Osvrt: The Walking Dead — Jeste li gledali najgledanije finale? – serijala.com
Trenutno čitaš
Osvrt: The Walking Dead — Jeste li gledali najgledanije finale?

Osvrt: The Walking Dead — Jeste li gledali najgledanije finale?

The Walking Dead nastavlja gaziti. Opet. Brojke za gledanost su iz tjedna u tjedan sve manje važne, ostaje samo fascinantan podatak da nijedna druga serija televizije ne dolazi blizu The Walking Deadu u onoj ključnoj demografiji 18-49. Podatak tim impresivniji kada se sjetite da je za gledanje makljaže zombija potrebna kabelska pretplata, a ne obična sobna antena.

Spomenimo ih usput, ipak. Dakle, finale četvrte sezone privuklo je nekih 25% više gledatelja nego lanjsko — njih 15,7 milijuna ukupno. Unutar 18-49 demografije finale je uživo gledalo 10,2 milijuna ljudi, što se prevodi u 8,0 rating. Najgledanije finale sezone serije je tek treća najgledanija epizoda, iza premijere četvrte i premijere druge polovice četvrte sezone.

A sada kratki osvrt. Ova sezona je bila pomalo iznenađujuća, ali i čudna. Zar ne? Nastavak teksta sadrži spoilere, ako niste gledali finale, nemojte nastaviti čitati.

* * *

the-walking-dead

Treća sezona je završila dolaskom svih stanovnika Woodburyja, a četvrta sezona počinje nekoliko mjeseci kasnije. Lijepo su si sredili zatvor, imaju povrće i životinje koje uzgajaju, čak i školu za djecu. Ali, naravno, sve što je lijepo kratko traje pa već u početku dolazi do izbijanja zaraze unutar samog zatvora, koja ako se ne kontrolira, može dovesti do smrti.

Kako je bolest počela nestajali, pojavila se nova stara prijetnja — Guverner. Nekoliko epizoda prije zimske stanke, mogli smo vidjeti Guvernerov život nakon pada Woodburyja. Tu se nije ništa posebno događalo osim pokojih walkera u nekim scenama, no ubrzo je došao i mid-season finale u kojem se dogodilo više radnje nego u cijeloj prvoj polovici sezone.

Guverner je sa svojom ekipom napao zatvor i uništio sve što je moguće. Ubio je Hershela, odsjekavši mu glavu, a na kraju epizode je i on slično završio — kao hrana walkerima. Zatvor je skroz uništen, preplavljen ležećim i hodajućim mrtvacima, a ekipa se raširila na sve strane, međusobno odvojena . Maggie od Glenna, Tyreese od svoje sestre, Daryl od Carol… 

walking_dead_railroad_group_a_l

Ali smo i to preživjeli. Nakon pada zatvora, nitko više ne zna gdje je. Svi su podijeljeni u grupe, neki sa starim, a neki s novim likovima. U jednoj epizodi Glenn, tražeći Maggie, susreće grupu od troje ljudi, među kojima je jedan znanstvenik. Njega je potrebno odvesti u Washington jer on zna što je izazvalo zarazu i poplavu zombija. Da, konačno! Hoćemo li konačno doznati nešto više o samim walkerima? Ili ćemo i dalje živjeti u neznanju? Zadnji put kad smo doznali nešto vezano za tu temu je na kraju druge sezone, saznavši da su svi zaraženi i da će svi postati šetači kad umru.

terminus

Sve u svemu, kako su epizode prolazile, svaka od tih malih grupica je naišla na znak spasa: Terminus! Zajednica i utočište za sve! Terminus je svima bio krajnji cilj i jedina nada za preživljavanje. Nažalost, nije sve onakvim kako se čini. Sinoćnje finale sezone nam je dalo onoliko pitanja, koliko i dogovora. Sad konačno znamo što se nalazi u Terminusu, a upoznali smo i njegovog vođu Garetha, kao i mnoge druge likove. Neke će ljude možda iznenaditi činjenica da su vođe Terminusa kanibali, ali za to postoji nekoliko dokaza, poput oguljenih kosti i mesa dok su bježali od pucnjave. I trenutak poslije, pozivi u pomoć iz velikih kontejnera i vagona.

Naravno, finale ostavlja mnoga pitanja otvorenim — što će se dogoditi s Carol, Tyreesom i Judith? I gdje je nestala Beth? Jesu li ljudi u Terminusu stvarno kanibali? Na odgovore će se čekati do iduće jeseni…

8 komentara
  • meni je bilo OK, kao i citava sezona i ove 3 prije.
    I ako se ne varam, jos u prvoj sezoni kad su dosli u CDC smo saznali da svi nose zarazu.

  • Više sam očekivao od finala. Valjda zbog tolikog hypea na netu i Twitteru. Na kraju od cijele epizode dobro je bilo samo kad su Ricka i ekipu napali oni Claimed likovi i naravno kraj kad dođu u terminus. One retrospektive sa Hershelom su stvarno nepotrebne u finalu. Enivej, znao sam da se neće riješiti sve i da mora ostati neki cliff hanger ali ovo je bilo baš mlako za finale sezone. Mid season finale je bilo jače.

  • Čudno finale svi likovi prezivjeli! Očekivam da će netko od main casta bit pojeden od kanibala u premjeri 5 sezone mozda Glenn od ostali prvo Sasha pa Tara. Sljedeca sezona bi isto mogla bit zadnja za Daryla.. Serija prati neke koncepte stripa a u stripu nisu jos dali razlog zaraze ili postojanje ljeka za prezivjele ljude bazira se samo na prezivljavanje apokalipse. Mozda kad zavrsi strip ubace te razloge u seriju..

  • Kada mi je prošlo lito u razgovoru o breaking badu koja je bila odlična kolega spomenija jeli gledan the walking dead nisan ima pojma šta je to, kad san ga pita o čemu se radi i kad mi je spomenija zombije odlucija san da neću gubit vrime na to, ali reka mi je da je serija dobra i da pogledan prvu epizodu i da odlučin, otada mi je to jedna od drazih serija koje još uvik traju, a sta se tiče ove sezone otkad su napustili zatvor pa do zadnje epizode je bilo uglavnon dosadno, ali sad očekujen nove dobre zaplete, inače serija je skroz dobra, šta i koji likovi će bit u spin offu jeli se već zna?

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861