Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×12 – Isabella – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×12 – Isabella

Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×12 – Isabella

Obožavam ovu epizodu. I cijelu ovu završnu “trilogiju” sezone, čiji je Isabella vrhunac. U sjećanju mi je ostalo da je sama Isabella bila imala više mintuaže, no to je vjerojatno zato što je toliko upečatljiva – nisam se ni sjećao njenog izgleda, koliko nevinosti bjeline kojom je okružena i smirujućeg tona njenih scena.

Muzika je posebno odlična, ne samo zato što su istaknuti meni dragi bendovi – dapače, prilično sam siguran da je ovo bio prvi put da sam čuo Tinderstickse, čiji su Tiny Tears sjajan soundtrack za Tonyjevu depresiju.

Depresija Tonyjevog povlačenja po kući u šlafruku i mirnoća dočarana njegovim odnosom s idealiziranom majčinskom figurom u kontrastu su sa sirovom napetošću pokušaja atentata. Samo Tonyjevo hrvanje sa dvojicom plaćenih ubojica sjajno je naturalistički i klaustrofobično prikazano, da nije bilo niti potrebno da Tony kasnije kaže “Every fuckin’ particle of my bein’ was fighting to live”. Još je bolji uvod u samu “krađu auta” gdje opet sviraju Tiny Tears dok Tony prvo traži Isabellu, a zatim kupuje sok od naranče na kiosku (najbolja referenca na Kuma ikad) dok violine maksimiziraju tenziju paralelno sa odrazom crnca koji poteže pištolj u refleksiji prozora na autu.

Sve se to odigralo do tridesete minute epizode, a ostatak je poput produžene kode ovom spektaklu, počevši u bolnici sa FBI-em koji Tonyju nudi imunitet jer misle da nigdje nije siguran i nema drugog izbora, prijateljima i njegovim vojnicima koji mu marširaju u posjetu i zabrinutom djecom koja se međusobno tješe (sa “Safe families” posterom iznad njih).

U međuvremenu, Junior je zabrinut za posljedice (koji je i prije pokazao da mu ipak nije svejedno, doslovno mu je bilo zlo od toga što radi), a Livia hineći neznanje plače zbog toga što se dogodilo njenom sinu.

Scena sljedećeg dana kad Tony prima goste čini mi se najklasičnijom mafijaškom scenom do sad, s Tonyjem na prijestolju oko kojeg su savjetnici i podanici (i župnik koji je došao nešto ćalabrcnut), ali i Junior koji je izgubljen i ljut u ovoj situaciji dok Livia glumi senilnost i tako dosiže vrhunac repulzije spram njene otrovne ličnosti.

Na kraju, dok Creamov I Feel Free svira u pozadini, znamo da slijedi osveta i da će biti brutalna.

Epizoda: 1×12 Isabella
Originalno emitirana: 28.3.1999
Scenarij: Robin Green & Mitchell Burgess
Režija: Allen Coulter

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode

Daljnje čitanje: AV Club (Todd VanDerWerff)

6 komentara
 • Odlična epizoda!!! Isuse, kako dobro odrađena epizoda i napeta. U početku sam mislio da će epizoda biti o traženju Pussyja ili da će Jimmyja ubiti, ali je ispalo puno bolje :D
  Neki su mi dijelovi onako davali naznake da je Isabella halucinacija. Mislim, nekako su mi ti trenutci djelovali izmišljeno, a onda kad je i Carmela vidjela nju, onda sam opet mislio da je stvarna da bi na kraju ispalo obrnuto hahah I Carmela me iznenadila kakva je drska postala, iako više ne znam šta je stvarno govorila, a šta je Tony umislio. Ono kad joj kaže da je odveo Isabellu na ručak, a ona: “You fuckin’ piece of shit!” ili kad su bili u bolnici pa mu rekla: “Kiss my ass, Tony.” lol
  Baš sam htio spomenuti i taj Safe Families poster! Još jedan u nizu kontrasta u seriji između njihovog pravog života i nekog idealnog. Bio je tako i malo oštriji prijelaz sa Tonyjevog sna o ručku sa Isabellom na večeru s njegovom dosadnom obitelji i još gorom majkom.
  Funny dijelovi: AJ u limuzini sa curom, Silviom i Pauliem xD, oni noćni sastanci sa dr. Melfi negdje bogu iza nogu hahah, Izabela spiks veri broken ingliš, zašto svi kupuju baseball sličice a nitko sliku Isusa, te You dead now, mothafucka!
  Ne mogu čekati do sutra za finale pa ću ga pogledati danas. Kako će Tony reagirati kad dozna da mu rođena majka planira ubojstvo? Ili hoće li biti ljut na AJ-a kad dozna da je ustvari on kriv za sve jer je rekao Livii o dr. Melfi?

 • Da, i u mojim bilješkama je da je muzika u ovoj epizodi o-dlična.
  Ova epizoda mi je najbolja u sezoni, zajedno s drugom (da O.o). I sad idem odmah na finale, nema više zajebancije :D A i prošla je ponoć. Drugu pretpostavljam nećemo ovako – bilo bi ti preteško, Marko? Ovo je stvarno puno posla. Za ovu genijalno popraćenu prvu sezonu ti svaka čast, trebao bi sada na zasluženi odmor, npr. u Bocu! :D

  Postalo je jasno da je Livia totalni negativac, da je „You’re always with the babies out the windows“, koji remark mi je bio smiješan u četvrtoj epizodi, Melfi sada povezala: „Your mother is always talking about infanticide.“ Psihopatkinja… Ne mogu vjerovati.
  Nisam bila sigurna, odnosno nisam vjerovala, da je Jun stavio hit na Tonyja sve dok Jun nije potvrdio, u sceni u crkvi kad kaže „If I delegate, I delegate“. Tad mi je počelo biti napeto. Svejedno, nisam mogla vjerovati ni kad je stvarno crnac zapucao na njega!!

