Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×05 – Big Girls Don’t Cry – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×05 – Big Girls Don’t Cry

Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×05 – Big Girls Don’t Cry

Ako je nešto češća tema u modernim serijama od antiheroja, onda su to problemi likova s njihovim očevima. U ovom slučaju, Christopherovi koji se i više nego naslućuju i Tonyjevi koji su samo natuknuti, u vidu povezanosti njegovih napada panike s očevima.

Chris ide na tečaj Acting for Writers koji završava time što napokon uz Adrianinu pomoć shvati da je ključno za pisanje scenarija pronaći vlastite emocije i nakon toga i da se s time ne želi suočavati pa se tako čini da smo za sad čestu temu njegovih želja da se probije kao scenarist u Hollywoodu bacili u smeće.

Odlično je bilo (a odličan je bio i Imperioli) kako se opustio i raznježio u glumi, dok s druge strane svoj dnevni posao utjerivanja dugova u kupleraju nije baš uspješno obavio. Zato Furio stupa na scenu lomeći bejzbol palicom sve pred sobom i uljevajući strah božji (uz jedan metak kroz koljeno) vlasniku. Prije toga, Tony mu organizira zabavu dobrodošlice i rješava posao kod Artieja. Obje ove scene donekle ga prikazuju kao karikaturu – s jedne strane tipičnog mafijaškog nasilnika i s druge neprilagođenog imigranta kojeg oduševljava ponuda na televiziji (dok je AMC-u još glavni biznis bio prikazivanje nepoznatih filmova, a najpopularnija serija bila NYPD Blue) i ne zabrinjava što će mu mozzarella koju nezaintersirano pravi biti puna pepela. Naravno, prema svemu viđenom u seriji znate da neće ostati samo jednostavna karikatura.

Njegovim dolaskom pomalo se mijenja i poredak u organizaciji – Paulie i Silvio su promovirani, a Pussy se osjeća izostavljeno i bezvrijedno u novom režimu – odlično je kako se jada o tome svom handleru u FBI-u i ovaj njemu – u kratkoj i simpatičnoj sceni pokazujući nam njihovim čavrljanjem da su već prilično prisni, odnosno da se već dugo poznaju.

Ne iznenađuje što je u moru odličnih scena emotivni ushit epizode Tonyjev povratak Melfi. Ili bolje reći obrnuto, njen povratak njemu pošto su nas kroz njene razgovore s psihijatrom već pripremili na činjenicu da on njoj treba jednako kao što su nam Tonyjevom eskalirajućom agresivnošću pokazali da on treba nju.

Njoj je povod bio dekonstrukcija sna iz prošle epizode, a njemu neuspješno pokušavanje korištenja Hesha kao surogat-psihijatra (u paru humorističnih scena); što je kulminiralo vjerojatno svačijom srećom scenom u njenom uredu, čija je početna neugodna tišina opravdana situacijom u kojoj dvoje ljudi ne zna s kojom od tisuće tema bi počelo pričati, ali i time da nam da vremena da uživamo u povratku na staru situaciju, slično kao što Tony samozadovoljno uživa u tome što je na kraju Melfi zvala njega nakon što ga je ranije odbila dok joj se pužeći htio vratiti. Naravno fa mu ni ona nije ostala dužna odgovarajući na njegovu bahatost, a čini se i da njihov odnos postaje otvoreniji, odnosno da Tony više ne pokušava sakriti svoje aktivnosti što obećaje novu dimenziju njihova odnosa.

Jeste li i vi imali beskonačni smiješak čitavim trajanjem te scene?

