Blic recenzija: Mozart in the Jungle — Zabavan pogled iza kulisa njujorške filharmonije – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Mozart in the Jungle — Zabavan pogled iza kulisa njujorške filharmonije

Blic recenzija: Mozart in the Jungle — Zabavan pogled iza kulisa njujorške filharmonije

Zbog kroničnog nedostatka vremena uzrokovanog poslom, drugim obavezama i lijenosti već duže vremena raspravljamo o uvođenju kraćih tekstova za serije koje ne stignemo pokriti tradicionalnim recenzijama. Mnoštvo je serija koje gledamo i ne stignemo niti spomenuti pa smo se odlučili za nešto kraći, blic format. Vratiti ga zapravo, jer smo nekad davno tako nešto već imali. U kratkoj, zadanoj formi pokušat ćemo se natjerati prenijeti dio dojmova za serije koje su nam propale između obaveza svakodnevnog života, ali i o kojima imamo potrebu ipak nešto napisati. Prva, ona koja probija led, je Mozart in The Jungle.

Serija u 140 znakovaMozart in the Jungle je Amazonova serija od deset epizoda inspirirana istoimenim memoarima Blair Tindall iz 2005., o njezinoj karijeri profesionalne oboistice u New Yorku, nastupima s orkestrima, Broadwayju i njujorškom filharmonijom.

Gledati ako ste voljeliMozart ni u jednom trenutku ne otkriva prisustvo neke više sile koju je Slings & Arrows pred kraj svog postojanja pronalazio iz epizode u epizodu, ali na trenutke se skoro pa i navire.

Razlikuje se od drugih zbog: Ponajviše zbog teme, odnosno mjesta radnje.

Tko to uopće radi? Roman Coppola, sin Francisa Forda, i Jason Schwartzman, obojica česti suradnici Wesa Andersona. Uz njih dvojicu ovdje je još i Alex Timbers, televizijskom svijetu većinom nepoznat.

Koliko se adaptacija razlikuje od knjige nisam upoznat, ali serija prati mladu oboisticu Hailey Rutledge (Lola Kirk) kroz njezine pokušaje ostvarivanje karijere u njujorškoj filharmoniji. Paralelno s Hailey, svoju karijeru na čelu filharmonije započinje wunderkind dirigent Rodrigo de Souza (Gael Garcia Bernal), neobičan čovjek nevjerojatnog talenta i netradicionalnog načina rada. Kao jedna od prvih serija za Amazonovu streaming platformu Mozart odiše premium cable kvalitetom i bez problema bi se mogla naći na nedjeljnim rasporedima HBO-a, Showtime ili FX-a.

U deset polusatnih epizoda serija polako pronalazi samu sebe te od sredine sezone vrlo hrabro korača do finala. Mozart je priča iza kulisa orkestra, gotovo pa workplace comedy, serija koja vrlo elegantno pleše na poznatom rubu komedije i drame. Priče ljudi koji sviraju, rade i žive za instituciju same filharmonije presječene su životom i prijateljstvima što između njih samih, što ljudima koji im znače više od posla koji obavljaju. Uz odličnu, mladu i nešto stariju glumačku postavu serija vrlo dobro balansira odnose više od desetak likova. Lola Kirk i Gael Garcia Bernal imaju pomoć  poznatijih glumaca u Saffron Burrows, Malcolmu McDowellu i ostalima koji igraju prateće uloge poput ponosnih roditelja mlađim junacima. Mozart je kratka serija koju ćete popiti poput hladnog piva u ove ljetne, vruće dane, nasmijati se i čekati dolazak druge sezone koja se najavljuje za početak sljedeće godine.

7 10 1
7

Žanr: Komedija

Autor: Roman Coppola, Jason Schwartzman, Alex Timbers

Mreža: Amazon Instant Video

Glume: Gael Garcia Bernal, Lola Kirk, Saffron Burrows, Malcolm McDowell

Datum premijere: 23. prosinac 2014.

Svih deset epizoda prve sezone pogledano je za recenziju

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861