Lost 6×06: Sundown – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×06: Sundown

Lost 6×06: Sundown

Još jedna teorija pada u vodu. Prošli tjedan se činilo kako Lindelof i Cuse kopiraju model flashbackova iz prve sezone, no već danas (odnosno jučer), dobili smo Sayid-centričnu epizodu, koja je prekinula niz. Očekivala se Jin odnosno Sun epizoda, ali to se nije dogodilo, makar smo na samom kraju dobili Jina u flashsideways priči. Vjerujem da ćemo kroz epizodu-dvije saznati kako se Jin našao zavezan za stolac u Keamyevom frižideru.

Ono što ova epizoda nije prekinula, a što vjerujem da ćemo i dalje gledati u šestoj sezoni, je ponavljajuću simboliku da se likovi u flashsideways pričama gledaju u reflektivnu površinu, odnosno, nekakvu vrstu ogledala. I često u tim trenutcima likovi kao da osjećaju, kao da se prisjećaju nečega iz drugog života, onoga na otoku.

Smokey i Claire nalaze se pred vratima Hrama, a Dogen šalje Sayida na misiju iskupljenja, da ubije Smokeya. Sayid, pokušavajući dokazati da je dobar čovjek, posluša Dogena, odlazi izvan zidina Hrama i čim ugleda Smokeya zabija mu nož u prsa, kako je Dogen naredio. Taj događaj predstavlja prekretnicu i najvažniji trenutak za Sayida u cijeloj seriji. Dogen je znao da ga Sayid na taj način ne može rješiti Smokeya, ali se nadao kako će Smokey ubiti Sayida. Smokey dobija Sayida na svoju stranu jedinim mogućim načinom. Obećao mu je ono što Sayid nije mogao vratiti, Nadiju. Kako će, i da li će uopće, Smokey izvršiti svoje obećanje?

Sayid, koji se čini da je sada definitivno odabrao stranu, vraća se natrag u Hram, objašnjava, pod laganom kišicom, što će se dogoditi po zalasku sunca. Odlazi do Dogena, koji mu ispriča priču kako je došao na otok, i ubija ga. Dogen, koji kao da potvrđuje teoriju da Jacob regrutira ljude u najtežim životnim trenucima, umire, zajedno s Lennonom, koji mu dolazi pomoći. Ne čini li se i vama da i Jacob i Smokey likovima nude neke izbore, koji to ustvari i nisu? Jacob obećaje Dogenu da nikad više neće vidjeti sina, ako ne dođe na otok, Smokey obećaje Sayidu Nadiju, ako mu pomogne…

Ilana, Lapidus, Ben i Sun dolaze do Hrama, taman da spase Milesa pred pokoljem Smokeya. Ben se vraća po Sayida u nadi da će Sayid krenuti s njima, no to se naravno ne događa. Sayid, koji je poluzaslužan za pokolj koji se događa, samo odmahuje svom nekadašnjem “savezniku” Benu, a Ben brže bolje bježi, zajedno s gorespomenutom ekipom, što dalje od Hrama. Vjerojatno će sresti Jacka i Hurleya u slijedećoj epizodi, koji se u “Sundownu” nisu pojavljivali. Sawyer također nije viđen već dvije epizode. Gdje je Smokey posijao Sawyera?

Kate se također vraća u Hram, samo da bi joj Miles rekao kako se Claire pojavila. Ne znam samo čemu veselje draga Kate, ako Claire napravi ono što je obećala epizodu prije, nećeš još dugo biti na otoku. Poremećena Claire bačena je u rupu, čeka Smokeya da je spasi, pa je odlučila malo pjevušiti “To Catch a Falling Star”. Pjesma koju je Claire još u prvoj sezoni zamolila posvojitelje da pjevaju malom Aaronu. Kate je pjevala istu pjesmu Aaronu u “Whatever Happened, Happened”. I pjesma koja vrlo efektno završava ovu epizodu.

U flashsideways priči, Sayid samo dokazuje kako se ne može promijeniti, ma koliko god se on trudio. Uvijek će biti ubojica i mučitelj. Od svih dosadašnjih flashsideways priča, Sayid trenutno ima najtužniju. Još uvijek nema Nadiju, vlastiti brat mu ima dvoje djece sa ženom koji Sayid voli, ali ne zaslužuje. I, naravno, dalje je ubojica. Možda se ipak situacija popravi za našeg najdražeg mučitelja do kraja sezone.

Prilično jednostavna epizoda, po Lost standardima, nekoliko novih pitanja je otvoreno, nekoliko zatvoreno, neki likovi su čini se odabrali strane, Smokey skuplja svoju vojsku, a mi nestrpljivo čekamo slijedeći tjedan. Hajdemo mi na metkovne točke.

  • Sayid uvijek ima najbolje scene tučnjave. Početak epizode donio je Sayidovu borbu sa samurajem Dogenom, borbu koju je na kraju izgubio, ali se kasnije osvetio za poraz. Zaskočio ga je i utopio u bazenu.
  • Nekoliko pamtljivih gostujućih uloga. Cindy i djeca su ponovno pokazani, vjerojatno su otišli iz Hrama jer ih nisam vidio u vojsci na kraju. Keamy, koji se u međuvremenu pretvorio u fantastičnog kuhara (specijalitet su mu sve vrste jaja), još jednom je izvukao deblji kraj.
  • U jednoj stvarnosti Dogenov sin je igrač baseballa, u flashsideways realnosti, kao što smo prošli tjedan vidjeli, svira klavir.
  • Koliko je glupa ona stvar za mjerenje “dobrosti” i “lošosti”? Hvala, ali nismo trebali dobiti objašnjenje za tu napravu.
  • That Australian chick is back. The blonde, that had the baby. Claire, she just strolled in here, couple of hours ago, acting all weird, still hot though. – Miles
  • Jack se pojavljuje u bolnici. Blink and you’ll miss it. Sayid i on se ne prepoznaju?
  • Teorije kako se Jin našao u Keamyevom frižideru? I što će Sayid sada napraviti s njim?
  • Pitanje je trenutka kada će Claire nešto poduzeti u vezi s Kate. Zašto je blesava Kate uopće krenula sa Smokeyevom vojskom?

punapunapunapunaprazna

5 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861