Lost 6×14: The Candidate – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×14: The Candidate

Lost 6×14: The Candidate

Nakon dvotjedne pauze, evo nas natrag. Da upotrijebim jednu isklišejiziranu metaforu, izlazimo iz posljednjeg zavoja i pred nama je tek ciljna ravnina. Nisam siguran čemu je ona pauza prošli tjedan služila, osim da ABC vidi kako V bez Losta ne može skupiti ni četrneaest gledatelja. Posljednji blok(ić) epizoda je pred nama, a prokletnici prokleti, kakav krasan doček su nam sinoć priredili.

Nitko više nije siguran, svi su potencijalni kandidati za umiranje, a sinoćnja epizoda nas je vrlo traumatično na to podsjetila. Mogli su mi rađe otvoriti prsa, izvaditi srce i gaziti po njemu. Sun i Jin, nakon samo jedne epizode što su konačno našli jedno drugo, umiru (meni) jednom od najgorih mogućih opcija. Imam neki iracionalni strah od utapanja, pa mi je jučerašnje potonuće podmornice, bilo iznimno teško za gledati. Sama scena utapanja bila je lijepi (koliko scena utapanja može uopće biti “lijepa”) throwback Charlijevom utapanju na kraju treće sezone. Damon i Carlton imaju poremećeni fetiš na utapanja.

Sayid, pokušavajući se iskupiti za sve što je napravio tokom svog života, pokušava spasiti što se spasiti moglo, a to je bilo odnijeti eksploziv što dalje od ostalih. Sayid umire u oblaku roze maglice kao i Dr. Arzt i Ilana prije njega. Damon i Carlton imaju poremećni fetiš na samoinicirano razvaljivanje eksplozivima. Frank, koji nažalost nikad nije imao previše posla u seriji, također odlazi na dno s podmornicom.

Josh Holloway, Lost - ABC
Josh Holloway, Lost - ABC

Smokey na kraju otkriva da “posao mora završiti”, pa su tako na redu preostali lostovci; Jack, Hurley, Kate i Sawyer. Je li “The Candidate” i konačna potvrda da je Smokey bad-guy priče ili nas očekuje još poneki twist prije kraja serije? U ovim posljednjim epizodmama izgubili smo i klasične centric porcije epizoda, pa se tako u flashsidewaysima družimo sa sudbinama nekoliko likova. Ipak, najviše su dominirali Jack i Locke, a i što se više približavamo kraju, njih dvojica (odnosno Jack i Smokey) se čini kao kandidati za ultimativni showdown. U prošloj epizodi se činilo kako se Jack odlučio vjerovati Smokeyu, da bi se sinoć kula povjerenja između njih dvojice smrskala zajedno s podmornicom na dnu oceana. Jack je ljut, što na samog sebe, što na Smokeya i u preostaloj šačici epizoda vidjeti ćemo što je smislio.

U flashsideways svijetu Jack je spasio Lockea, nakon što ga je Desmond pregazio autom. Jack pokušava nagovoriti Lockea da mu dopusti operaciju, koja bi mu mogla vratiti mogućnost hodanja, ali Locke mu ne dopušta. To je još jedan od primjera jukstapozicije, koje nam serija u redovnim intervalima pruža. Postavljanjem situacija, jedna uz drugu, vidljivo je što su Damon i Carlton željeli prikazati. Jack je kandidat na otoku, gdje ga Locke odnosno Smokey želi ubiti, a Locke je kandidat (za operaciju) u flashsideways priči gdje ga Jack želi spasiti.

Kasnije u epizodi saznajemo i zašto Locke tvrdoglavo ne želi dopustiti da ga Jack operira. Locke samom sebi ne želi oprostiti što je svog oca pretvorio u biljku, nakon avionske nesreće, koju je on uzrokovao. Teško mi je suosjećati s Anthonyem Cooperom, pogotov zato što znamo što je gad učinio “originalnom” Lockeu kroz šest sezona serije. Možda je Cooper nešto bolji otac u flashsideways svijetu, ali nije me prokletnik osvojio svojim besciljnim pogledom i slinjenjem po bradi.

Lost, ABC
Lost, ABC

Još jedna odlična epizoda u seriji, za kojom ćemo žaliti nakon 23. svibnja jer, opet ću ponoviti, Lost je jedna od anomalija na televiziji koja je zagušena klonovima raznih “sigurnih” serija. Teško da ćemo ikad više gledati priču s ovakvim obujmom i mitologijom u bližoj, pa i u daljoj budućnosti. Ajmo na metkovne točke.

