Lost 6×16: What They Died For – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×16: What They Died For

Lost 6×16: What They Died For

Još je samo jedna ostala. Danima smo od finala, gotovo je nevjerojatno da smo pred krajem, zar ne? Ako ste kao ja, koji redovno gledam od siječnja 2005., onda ste vjerojatno prilično tužni, ali i jedva čekate kako će priča završiti. Prošli tjedan nam je, sasvim očekivano donio pravu oluju s jedne i druge strane medalje. Oni koji su bili razočarani epizodom i oni kojima se “Across the Sea” jako svidio. Ne želim trošiti previše riječi na prošlu epizodu, ali reći su samo da i dalje stojim kod onoga što sam napisao prošli tjedan. No, sigurniji sam da će mišljenje biti ujednačenije za sinoćnju epizodu, “What They Died For”.

Kao i prije svih finala sezona, epizoda prije je ona koja sve figurice postavlja na ploču, možda uradi potez ili dva, a finale je to koje nam pruži cijelu partiju. Tako je i ovaj put bilo. Sideways svijet je u manjoj minutaži ovaj tjedan pružio prilično zanimljive događaje. Desmond i dalje pokušava ujediniti putnike leta 815 (lažući Jacku oko lijesa, čak i vlastitim odlaskom u zatvor), a čini se kako je pred krajem svog posla. Prilično je sigurno da će se (svi bitniji likovi) konvergirati u finalu gdje će im Desmond svima objasniti što sljedeće moraju učiniti. Kamo sideways svijet vodi još nije kristalno jasno, a njegova (ne)važnost će izgleda ovisiti o tome što se dogodi(lo) na otoku.

Tužni pogledi prema moru, Lost, ABC
Tužni pogledi prema moru, Lost, ABC

Vođeni pretpostavkom da se timeline rascjepao na dva prilikom detonacije bombe u prošlogodišnjem finalu, dobili smo sideways svijet koji je Desmond uspio “osjetiti”, uz pomoć Charlieja. No, dugo vremena je postojala i teorija da bomba nije uzrokovala cjepanje i da je sideways svijet zapravo epilog likova nakon svih događaja na otoku. U prilog tome sad definitivno ide i činjenica da je otok potopljen u sideways svijetu (što smo vidjeli u premijeri sezone), a upravo je to Smokey i najavio na kraju ove epizode. Što ako Smokey potopi otok u finalu i ako je sideways timeline samo nagrada jednim, odnosno kazna drugim likovima, ovisno o savezima i postupcima tokom serije, odnosno nedjeljnog finala? Ako Jack ne uspije spasiti otok, ne uspije ubiti Smokeya, da Smokey iskoristi failsafe Desmonda i potopi otok? Hoće li takav ishod objasniti flashsidewayse i kako će reagirati likovi kad shvate što se dogodilo u originalnom timelineu? Znači li to da će jedan timeline uništiti drugi?

Na otoku je Jack preuzeo nezahvalnu ulogu sljedećeg čuvara, a na njegovo pitanje koliko dugo će morati raditi, Jacob je odgovorio: “Koliko god budeš mogao”. Jack je svoju sudbinu zapečatio i konačno je shvatio što mora učiniti, a koliko god se činilo da je napravio okret od 180 stupnjeva, istina je bliža da je napravio cijeli krug od prve sezone. Jack je otpočetka bio vođa, popravljao je sve što je mogao, da bi evo sad i na samom kraju opet bio taj koji je preuzeo štafetu. Jedina je (možda i najvažnija) razlika što je ovaj put to učinio svojom voljom. Zgodna mi je bila i situacija kada je morao zašiti ozljeđenu Kate na plaži, reflektirajući događaje iz pilota, odmah po padu aviona kada je Kate bila ta koja je njegove rane zašila.

