The Defenders (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
The Defenders (pilot)

The Defenders (pilot)

Kad su Defendersi prošlog proljeća najavljeni kao dio CBS-ovog jesenskog lineupa, ismijavanja na račun Debelushija redala su se kao reprize Dadilje na RTL-u (ta fora nikad neće postati izlizana). Osim toga, CBS-ov procedural – još lakša meta. I kad toliko spustite očekivanja, nije potrebno puno da serija bude proglašena jednim od ugodnijih iznenađenja sezone. Što ona je – i nije. U kontekstu ovogodišnje televizijske jeseni i serija koje smo pogledali, Defendersi možda jesu u gornjoj polovici. Ali to je kao da imate pjesmu među deset najboljih na Dori. Koga briga? Ali počeo sam previše cinično. U biti su Defendersi definicija prosječnosti. I moram priznati da mi je poprilično teško formulirati neku smislenu kritiku jer se ni po čemu ne ističe, niti mu nešto strašno zamjeram.

Jim Belushi & Jerry O'Connell
Jim Belushi & Jerry O'Connell

Belushi i O’Connell su netipični odvjetnički dvojac, ali iz televizijske perspektive zapravo strašno tipični. Ekscentrični, ali sa srcem na pravom mjestu, borci na strani underdogova. Pravo prakticiraju u leglu nemorala i kriminala, Las Vegasu, što je zapravo poprilično dobar odabir mjesta radnje za ležernu pravničku dramediju.

Serija dijeli naziv sa još jednom CBS-ovom pravničkom serijom. Emitirala se početkom šezdesetih, što je malo predaleko za mene, pa sam se morao konzultirati sa Wikipedijom. Ona kaže da je u četiri sezone sakupila 13 Emmya, od čega tri za najbolju dramsku seriju, dva za najbolju glavnu mušku ulogu te još sedam nominacija. Bavila se kompleksnim i osjetljivim temama i slučajevima: neo-Nacistima, ljudskim pravima, ateizmom i religijom, eutanazijom… Museum of Broadcast Communications naziva je “jednom od socijalno najosvještenijih serija koje je ovaj medij predstavio.” Novi Defendersi bave se jeftinim seksom za jednu noć, unajmljuju privatne istražitelje da im špijuniraju bivše supruge, zapošljavaju nekadašnje striptizete i slično. Što zapravo jesu jedne od relevantnijih tema današnjeg društva.

Defendersi bi htjeli biti Boston Legal, ali ne žele – ili bar zasad ne rade – taj dodatni korak dalje. Imaju u suštini slične likove i ideju, ali jednostavno su prigušena, isprana verzija BL-a lišena onih elemenata koji su ga činili odličnim – duhovitost, paleta ekscentričnih likova, beskrajna, ali meni uvijek pogođena moraliziranja, te maksimalno uvjerljivi Spader i njegovi sjajnu završni govori u kojima bi me mogao uvjeriti i da je Charlie Sheen sjajan komičar. No uglavnom, Defendersi su Boston Legal kad mu oduzmeš Davida E. Kelleya.

Ali uz malo kreativnije ideje i uvjerljivije izvedene slučajeve te malo više slobode scenaristima, Defendersi bi zapravo mogli biti zabavna, gledljiva serija. Nisam gledao – a zapravo ne vjerujem da hoću – drugu epizodu, no pilot svakako ima par stvari koje mu idu u prilog. Belushi i O’Connell zapravo poprilično dobro funkcioniraju zajedno, pogotovo Belushi koji je u pilotu kanalizirao onu zabavnu Pescijevu “My Cousin Vinny” vibru. Da, rekao sam to. Belushi je bio solidan. Pače, dobar. Šteta što je samo pilot snimljen u Vegasu jer bi serija definitivno mogla profitirati od njegovog blještavila. U daljnjim epizodama, “ulogu” Las Vegasa “glumit” će Los Angeles…

Zbog camea Franka Sinatre mlađeg na kraju epizode, ocjenu zaokružujem na 60.

6 10 1
6

Žanr: Pravnička dramedija

Autor: Kevin Kennedy, Niels Mueller

Mreža: CBS

Glume: Jim Belushi, Jerry O'Connell, Jurnee Smollett

Datum premijere: 22. rujan 2010.

4 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861