Blic recenzija: The Keepers — Ubojstvo zakopano ispod prividnog sekularizma – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: The Keepers — Ubojstvo zakopano ispod prividnog sekularizma

Blic recenzija: The Keepers — Ubojstvo zakopano ispod prividnog sekularizma

Nakon velikog uspjeha HBO-ovog Jinxa i podcasta Serial, true crime žanr je postepeno postao popularan među širom publikom te se u vidu Making a Murderer proširio i na Netflix. Ovaj vrlo kvalitetni dokumentarac je potaknuo streaming servis na još jednu, kontroverzniju inačicu — The Keepers — koja je od svoje premijere 19. svibnja kroz neriješeno ubojstvo mlade djevojke potaknula gledatelje na raspravu o položaju Crkve u današnjem društvu te njezinom utjecaju na život i psihu građana.

O čemu se tu radi? Krajem 1960-ih, mlada časna sestra Cathy Cesnik se zaposlila kao učiteljica u Seton Keoughobližnjoj katoličkoj školi za djevojčice u Baltimoreu, zajedno sa svojom prijateljicom, sestrom Russell. Jedne večeri je autom otišla kupiti poklon svojoj sestri, a nakon obavljene kupovine gubi joj se svaki trag. Auto joj je pronađen ispred stana kasnije te večeri, nepravilno parkiran, a njezino je tijelo, nakon bezuspješne detaljne višetjedne potrage, slučajno pronađeno na odlagalištu tri mjeseca kasnije. Nedugo nakon nestanka sestre Cathy, slično je nastradala još jedna lokalna djevojka Joyce Malecki, a više od 45 godina kasnije, slučajevi i dalje nisu riješeni, većina potencijalnih svjedoka je umrla, a dokazi su izgubljeni. Tijekom sedmodijelog dokumentarca, istraga ubojstva polako postaje sporedna tema jer se pretresanjem Cathynog života i njenih suradnika otkriva skandal zlostavljanja maloljetnica u katoličkoj školi od strane svećenika pod izlikom “oslobađanja od grijeha”.

Čije priče prati ova serija? Budući da je istraga Cathynog ubojstva došla do mrtve točke gdje, bez ikakvih dokaza i svjedoka, policija ne može napredovati, trebalo je dodatnih dvadeset godina da priča poprimi nezamisliv obujam. Početkom 90-ih godina, dvije bivše Cathyne učenice odlučuju progovoriti o zlostavljanju u školi Seton Keough optužujući svećenika Josepha Maskella za seksualno zlostavljanje i silovanje, a nedugo nakon toga, slične priče potvrđuje još 35 žena. No, rizik u njima izaziva strah i neizvjesnost. Cijeli život ih uče slijediti Bibliju i Crkvu kao najveći autoritet, a podnošenje tužbe ovakvog razmjera protiv institucije koja u Baltimoreu ima veće ovlasti od same države, može imati katastrofalne posljedice za njih i njihove obitelji.

Nadovezujući se na to, istraživanje provedeno od strane australijske Kraljevske komisije u vezi s optužbama o raširenom seksualnom zlostavljanju djece u katoličkim crkvama i ustanovama u veljači 2017. godine ističe da prosječnoj žrtvi seksualnog zlostavljanja treba 33 godine da bi istupila u javnost i optužila odgovornog svećenika. Budući da se svjetonazor uvelike promijenio u zadnjih četrdeset godina, a slučajevi pedofilije unutar Crkve postali sve popularnija tema, rješavanje ubojstva i zlostavljanja su na kraju preuzele same učenice ubijene časne sestre koje uoči snimanja ovog dokumentarca vode Facebook stranicu gdje traže bilo kakvu pomoć i korisnu informaciju vezanu za slučaj.

Zašto bih ovo trebao gledati? The Keepers se tijekom svoje kratke sezone najviše fokusirao na razotkrivanje mreže svećenika, doušnika, policajaca i odvjetnika koji koordinirano rade da bi zaštitili sebe i svoj ugled, a obitelji žrtava nikad nisu dobile željeni završetak, ni utjehu. Kroz epizode, serija ističe moguće krivce davajući vrlo uvjerljive argumente za njihovu umiješanost, ali intervencija s vrha uvijek unazadi istragu i vrati je na početak. Nitko nikad nije odgovarao za ubojstvo ove dvije djevojke, dok se tužba protiv Baltimorske nadbiskupije našla u moru pravnih problema riješenih tek u studenom 2016. godine, iako slučajevi Cathy Cesnik i Joyce Malecki nikad nisu dovedeni pred lice pravde.

I za kraj… Gledajući ovaj dokumentarac, smučit će vam se. Nećete moći vjerovati kako jedna osoba koja treba propovijedati riječ Božju može biti toliko bolesna da vam uništi budućnost i svako dostojanstvo samo radi vlastitog užitka i iskorištavanja moći. Kroz oči žrtava ćete proživjeti svaki njihov trenutak, sramotu i strah, te naposljetku nevjericu i razočaranje u sustav koji ih je trebao štititi pod svaku cijenu, a ne biti podređen Crkvi, što je dovelo do toga da je ubojstvo 26-godišnje časne sestre zataškano već 45 godina do današnjeg dana samo zato jer je počela sumnjati i otišla predaleko.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861