  Epizoda počinje s ranjivim Tonyjem koji je pao u postelju. Još uvijek se ne zna gdje je Pussy. Tony razmatra vjerojatnost da je mrtav (Pussy. I Tony).

  Tonyju iz kreveta pomaže pogled kroz prozor, na lijepu tetu koja vješa veš (stvarno je jako lijepa!). Tonyjev razgovor s lijepom tetom koja čuva susjedovu kuću je nekako kao razgovor s anđelom, pridodaje intenzitetu, znamo da je na Tonyja stavljen hit. Sve je malo surealno, vrt, lijepa žena u bijelom, iza Tonyja je u kadru čak cvijećem okićen luk vrtnih vrata… Onda ju opet sreće, čudno, kao neku viziju, opet je u bijelom
  i predivna, iz Italije. Saznajemo da je Tony iz Avellina, odakle potječu poznati vrhunski zidari. :D Kako je žena pričala kako je lijepo na Tonyjevoj rodnoj grudi, to mi se sve više potvrđivalo da je to neki san, vizija ili halucinacija.
  Halucinira, unutar halucinacije :D, da mu je ona mama a on da je mala beba! :D:D Odlično. (ti dijelovi mi bacaju seriju u prvu ligu)
  Onda ju je i Carmela vidjela, ali nije nešto štimalo, bila je preagresivna Carmela, a i trenutak poslije se Tony budi u kućnom ogrtaču i kućna pomoćnica mu kaže da je Carmela otišla kupiti odijelo za AJ-a (a otišla ga je kupiti već prije u epizodi), tu sam skužila.
  Taj simboličan vjetar, isto… Moram još jednom pogledati epizodu.

  Dalje, Chris mi je u zadnjih par epizoda iznenađujuće bistar, konačno mi je omilio, i prije nego što je spasio Tonyju život u ovoj epizodi. Vjeran mu je i Tony ga voli od početka, kao nekakvog divljeg sina.

  Jako napeto, a istovremeno uspijeva biti i tradicionalno smiješno kako se Chris naveze crncima i blokira im Tonyja pa crnac pokuša „police department“ xD

  Scena u uličici kad Mikey glupi ubije onog tipa, a Jun se skriva, je super… i kad auto prolazi, Jun viri sa zadnjeg sica, glazbica, i -> prijelaz na tihu scenu sa psihijatricom: „Are you still taking the lithium?“ :D

  Lijepo su ovi kontrasti opisani u članku, opet, svaka čast! I ovo produžena koda je lijepo rečeno. I da je župnik došao nešto ćalabrcnut, hahaha… kako se lijepo nasmije kad mu Tony spomene sendvič. Scena mafijaške obitelji je jako dobra, Silvio i Paulie briljirali…

  Još neke bilješkice:
  – Junov monolog o tome zašto se ne skupljanju svete sličice
  – smiješno mi je kako Tony izgovara „Pussy“ i „Cuse“ xD i „juice“
  – „Any idea what my life would be worth if people knew I was in a laughing academy?“
  – „Your ear is disfigured!“
  – „Talk about a jolt to the system.“
  – „DISCONTINUE THE LITHIUM“ (ova epizoda je obilježena litijem, možda igra, lithium – lethal :D – brijem, ali sigurno ima puno tih sitnica kad se ponovno pogleda i analizira epizoda!)

  I najdraže scene:

  • “Drugu pretpostavljam nećemo ovako – bilo bi ti preteško, Marko? Ovo je stvarno puno posla. Za ovu genijalno popraćenu prvu sezonu ti svaka čast, trebao bi sada na zasluženi odmor, npr. u Bocu! :D”

   Hehe, hvala :)

   Ne znam što ćemo dalje, stvarno ne znam, ali ostavimo to za sljedeću epizodu.

   “Jako napeto, a istovremeno uspijeva biti i tradicionalno smiješno kako se Chris naveze crncima i blokira im Tonyja pa crnac pokuša „police department“ xD”

   Mislim da je to odlika svake odlične serije, da i u najcrnjim i najnapetijim trenucima izviri malo humora, nikad nije sve totalno depresivno. Jer to je realno. Kako je Chase rekao (ne vezano za ovu epizodu), i fart jokeovi su dio života.

 • Kako sam propustila referencu na Kuma s kupovanjem soka od naranče dok ti nisi tu napisao! Aaa! Izvrsno!
  A Sotona s još jednim argumentom opravdava da bi Tonyju bilo bolje da je mrtav – tako se i sin od xy vucarao po kući u šlafroku nakon bolesti, rekla je xy da bi bilo bolje za njega da je umro!.
  I kvragu, toliko je dobra manipulatorica i tako dobro muti da ni sama nisam sigurna jel glumi demenciju da bi sve svalila na Juna ili je stvarno postala dementna. UŽAS. Ako je prvo, onda njenoj truleži stvarno nema premca.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861