Blic recenzija: Making a Murderer — Dokumentarac od kojeg će vam biti mučno – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Making a Murderer — Dokumentarac od kojeg će vam biti mučno

Blic recenzija: Making a Murderer — Dokumentarac od kojeg će vam biti mučno

Netflixova desetodijelna dokumentarna serija autorica Laure Ricciardi i Moire Demos koja prati deset godina oko suđenja za zločin u općini Manitowoc, pridružila se vrhu kvalitetnih i popularnih true crime dokumentaraca, podcastu Serialu i HBO-ovom Jinxu. Izašla je na Netflixu 18. prosinca, te polako sticala popularnost, da bi samo nekoliko tjedana poslije postala obavezno pop-kulturno štivo.

O čemu se tu radi? Priča se usredotočuje na Stevena Averyja, koji je proveo 18 godina u zatvoru za seksualni napad koji nije počinio, a za što je oslobođen nakon DNA testiranja. Njegov slučaj prokazao je na nedostatke u sustavu, loš rad šerifovog ureda koji je očito pikirao svog zločinca prije ikakvog istraživanja te bio podloga za donošenje zakona kojim bi se takvi slučajevi spriječili. Ali to je tek početak – nakon višedesetljetnog truda da dokaže svoju nevinost, Steve se 2004. napokon vraća kući i pokreće parnicu za naknadu štete radi pogrešne presude i neopravdane zatvorske kazne. Djelatnici šerifovog ureda bivaju intervjuirani, priča se o iznosu od 36 milijuna dolara za naknadu štete. Odjednom, jedna mlada djevojka nestaje. Dok njeno tijelo još nije ni nađeno, djelatnici šerifovog ureda imaju samo jedno pitanje – imamo li Averyja već u pritvoru?

Čemu je nasličnija? Making a Murderer se ne može toliko uspoređivati s dosadašnjim popularnim izdancima true crime žanra, jer za razliku od npr. Seriala, vrlo jasno zauzima svoj stav prema nevinosti Stevea Averyja – što je jasno već iz naslova. Making a Murderer pokazuje kako lako kazneni sustav može od bilo koga napraviti ubojicu ako to zaista želi. U svih deset godina snimanja, snimki sa suđenja, davanja iskaza i intervjua, Making a Murderer nadmašuje sve žanrovske prethodnike u razmjeru stravične priče koju nam vrlo polako i detaljno slaže pred očima – priče o društvenim predrasudama o pripadnicima drugog društvenog sloja, nesposobnosti ili u gorem slučaju namjernog laganja i podmetanja pripadnika redarstvenih snaga, a u slučaju Stevenovog nećaka Brendana – i njegovog vlastitog odvjetnika.

Tko je sve u seriji? Pa… kako se radi o dokumentarnoj seriji, svi likovi su stvarne osobe, no s obzirom na to kako su prikazani, tj. kakvi zaista jesu nekad sam se stvarno zapitala ako je netko pisao scenarij jer su prikazani događaji toliko nevjerojatni, neke osobe toliko karikaturalno zle, manipulativne i pokvarene da je to upravo nevjerojatno. Malo što me navelo na toliko vrijeđanja osoba na ekranu – prvotno Kena Kratza, tužitelja i seksualnog zlostavljača, zatim Lema Kachinskog i Michaela O’Kellyja radi toga što su učinili 16-godišnjem djetetu, Brendanu Dasseyju, intelektualno zaostalom u razvoju.

Je li to nešto što bi Dario gledao? Vjerojatno ne. Zauzet je Stargate Universeom.

Zašto bih ovo trebala gledati? Iako je to danas doista čest izraz – Making a Murderer je zaista vrlo, vrlo adiktivna serija i jednom kad počnete gledati nećete se moći zaustaviti dok ne dođete do gorkog kraja. Jedinstvena je po tomu koliku emotivnu reakciju izaziva, makar je vrlo jasno da je potpuno pristrana, svejedno će u vama izazvati ljutnju, čak i agresiju radi vješto ispletene nepravde koju prikazuje. Jednom kad prođe neko vrijeme nakon gledanja, ako se ljutnja i ugasi, ono što ostaje je grčevit osjećaj nelagode radi saznanja kako opresivni aparat može – kad to hoće – raditi što god želi i kako to želi, makar pravi zločinci ostanu izvan rešetaka.

2 komentara
  • odličan dokumentarac, a izvan samog sadržaja, pristranosti ili nepristranosti, odlično prikazuje američki kazneni proces. Averyjevi branitelji su izvrsni, bolji od većine iz filmova :D svatko koga zanima pravo će konačno shvatiti između ostalog obđekšn!, policijske metode iz drugog ugla, način prikupljanja i prezentacije dokaza na sudu i apsurd porotničkog sudovanja. Toliko iznesene građe, dugo i elaborirano iznošenih koncentriranih poanti inteligentnih odvjetnika kroz mjesec-dva u kompliciranim slučajevima, daje se common folku na procjenu (bez prethodnog uvoda u Srećko Kovačevu Logiku). Također, sentencing je interesantan dio, u kojem između ostalog žrtvina obitelj predlaže kaznu. Halo Hamurabi :D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861