 • Christian je ostavio muzičku kutiju, koja svira “To Catch a Falling Star” za svoju kćer, Claire. Opet smo dobili simbol ogledala u koji su prvi put dva lika zajedno gledala. Značenje kutije, ima li netko teoriju?
 • Sayid je ostavio Desmonda na životu i rekao Jacku gdje ga može naći i spasiti jer “It’s going to be you, Jack.” Posljednji preživjeli = Jack? Jadni  Sayid nikad neće dobiti svoju Nadiju, jedina preostala opcija mu je flashsideways svijet, a kako već znamo, nije nešto uspješniji ni tamo. Je li Sayid najveći tragičar cijele serije?
 • Matthew Fox i Terry O’Quinn su bili briljantni kroz epizodu. Nismo dugo gledali njihove zajedničke scene, lijepo je bilo podsjetiti se da su zajedno odlični na ekranu.
 • Woot! Apollo čokoladice!
 • Teško je bilo gledati scenu na plaži, Hurleya kako plače, beznadnost situacije u kojoj su se našli, sjećanje na prijatelje koje su izgubili.
 • Koliko dugo nismo Bernarda vidjeli? Ja msilim da je ovo prvi put da ga gledamo u ordinaciji. Valjda će se i Rose još jednom pojaviti prije kraja, ne bi bilo fer da je ne vidimo još bar jednom.
 • Hoćemo li dobiti odgovor na Sayidovo magično uskrsnuće i ponašanje poslije njega? Hoće li to ostati neriješenja misterija ili nije potrebno previše iščitavati iz te sitaucije?
 • Malo mi je čudno zašto niti Sun niti Jin nisu razmišljali da ostavljaju maleno dijete iza sebe. U jednom trenutku sam mislio da će Sun ipak nagovoriti Jina da je ostavi, pa neka Ji-Yeon barem ima jednog roditelja.
 • Jadna Claire je opet ostavljena sama sa Smokeyem.

Između četiri i četiri i pol.

punapunapunapunaprazna

Ocjena epizode?

Loading ... Loading ...
14 komentara
 • nakon početnog šoka i tuge sad sam ljut. 2 sezone se čekalo da se Jin i Sun ponovno nađu i onda dobiju 5 minuta zajedničkih scena. Znam da ih ovdje malo tko voli ali meni su bili dragi. Sva sreća još imam flashsidewayse…
  možda se ovi iz flashsidewaysa spoje s ovima na otoku pa “ožive”… lol

 • Meni je ovo jedna od lošijih epizoda u zadnje vrijeme, što se tiča Jina i Sun, loše su napravili, nimalo me nije dirnulo. BTW ko kaže da Jin nije izašao na vrijeme

 • Trenutak od kojeg su me prošli trnci: John Locke leži u bolničkom krevetu i u snu šapće “Push the button . . . I wish you’d believed me.” a u pozadini se jedva primjetno čuje bip bip bip od aparata za srce koji zvuči identicno kao i kad je u hatchu pištalo 4 prije nego sto sve ode u k*. G.e.n.i.j.a.l.n.o.

  Ali Sayid, Sun i Đin-zu-še… nemrem vjerovat… Pa sad vise niko nije siguran! I mislim da vise nema sumnje da je Flocke bad guy!

 • pretposljednja epizoda se zove What They Died For… mislim da ćemo ostat bez još nekoliko junaka…

 • Ako je Locke bad guy onda koji quratz gledamo Lost kad sve što treba da budeš good guy u toj seriji je stalno nositi bijelu majicu, da budeš bad guy trebaš nositi crnu majicu.

  Fak det šit

 • A jesam se rascmizdrio na kraju…
  BTW. nije mi sjela najbolje epizoda. Ovo sa Sayidom me prilicno zasmetalo, tip je napravio 180 turn od Smokijevog hitmana do pokajnika. Ne valja.

 • Meni je ovo bila jako, jako tužna epizoda, žao mi je Sun i Jina. A kaj je bilo sa Lapidusom??!

  p.s. Šta sad negdje vrijeme za jednu epizodu u kojoj ćemo opet vidjet Juliet, ja bi nju natrag -.-

 • e da, zaboravih, jel ima još tko da je, u onoj sceni kad Jack izvuče Sawyera na plažu a ovaj ne diše, pomislio kako će Jack Sawyeru morat dat usta na usta??… XD

 • Epizoda je ono wow i naravno puna iznenađenja…

  Ali najgore je što su baš Sayida izabrali za “samoubicu” koji spašava prijatelje, nadam se da nije nacionalizam u pitanju :)

 • @Me and the voices…
  *sramezljivo dize ruku* :)))))

  Kad smo vec kod “je li jos netko pomislio” momenata… Prije gledanja sam naletio na spoiler da netko od kandidata umire. I onak, Kate popije metak u epizodi, doslovce sam se zaderao “TOO” :D. I onda skuzio da nije ona kandidat :(

 • Da je možda bila obrnuta situacija, da je Jin bio taj koji je ostao priklješten, a Jin ta koja se mogla spasiti – ona bi zbog svog djeteta možda (veliko možda) to i učinila. Sun nikad nije upoznao Ji-Yeon i, premda mi je to grozno za pomisliti, mislim da uopće nije razmišljao o svojoj kćerki u svojim posljednjim trenucima. Njemu je bilo najvažnije više nikad ne napustiti Jin, bez obzira na sve.

  Sayid je, baš kao svaki pravi musliman, otišao u vječna lovišta uz prasak (dobro, ovo možda morbidno zvuči, ali inače se volim šaliti na svoj račun). Malo me to razočaralo moram priznati, jer Sayid mi je od početka sezone, uz Lockea, bio omiljeni lik cijele serije. Nažalost, baš kao i Lockea, i Sayida su u posljednjoj sezoni potpuno uništili sami scenaristi tako da me njegova smrt, osim još jednog razočarenja, i nije previše dirnula.

  Hvala Bogu na flashsidewaysima – bez njih ova sezona graničila bi s gledljivošću.

 • Guest
  mlaki: # 06.05.2010. u 08:35

  Jos se nisam oporavio od Basiloneove smrti, a novi udarac samo dva dana kasnije… :(

  bas ti hvala sto si ispojlerisao ovdje jer nisam pogledao zadnje 2 epizode pacifica sad necu ni htjeti nedjelju da ih gledam !!!

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861