The Wire (Žica) – četvrta sezona na HTV2 – serijala.com
Trenutno čitaš
The Wire (Žica) – četvrta sezona na HTV2

The Wire (Žica) – četvrta sezona na HTV2

Putem najave s Hrvatske radio televizije:

ŽICA, IV. – serija

(THE WIRE)

utorak, HTV2, 22.11.2011., 23:05

U sirotinjskim kvartovima. U luci. U gradskoj vijećnici. A sad i u školama. Mjesta i lica mijenjaju se, ali igra ostaje ista. Počinje nova priča – u četvrtoj sezoni HBO-ove hvaljene serije Žica.
Žica autora Davida Simona (HBO-ova dobitnika Emmyja za The Corner) ostaje jedna od najodvažnijih i najrealističnijih drama na televiziji. Četvrta sezona ove hvaljene serije donosi 13 novih epizoda koje se bave nepredvidljivošću kriminala, provođenja zakona, politike i prosvjete u Baltimoreu, gdje je serija i snimana.

Nastavljaju se priče započete u prijašnjim sezonama, više likova ima nova zanimanja, nastaje novo carstvo droge i blizu su izbori za gradonačelnika, ali serija se počinje baviti i školskim sustavom te pokazuje ulogu gradskog obrazovnog sustava u oblikovanju života mladih. Tu priču pratimo kroz četiri nova mlada lika – Michaela Leeja, Namonda Bricea, Randyja Wagstaffa i Dukieja Weemsa, koji adolescentske godine provode u zapadnom Baltimoreu prepunom droge.

Čekaju ih teški izbori dok ih sve mami zločin i laka zarada. Ova nova priča zasnovana je na iskustvima scenarista i producenta Edwarda Burnsa koji je sedam godina predavao sociologiju u baltimorskom školskom sustavu nakon što je 20 godina radio kao detektiv u gradskoj policiji.

Prva sezona Žice bavila se često uzaludnim pokušajima policije da se ubace u zapadnobaltimorsku bandu dilera koju su vodili Avon Barksdale i njegov pomoćnik Stringer Bell. U drugoj i trećoj sezoni, kad se istraga o Barksdaleu proširila, ubačene su nove priče o sindikatu lučkih radnika i političkom vodstvu grada. Sada, u četvrtoj sezoni, kad je Barksdale pao, a u usponu je mladi zapadnobaltimorski kralj droge Marlo Stanfield, policijski tim nastavlja “pratiti novac” prema vrhu političke piramide usred ogorčenih izbora za gradonačelnika u kojem se crni nositelj toga položaja Clarence Royce bori protiv ambicioznog bijelog vijećnika Tommyja Carcettija.

Seriju Žica osmislio je David Simon čije se dugogodišnje praćenje rada policije u Baltimore Sunu pokazalo neprocjenjivo u opisima likova, protokola i anegdota.

Od poznatijih glumaca u Žici glume Dominic West, Lance Reddick, Sonja Sohn, Wendell Pierce, John Doman, Frankie Faison, Aidan Gillen, Deirdre Lovejoy, Clarke Peters, Andre Royo, Jim True-Frost, Robert Wisdom, Jamie Hector, Corey Parker Robinson, J. D. Williams, Reg. E. Cathey i drugi.

Četiri nova lika tumače: Tristan Wilds (Half Nelson) – Michael, Julito McCullum (Akeelah and the Bee) – Namond, Maestro Harrell (Barbershop) – Randy, i Jermaine Crawford kao Dukie.

Entertainment Weekly Žicu je izabrao za najbolju seriju 2004., a prošle su sezone pobrale pohvale kritičara uključujući New York Times (“jedna od najpametnijih i najambicioznijih serija na televiziji”), Daily Variety (“genijalno… među najboljim serijama na televiziji… pomno napisana, sjajno odglumljena”), Hollywood Reporter (“živo napisana i sjajno odglumljena”) i New York Newsday (“najbolja dramska serija u povijesti televizije”).

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861