Flashback – travanj – serijala.com
Trenutno čitaš
Flashback – travanj

Flashback – travanj

Novi mjesec, novi flashback članak. Ukoliko ste propustili, flashback će biti naša redovita mjesečna rubrika u kojoj ćemo komentirati, najbolje, najgore i najzanimljivije televizijske trenutke u proteklom mjesecu. Probat ćemo se fokusirati na one bolje, iz jednostavnog razloga što loše prestajemo gledati kad shvatimo da… su loši :-) Slobodno nam se javite u komentarima sa vašim favoritima. Prošlomjesečni flashback možete pročitati ovdje, a mi ćemo na travanj.

Najbolje u proteklom mjesecu

Interni konzensus je fantastičnost travanjskog povratka Fringea. Kao što je kolega Marko napisao: “Fringe, Fringe, Fringe, Fringe… možda i najbolja serija mjeseca.” Gotovo je nevjerojatna transformacija ove serije iz pomalo osrednjeg SF procedurala s početka prve sezone do sada. Paralelni svijetovi, putovanje kroz vrijeme, zanimljiviji slučajevi, Walter, Observeri… Očigledno se isplatilo preseljenje snimanja serije iz New Yorka u Kanadu. I kreativno i financijski. Fringe se opasno penje na ljestvici naših najdražih serija, a bilo je i vrijeme. Samo tako naprijed.

John Noble, Fringe, FOX
John Noble, Fringe, FOX

Dosadni smo sami sebi, ali ako ne gledate Breaking Bad, ne zaslužujete posjedovati televizor (odnosno broadband internet). Breaking Bad je standardno vrhunski, a kad je Breaking Bad vrhunski, onda je najbolja serija na televiziji. Obzirom da je cijelo održavaju jednaku dozu kvalitete, sami izračunajte što mislimo o Breaking Badu.

NBC-jev četvrtak je bio na pauzi većim dijelom mjeseca travnja, no bez obzira na to, Community, The Office, 30 Rock i Parks and Recreation su i dalje odlični.

BBC nam je konačno vratio Doctor Who na male ekrane. Bojali smo se da će nas jedanaesti Doktor razočarati, ali nije. Čak štoviše, oduševljeni smo novom preobrazbom Doktora, novom suputnicom Amy Pond, novim TARDIS-om, Stevenom Moffatom… ma svime.

Spartacus: BaS finale sezone donijelo nam je ono što smo i priželjkivali, mnogo krvi i nasilja. Zbog bolesti glavnog glumca, odgođeno je snimanje druge sezone. Iako isprva skeptični, prequel od 6 epizoda čini se kao dobra ideja. Ukoliko će prequel biti kao i serija, a to je ne pretjerano pametan, nasilan i pun krvi i sisa, gledat ćemo.

Zašto bi netko gledao dramu o ljudima u nekoj tamo zabiti u Americi koju je upravo snašla prirodna katastrofa? Zašto bi nekome bila zanimljiva priča o glazbenicima u New Orleansu i njihovom preživljavanju na ulici? Začudo, zanimat će vas i nećete moći prestati gledati. Ime nove droge je Treme. David Simon has done it again.

…i najgore

Happy Town nije novi Twin Peaks. Happy Town blijeda je kopija Lynchevog remek-djela, a zakonom bi trebalo zabraniti spominjanje ove dvije serije u istoj rečenici.

South Park. Razlog prvi, Comedy Central. Razvikanu duplu epizodu, pogotovo njen drugi dio, Comedy Central izmasakrirao je apsurdnom cenzurom proroka Muhameda, svevši osnivača Islama na razinu usputnih vulgarizma. Za boga miloga (pun intended), njegov lik su sveli na crni blok teksta, te izbeepali kompletni Kyleov moralni govor sa kraja epizode. Razlog drugi, epizoda koja je uslijedila. Zapravo su, osim što su podigle dosta prašine, 200. i 201. epizoda bile vrlo dobre, no “Crippled Summer” bila je daleko, daleko ispod njihove razine. Bio je to pokušaj parodiranja starih likova iz crtića Hannah Barbare i Warner Brothersa kroz kamp retardiranih klinaca, a sama epizoda na kraju je ispala… retardirano.

Potrebno je mnogo volje da bi se odgledala jedna epizoda serije V jer je doista teško naći i jednu zanimljivu stvar vrijednu našeg vremena. Ocjenjujemo ga kao loš SF, a trebali bi ocijeniti kao lošu dramu jer SF elemenata nema mnogo, a oni postojeći su debilni. Čak i naši omiljeni glumci više nisu dovoljan razlog za bezumno gledanje. Mnoga otvorena pitanja i nelogičnosti otežavaju praćenje ionako jednostavno glupe radnje, a najveći problem je to što nas niti ne zanimaju odgovori.

Momenti mjeseca

Najbolja epizoda mjeseca

Fringe – “Peter”

They had us at hello. Odnosno, već je i teaser sa Walterovim izumom “prozora” u paralelni svemir nagovijestio odličnu epizodu, a retro špica samo je zapečatila dojam. Naravno, špica je bila samo simpatičan detalj, epizoda u cjelini povezala nam je neke ključne dijelove mitologije, postavila tonu novih pitanja, no, iako je bila isprepletena mitologijom, u suštini je samostojeća dirljiva priča o roditeljstvu.

White Tulip (2×18, u kojoj Walter traži oprost), The Man from the Other Side (2×19, u kojoj Peter shvati istinu) i Brown Betty (2×20, napušeni bizarni noir-mjuzikl) samo su nastavile niz vrhunskih epizoda nakon Peter.

Poremećenost mjeseca

Travanj je konačno donio Sledgeove epizode u Pacificu. Rami Malek utjelovio je Snafua, hladnokrvno poremećenu personu, koja je u Sledgeovim memoarima još detaljnije obrađena. Ukoliko ste mislili da je Snafu samo izmišljeni lik u seriji, gadno ste se prevarili. Vađenje zlatnih zuba mrtvim i polumrtvim Japancima nije bilo dovoljno, pa je tako, da ubije dosadu između bitaka, bacao kamenčiće u otvorenu lubanju mrtvom pripadniku Japanske Imperijalne vojske.

The Pacific, HBO
The Pacific, HBO

Uvodna špica mjeseca

Ako malo promiješamo špil, ovaj mjesec vašu pažnju zaslužuje špica serije Treme.

Muški kutak

Katrina Law, Spartacus: BaS

Pročitaj još

Katrina Law

Product Placement

Modern Family 1×19. Cool tata i njegov iPad. Gnjusno ili simpatično, prosudite sami.

Awesome scena mjeseca

Treme 1×01, Won’t bow, don’t know how.

Izvrsno glumačko dostignuće

Chevy Chase, Community. Bog.

Twist mjeseca

Posljednje minute 17. epizode 24. Ako ste gledali, sve vam je jasno. Ako niste, i nije vam Mary Lynn Rajskub spoilala na twitteru, ostat ćete ili u nevjerici ili ljuti na jeftini producentski trik.

Autotune mjeseca?

Sue Sylvester i Vogue u Gleeju. Madonnina epizoda Gleeja je bila nakrcana pjesmama pop kraljice, u toj mjeri da nam je pred kraj već bila puna kapa loših autotune (onaj “wah-wah” efekt ispravljanja) izvedaba. Poruka Gleejevim scenaristima je:  manje pjesama, više radnje. Slobodno nam recite u komentarima jeste li zadovoljni proljetnim povratkom Gleeja, biste li željeli još više pjesama i još manje radnje ili dijelite mišljenje s nama?

9 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861