Locke se sprema potopiti otok, Lost, ABC
Locke se sprema potopiti otok, Lost, ABC

Dugo je vremena prošlo i otkad smo zadnji put vidjeli Bena, Richarda i Milesa. Ben se, nakon malo izigravanja dobre dušice, opet vratio starim navikama. Igra li Ben opet neku svoju igru ili je iskupljenje ipak vlak na koji je zakasnio? Nadam se da je samo ovo prvo i da će Ben u maniri Golluma odigrati još jednu važnu ulogu prije svršetka priče i da je ubojstvo Widmorea samo posljednji čin osvete za kćer. Richard je pak s druge strane odletio u zrak kada ga je Smokey pokupio, ne želim vjerovati da je to kraj za Richarda. Dok mu ne vidimo tijelo Richard je po svim pravilima igre i dalje živ.

 • Odličan mi je bio obiteljski trenutak odmah na početku epizode kada se Claire pridružila Jacku i njegovom sinu za doručak. Sucker sam za takve scene.  Kad smo već kod Jacka, što se događa sa onom ranom na vratu? Na istom mjestu je imao ranu u premijeri sezone, kada je bio u avionu. Nešto se definitivno kuha tu…
 • Miles je doktor whoasto objasnio vlastite sposobnosti: “I get wonky around dead stuff.” Svidjela mi se scena kako je Ben zahvalio Richardu kada je rekao da mu je pokopao kćer.
 • Najsmješniji trenutak epizode: Desmond ruši Bena na haubu automobila direktom u lice, sekundu nakon što je Ben prijetio Desmondu građanskim uhićenjem.
 • Michael Emerson još jedanput briljira samo kratkim jecajem i suzom u oku kada mu Danielle govori kako ga Alex smatra očinskom figurom.
 • Jacob se na trenutak pojavljuje svim kandidatima uz pomoć pepela. Odlično i je bilo kada je Hurley počeo prenositi Jacobove riječi drugima, ne znajući da Jacoba sada svi vide.
 • Ana-Lucia je pokvarena policajka, a Desmond govori kako još nije spremna. To je vjerojatno sve što ćemo dobiti kao objašnjenje za hrpu likova, koje nećemo stići vidjeti u finalu.
 • Ben nudi Smokeyu limunadu je još jedan od onih trenutaka kada Damon i Carlton uživaju pišući Emersonu dijaloge samo da ga gledaju kako će ih izgovoriti. Isto kad je i Miles upitao za “tajniju” sobu.
 • Kandidati, i zapravo svi ikad dovedeni na otok, su izabrani zbog tužnih, besciljnih i samačkih života kojih su vodili.

punapunapunapunaprazna

Jesmo li spremni za finale u nedjelju? Velika je vjerojatnost da će članak malo kasniti, da svi uspijemo sabrati misli i da možemo pod malo normalnijim okolnostima pričati o kraju serije.

Ocjena epizode?

Loading ... Loading ...
8 komentara
 • Ne mogu da verujem. Još samo jedna epizoda… Osećam se k’o da gubim deo sebe. A i ovo tmurno vreme u mom gradu doprinosi jačini osećaja :D

 • Nisam :) Samo pročit’o prvi pasus i bacio pogled na IGN, da vidim koju je ocenu dobila epizoda (mada mi to nije nikakvo merilo, meni se Across the Sea mnogo svideo, a oni mu dali 6 i nešto). Držim se. Valjda ću uspeti.

 • Meni najbolja epizoda sezone dosada… baš mi je nekako sjela. Jedne od najupečatljivijih scena su mi kad Locke u sideways timelinu ipak dođe jacku sa idejom da ga operira, onaj pogled kad kaže “maybe its destiny” preeedobro… te naravno kad danielle izađe iz auta… :D

 • Što se flashsidewaysa tiče – ovo je bila odlična epizoda. Scena u kojoj Locke dolazi kod Jacka i “prihvaća svoju sudbinu” je neprocjenjiva. Također je neprocjenjiva scena u kojoj Danielle kaže Dr. Linusu da ga Alex smatra očinskom figurom. Sjajno.

  Događaji na Otoku me više ne zanimaju. :)

 • “I thought that guy had a God complex before,” Sawyer says.
  “James,” Kate says.
  “I know,” Sawyer says.

  meni već sad fali Lost.

 • Vrlo dobra epizoda, ali nekako nedostaje joj napetosti, nemam osjećaj da je još samo jedna epizoda ostala. Trebali su se ugledati na 24, tam već 5 epizoda osjetim da se serija približava kraju i s nestrpljenjem oćekujem sljedeću…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861