Blic recenzija: The Terror — Brodolom ili uspješno žanrovsko putovanje? – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: The Terror — Brodolom ili uspješno žanrovsko putovanje?

Blic recenzija: The Terror — Brodolom ili uspješno žanrovsko putovanje?

Kanal nekad poznat samo po starim filmovima i još starijim serijama i dalje se trudi pronaći svoj novi hit. The Walking Dead gleda sve manje i manje ljudi; serija koja je ne tako davno na tjednoj bazi znala privlačiti više od petnaest milijuna američkih gledatelja već godinama ne nudi ništa zbog čega se isplati trošiti vrijeme na nj. Inercija i zakulisne pizdarije odvratile su od zabave klanja zombija. Frustracije gledatelja vidljive su u strmoglavom padu rezultata gledanosti ove godine, a same epizode postale su predmet sprdnje na društvenim mrežama i portalima. Ništa toliko neočekivano za čitatelje stripa koji su se i sami uvjerlili u cikličnu narav Kirkmanovih dramskih lukova.

Mad Men, koji je bio veći hit kod kritike nego kod publike ne emitira se već skoro tri godine, a Breaking Bad, jedina serija koja je uspjela ujediniti oba tabora, također više ne emitira nove epizode već neko vrijeme. Hoće li The Terror pogoditi taj sweet spot za kojim čelnici mreže sline? Vjerojatno ne, ali može pokušati.

Što kaže AMC? Inspiriran istinitom pričom, The Terror se usredotočuje na opasno putovanje dvaju brodova Kraljevske mornarice koji traže prolaz preko zaleđenog Arktika. Suočeni s užasnim uvjetima, ograničenim resursima, bez nade i s mnogo straha, posade su u borbi za goli život. Zaleđeni, izolirani i zaglavljeni u najgorim uvjetima na kraju svijeta, posade brodova u borbi su s elementima, vlastitim strahovima, ali i nečim još nepoznatim.

O čemu se ovdje radi? Serija je adaptacija istoimene knjige Dana Simmonsa (“Hyperion“, “Song of Kali“) koja prati posade Terrora i Erebusa, brodova Kraljevske ratne mornarice, ali je i sama inspirirana istinitim događajima. Terror i Erebus su bili najnovija tehnološka čudesa Kraljevske mornarice, a oba broda izgubljena su sredinom 19. stoljeća na putu kroz zaleđeni sjeverozapadni prolaz. Simmonsova knjiga nije istinita priča već povijesna fikcija, a kako sami brodovi nisu pronađeni do prije nekoliko godina – vjeruje se da su posade napustile ledom okovane brodove i smrzle se na putovanju prema jugu. Knjiga je izdana 2007., Erebus je pronađen 2014., a Terror 2016.

Jel to ono što je snimano kod nas? Da, prije nego se uopće počela emitirati serija je već prigrljena od strane domaćih gledatelja iz jednostavnog, lokalpatriotskog “snima-se-kod-nas” razloga gdje je sama lokacija – Pag – vrlo dobro poslužila kao zamjena za Arktik; blijedo, golo, beživotno, neprivlačno i ledeno mjesto. Mjesec dana se serija snimala na Pagu – mjestu koje izgleda kao da bi vjerojatno i sam Neil Armstrong mogao postaviti zastavu.

Isplati li se trošiti vrijeme na to? To ćete morati sami procijeniti, ali nova AMC-jeva serija spora je i atmosferom nabijena serija koja se odvija na svega nekoliko lokacija. To je teška serija o ljudima koji se nalaze u bezizlaznoj situaciji suočeni s najgorim uvjetima koje planet nudi. The Terror je mješavina horora i drame, kao koktel “The Bountya”, “The Thinga” i “At The Mountains of Madness”. Sjajnu glumačku postavu predvodi Jared Harris kao kapetan Terrora Francis Crozier, Tobias Menzies kao kapetan Erebusa James Fitzjames i Ciaran Hinds kao Sir John Franklin, zapovjednik arktičke misije. Nakon dvije epizode teško je izvoditi velike zaključke, ali The Terror je kvalitetno napravljena serija s odličnim glumcima rađena prema popularnoj knjizi poznatog i hvaljenog autora.

Radnja je spora, ali priča skače kroz nekoliko razdoblja prije i (kratko) poslije gubitka brodova koja dramu gradi odnosima između likova. Svojeglavi kapetani sami su sebi najveća prijetnja, a kad je život na liniji – to je nešto što prouzročava opasne okršaje. Najviše me zapravo smetao vremenski skok od prve do druge epizode za koji sam bio uvjeren da će donijeti bar nekoliko zanimljivih priča o preživljavanju zime. Sporedna postava, osim dvojice ili trojice likova, bezlična je masa mladih mornara – gdje su priče samo više ili manje intrigantne, a ovisit će isključivo o gledateljevoj percepciji i koliko im se vremena da provoditi s jednom ili drugom skupinom mornara. Druga epizoda ima dvije sporedne tangente u kojoj jedna već krajem epizode pronalazi put u glavnu radnju, a druga – bar zasad – ostaje visjeti. Deset epizoda je naručeno za prvu sezonu; The Terror je dobar, ali ne baš i odličan.

7 10 1
7

Žanr: Horor/drama

Autor: David Kajganich i Soo Hugh

Mreža: AMC

Glume: Jared Harris, Ciaran Hinds, Tobias Menzies, Nive Nielsen, Paul Ready

Datum premijere: 25. ožujak 2018.

Datum premijere (HR): 29. ožujak 2018.

Dvije epizode pogledane su za recenziju.

Komentari (1)
  • Pogledao sam cijelu seriju. Skoro pa na silu. Previše je očito da je većina snimana u studiju. Efekti su jednostavno jako loši. Onaj dio gdje snimaju na Pagu je još gori. Nalaze se kao u nekim polarnim uvjetima, ja nisam vidio jedan jedini dašak vjetra. Zapravo cijelo vrijeme mi se čini da je njima zapravo vruće s obzirom na kostimografiju. Radnja je poprilično ne logična, a ono nazovi čudovište izgleda kao da je izletilo iz loše humoristične serije. Teško mi je opisati seriju bez spojlera, ali meni je jedno od većih razočaranja.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861