Televizija slični RTL Sada, no njihov sadržaj i naši interesi poprilično se mimoilaze, a njihove arhive uglavnom drže domaće i turske sapunice, vlastiti informativni i zabavni program te, iz nekog razloga, utakmicu lanjskog Hrvatskog nogometnog superkupa.

Tu je i HBO Go, koji nudi vlastitu serijsku produkciju (aktualnu i završenu) te novije filmske naslove, čime opravdava gotovo duplo veću cijenu, ali je obavezno vezan uz vašeg pružatelja internet usluge. Pickbox ne zahtjeva pretplatu i neovisan je o vašem ISP-u.

Ovako odokativno, i OYO i RTL Sada vjerojatno broje više minuta sadržaja od Pickboxa, no potonji zapravo drži stvari vrijedne gledanja. Njihova matematika tvrdi da imaju oko 2500 sati sadržaja, no što to znači u praksi? Znači da trenutno možete premijerno gledati Orphan Black par sati nakon izlaska epizode u SAD-u, a druga regionalna ekskluziva su Vikinzi, iako zasad bez netom završene druge sezone.

IMG_0162

Već 1. lipnja ponuda se širi na seriju koja će biti glavni adut servisa – Breaking Bad, kojeg će domaći gledatelji konačno moći pogledati u miru, nakon što je Nova TV seriju tragikomično šikanirala na svom programu. Druge dvije premijere bit će prošlojesenski noviteti, sjajni Masters of Sex te kilavi The Blacklist, kojeg spašava odlični James Spader.

Gore su i prve dvije sezone (od tri) Scandala i Sherlocka, a ostatak ponude uglavnom se, barem zasad, bazira na starijim stvarima iz BBC-jeve arhive – poput Crne Guje, Fawlty Towersa, originalnog The Officea, Red Dwarfa islično. Filmska ponuda uglavnom se svodi na barem deset godina stare filmove, među kojima zbilja ima istinskih klasika, a ima i ponešto dokumentaraca i crtića. Nije neviđena raskoš, ali isto bi bilo nepošteno reći da je ponuda slaba. Barem za početak.

Posebice kada uzmete u obzir cijenu. Mjesečnih 38 kuna pretplate razumna je ponuda uzevši u obzir sadržaj, a isplati li se višemjesečna pretplata ovisit će o daljnjem punjenju arhive. Iz Pickboxa su nam najavili daljnje širenje usluge, pa ćemo pomno pratiti razvoj događaja po tom pitanju.

Sadržaj Pickboxove arhive možete trošiti na bilo kojem računalu, tako dugo dok ga pokreću Microsoftovi Windowsi, te bilo kojem tabletu i smartphoneu, tako dugo dok ih pokreće Appleov iOS. Već je za lipanj najavljena Android aplikacija, što mogućnosti gledanja proširuje i na samostalne media-playere koje pokreće Googleov operacijski sustav, a najesen bi trebali biti dostupni i Pickboxovi vlastiti set-top uređaji. Nekako neizbježno, pogotovo za naše tržište, no bojim se budućnosti u kojoj ćemo iznad ISP-ovog rutera imati još sedam set-top boxeva različitih content providera

IMG_0163

Korištenje usluge moguće je sa maksimalno dva različita registrirana uređaja, što je ipak za jedan prekratko obzirom na tri vrste dostupnih platformi. Naravno, limit je ovdje radi sprečavanja korištenja jednog registriranog računa kroz cijelu užu i širu porodicu, frendove, kolege s posla i tri susjedna kata iznad i ispod vašeg stana.

Web i mobilna aplikacija prilično su ogoljele te pružaju osnovne mogućnosti reprodukcije sadržaja, pa tu ima mnogo prostora za poboljšanja. No, za pronalazak sadržaja i klik ‘play’ sasvim su dovoljne.

Podrazumijeva se, ali spomenimo da je sadržaj preveden na hrvatski (te srpski, slovenski i makedonski). Epizode i filmovi još uvijek nisu u HD-u, ali trebali bi biti uskoro.

Testirati uslugu možete besplatno i sami, dovoljno je registrirati se na pickbox.tv, preskočiti unos podataka za naplatu i moći ćete sami pogledati ponudu servisa.

Glavni izazov pred Pickboxom bit će uvjeriti domaće gledateljstvo da se isplati platiti nekoliko desetaka kuna za legalan sadržaj. Možda sam ciničan, ali mentalitet nam još uvijek naginje prema onome da se piratstvo podrazumijeva i uzima zdravo za gotovo. Štoviše, uz odbijanje same pomisli da bi se za epizodu serije trebala izdvojiti neka para te podsmjeh prema onima koji to rade.

Sviđa mi se ona rečenica Gabea Newella, suosnivača Valvea koji je pokrenuo ekvivalentnu platformu za distribuciju igara, Steam. Kaže, “Piratstvo je problem usluge”. Netflix, Steam i slični servisi rješavaju problem usluge, a do sadržaja je jednostavnije doći nego kod pirata. Pickbox na svojoj usluzi treba još malo poraditi, što sadržajno, što tehnički, no početna mjesečna cijena postavljena je realno i “bang for buck” je sasvim solidan. Za početak. Ako se usluga i ponuda nastave razvijati i širiti, Pickbox će biti koristan i praktičan televizijski dodatak.

14 komentara
 • Ja bih platio i više od 40 kuna samo kad bi mogao računati da će sve nove serije biti dostupne odmah. Ali i u Americi Netflix nema sve što izađe odmah pa ljudi kombiniraju Netflix i Hulu+.

  Jednog dana će biti i kod nas tako. A kad bude objesit ću torente o klin.

 • Što se mene tiče, ja jedva čekam da Pickbox bude dostupan za gledanje na televiziji, od tog trenutka definitivno imaju i mene i naravno očekujem širenje sadržaja s obzirom da stvarno gledam puuuuno serija….iskreno dosadilo mi je koristiti torrente (a da ne pričam o legalnosti…)…

 • Cijena je definitivno realistična! Ovo je korak u pravom smjeru, svaka čast. Konačno da se i kod nas nešto pokreće.

 • Ako cijenu neće dizati, a u najavama imaju odlične nove serije, to će biti genijalno! Inače, ful jednostavan za korištenje i nema štekanja i sličnih gluposti

   • samo sam htio pomoč ljudima, nema svako 38 kuna mjesečno.. nekima je 5 kuna puno..sve je to piraterija netfllix, hulu , itd… svi ti glavonje koji se bore protiv piratstva, bave se piraterijom … popcorntime je zakon free

  • ovaj pickbox je predobra stvar. vidio sam gore da netko komentira da nema aplikacije na smart tv-u i nema na svim, ali ima na samsungu i lg-u. Super ponuda serija, daleko najbolja na našem području i prevodi super!

 • Izgleda da ipak nije trebalo 5 godina da netflix dođe u HR. Imate sada priliku pa tko voli sada ima priliku. Mada mislim da sadržaj nije isti kao u USA dok cijena je, što je po meni jako loše…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861