Epizoda: 2×05 – Big Girls Don’t Cry

Originalno emitirana: 13.02.2000

Scenarij: Terence Winter

Režija: Tim Van Patten

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode

8 komentara
 • I vratila nam se Melfica, tj. Tony kod Melfice. Zadovoljstvo je bilo ponovno vidjeti sjajan kadar gdje njih dvoje sjede u sobi i gledaju jedno u drugo. ”a čini se i da njihov odnos postaje otvoreniji, odnosno da Tony više ne pokušava sakriti svoje aktivnosti što obećaje novu dimenziju njihova odnosa”- ovo mi se sviđa, predosjećam da će se ona uvući u neke prljave poslove povodom toga.
  Sjajno je bilo kako Tony i Hesh razgovaraju, svako svoje priča. :D
  U ovoj epizodi nije bilo puno Tonyeve obitelji, ni Livie, izgleda da se njena uloga u ovoj sezoni polako smanjuje.
  Janice i Richie, ponovno odvratni i muka mi je gledati ih.
  Furio (ili kako Pussy kaže, Foodio) je bio baš badass u sceni kad je razbijao sve živo kod one japanke, ustvari filipinke.
  Žao mi je Archie-a jer mu žena stalno prigovara.
  Bila je zanimljiva i Christopherova priča u ovoj epizodi, gdje je on opet nekako slomljen.
  Tony AJ-u: imam novi posao, provjeravam kvalitetu telefona, ovaj će odmah dobiti nulu. :PP

  • Uf da Janice i Richieja je muka gledati, skupa kao da stvaraju sinergiju grozote, a Richie i kad priprema doručak, čuje se paluckanje ognja u pozadini :D
   Zaboravila sam reći za tu malu ali značajnu scenu s A.J.-jem: isto, tema očeva

 • Ovo mi je bila najbolja epizoda ove sezone! Smiješna, strašna i dirljiva istovremeno. Furio ili Fjurio kak ga Ameri zovu :D je genijalan. U Italiji se lijepo uklapao a tu strši totalno. Na Tonyjevoj dobrodošlici izgleda veselo i benigno ali je totalno strano tijelo u ovom okruženju: s onim košuljama, kosom i „The breast milk, little each eye“ wtf xD… i onda cijelom šakom udara ženu i djecu u lice. Ona scena kad je izašao iz auta, ušao u kupleraj i izdevetao sve pred sobom: …True Detective single take scena se može posramiti xD

  Chris na improvu je odlična linija priče, koja počinje hilarious, od prvog puta kad dolazi na tečaj (nosi cipele bez čarapa :D), sav nezgrapan u tom okruženju, preko dirljivo odglumljene scene (lol) koja je i mene iznenadila kak to da je uspio proplakati, do konačnog kraha koji otvara tu bolnu točku odnosa s ocem. Iako, otkad se taj tip, kojeg je Chris istuko na improvu, prvi put predstavio, znala sam da će dobit batina :D

  Tony i Hesh su genijalni, a ta zadnja scena Tonyja kod Melfice je za neku nagradu, oboma. Kakve face Gandolfini radi tamo, svaka čast… kako je neugodno to sve, te bottled up emocije :D Ko uvrijeđeni dečkić se ponaša.
  Ujedno, povratak kod Melfice znači očigledno i skok serije ravno natrag na kvalitetu prve sezone – bar meni :D
  Uz Melfi i Furija, ne mogu se dočekat sljedeće epizode. :D

 • Opet dr. Melfi :D Jedva sam čekao njezin novi susret sa Tonyjem, a najviše me iznenadilo čekanje odgovora dr. Melfi na pitanje njenog psihijatra: Imate li seksualne osjećaje prema njemu?
  Jako mi sve sviđa kako Carmella postupa prema Tonyju kad ima te ispade bijesa. Nije šokirana njegovim ponašanjem već se ponaša kao da je sve to normalno. I onda kad je kasnije hladno zalupila vrata Junioru. Uzimajući u obzir da je ona sama odabrala takav život s mafijašem, vrlo se dobro uživila u njega.
  Richie i Janice su zajedno?! Nemam komentara. Nego, te svađe između Tonyja i Janice su mi odlične, ta prepucavanja i uvrede!
  Chris tu nešto pokušava udovoljiti curi glumeći u kazalištu, a izgleda da mu ide bolje od očekivanog. A izgleda i da se malo previše uživio pa je malo i pretjerao…

  Inače, vrlo dobra epizoda jer se vraćaju terapije koje će nadam se postati sve zanimljivije :D

 • Baš si lijepo ovo napisao Marko <3
  Puno ti hvala na trudu i vremenu koje svakodnevno izdvajaš za Sopranose i nas ovdje :D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861