FlashForward (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
FlashForward (pilot)

FlashForward (pilot)

Pogledali smo najočekivaniji pilot sezone, pročitajte da li je ispunio sva očekivanja i koliko je ustvari dobar u nastavku.

FlashForward, nova ABC-jeva serija djelo je Brannona Brage i Davida Goyera, ali prije njihove priče, postojala je knjiga istog naziva, FlashForward, Robert J. Sawyera, na kojoj je serija (vrlo) labavo temeljena. Ne znam točno koje su razlike između serije i knjige, ali iz opisa i jedne i druge, vidi se da serija ne prati knjigu skoro pa uopće. Nego, pisci serije, prvi gospodin, Braga, poznatiji je i kao krvnik Star Treka i svaki ga pravi fan Zvjezdanih staza (s pravom) mrzi, a drugi gospodin, Goyer, piskarao je nekakve filmove, prvenstveno poznat po Blade trilogiji i Blade seriji, a imdb navodi kako je napisao i screenplay za Batman Begins i The Dark Knight. Ne dajte se zavarati time, braća Nolan su 99% zaslužna za uspjeh (i kvalitetu) novih Batmena. Goyer se tu valjda sasvim slučajno našao. Ajmo mi na FlashForward.

ABC je uvjeren u uspjeh serije, nisu se ni trudili sakriti da žele novi LOST, pače, reklamirali su ga kao zamjenu za LOST, a da li je pilot stvarno tako dobar kao pilot LOST-a? Kratak odgovor je “ne”, ni blizu. Pilot LOSTa je jedan od najboljih ikad napravljenih i definitivno je letvica postavljena jako visoko. Jako, jako visoko. Znate kada Blanka Vlašić skače 2.10, pa se vidi da joj stvarno malo, tek toliko nedostaje da preskoči i sruši svjetski rekord Stefke Kostadinove? E, pa to nije situacija sa FlashForwardom. FlashForward je recimo kao… Ana Čičerova. Svi su je vidjeli, otprilike znaju kako skače, a svi isto tako vrlo dobro znaju da se nikad neće ni približiti visinama Blanke Vlašić tj. Stefke Kostadinove. Takva je situacija sa FlashForwardom i LOSTom.

FlashForward započinje scenom kada se Mark Benford (Joseph Fiennes) budi u prevrnutom autu iz kojeg izlazi i vidi kaos na ulicama Los Angelesa. Vatra, sudari, helikopteri koji u se zaletili u nebodere, prevrnute automobile i mnogo zbunjenih ljudi. Nakon kratkog uvoda, vraćamo se četiri sata unatrag u dom Benfordovih. Mark Benford je agent FBI-a, ima ženu Oliviu (Sonya Walger, jedna u nizu poveznica s LOST-om), dijete, ogromnu kuću u predgrađu Los Angelesa, idiličan brak.

Ono što saznajemo nešto poslije je to da Mark nije oduvijek imao tako idiličan život. Naime, Mark je bio alkoholičar i sada redovito posjećuje AA (anonimni alkoholičari) mitinge. Nakon kratkog mitinga u kojem mu upoznajemo bradatog prijatelja/sponzora, Mark mora na posao. Ipak je on FBI agent, terorističke prijetnje ne mogu čekati. Mark i njegov partner, Demetri (glumi ga fenomenalni i duhoviti John Cho) su u autu, u zasjedi i čekaju zle teroriste. Teroristi ih primjete i tu počinje igra lovice po ulicama LA-a koja završava globalnom nesvjesticom. Naime, cijela populacija planeta padne u nesvijest u točno jednako vrijeme. Da ne bi bilo nezanimljivo, (gotovo) svi vide svoju budućnost (flashforward) u trajanju 2 minute i 17 sekundi na datum 29. travnja 2010.

I tih prvih dvadesetak minuta je u principu najzanimiljiviji dio pilota. Gotovo je nemoguće ne uspoređivati ovaj pilot s pilotom LOSTa (kvragu, čak se neobjašnjivo pojavljuje i klokan usred kaosa kao polarni medvjed u LOSTu), ali to je možda greška. Ono u čemu je LOST uspio i što nitko već nije godinama uspio kopirati su likovi. Likovi su u LOSTu odmah bili zanimljivi. Odmah. Da, bilo je tu i zvukova iz šume, polarnih medvjeda na tropskom otoku, nešto što je pilota izvuklo iz aviona i bacilo na drvo, audio signala lude Francuskinje, ali bilo je i odličnih likova. Tu FlashForward, ali i svaki LOST klon pati. Likovi su prilično neuvjerljivi za sada. Mark je mlak i nikakav, Olivia također (možda je razlog što su i jedan i drugi Britanci, znam da je Sonya Walger puno zanimljivija kada glumi Penny u LOSTu sa svojim normalnim naglaskom), John Cho je solidan, ali tko zna koliko će on još biti u seriji, šef FBI-a je nezanimljiv (iako je scena njegovog flash forward “mitinga” bila smiješna), ostali nisu uopće utisak ostavili. Potencijala ima, nadam se da ga ima tko i za iskoristiti.

Nadamo se boljemu.

7 10 1
7

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861