Serijalin ljetni retovizor: The Sopranos 4×11 – Calling All Cars – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin ljetni retovizor: The Sopranos 4×11 – Calling All Cars

Serijalin ljetni retovizor: The Sopranos 4×11 – Calling All Cars

Tranzicijska epizoda prema završnici sezone u kojoj se naizgled ne događa ništa bitno, ali ostaje osjećaj da je upravo puno toga čega nema i što se ne događa, prisutno.

4×11 Calling All Cars
Scenarij: David Chase, Robin Green, Mitchell Burgess and David Flebotte from a story by Chase, Green, Burgess and Terence Winter.
Režija: Tim Van Patten
Originalno emitirana: 24.11.2002

Bobby i njegova djeca tuguju za majkom u jednoj od glavnih linija epizode, prizivaju se duhovi, a dojam nečega što fali je zacementiran zadnjom scenom misteriozne ženske prisutnosti/odsutnosti u Tonyjevom snu. Zanimljivo je i da je ova epizoda dosta kraća od ostalih.

Naravno, jedna užasno bitna stvar se događa u epizodi, a to je upravo napuštanje – Tony napušta terapiju kod Melfi. Meni je bilo žao i nadam se da će se vratiti, jer je Melfi zanimljiv lik, ali mogu se složiti s Tonyjem: terapija više nema neku svrhu. Melfi predlaže da sada, kad smo prestali gasiti vatre, počnemo na izgradnji boljeg života. Što se bolje ima graditi? Kakvog to smisla ima kod Tonyja? Dobro je Tony rekao, na početku je primjećivao napredak jer mu je Melfi osim Prozaca davala i insight u ponašanja ljudi oko njega, što mu je pomoglo napredovati. Sad je Tony na vrhu, besprijekoran je u svom poslu, ima koju god žensku poželi, a i topli dom… što mijenjati?

Ali nešto se ipak kuha, jer Tony opet ima simboličke snove. Gusjenica na Ralphovoj goloj glavi (brrr) pretvara se u leptira. U smiješnom segmentu, Tony prisiljava Melfi da mu kaže značenje tog sna (jer očito zna). I dok razbijamo glavu i vrtimo se oko gusjenice, majstorica Melfi identificira da je bit u Carmeli, koja vozi.

Saznajemo da Paulie želi biti boss, da Tony i Silvio sumnjaju da nešto nije u redu s Pauliejem, Carmine i Tony se navlače oko posla. Upoznajemo Carminea mlađeg, koji se ne pokaže pretjerano korisnim. Junovo suđenje nastavlja jer Jun nije dokazao da ga je mentalno nesposoban pratiti, preostaje posegnuti za porotnicima.

Bobby na kraju ipak prebolijeva ženu, pristajući da se pojedu njeni posljednji ziti.

6 komentara
 • Samo bih rekao da je ona pojava u sjeni (Livia?) u Tonyjevom snu na kraju bila creepy as fuck.
  I opraštanje Tonyja od Melfi je bilo baš… aaaaw. I naravno da tu neće biti kraj :)

  • Mogla bi biti Livia, ali je figura nešto mlađahnija… Možda mlađa Livia, kad je Tony bio mali, kao simbol žene koja ga je traumatizirala. Ali može biti svašta i daa, creepy je i odlično…

 • I meni bi bilo dosta žao da prestanu terapije kod Melfi, što pretpostavljam da neće biti slučaj jer ne mogu samo tako odbaciti bitnog lika. Ali iskreno, Tony malo previše očekuje od te terapije. Melfi se trudila i i dalje se trudi biti što bolja i što mu više pomoći pokušavajući naći smisla u svim tim njegovim blesavim snovima, a on tu prigovara kako više ne može slušati te gluposti. I kao što si ti rekla, ni Melfi više ne zna gdje bi išla pa predlaže izgradnju novog boljeg života koji Tony već ima. I to ne vodi nigdje.
  Teško mi se sad prisjetiti svega, ali najviše su mi u pamćenju ostali ti Tonyjevi snovi jer su uvijek baš zagonetni i nikad nisu onako straightforward već te totalno zbune i nasmiju, no uvijek imaju neko dublje značenje. Recimo, Melfi je dobro istaknula da nije bit u toj gusjenici već u Carmeli koja se već duže vrijeme dvoumi i bori sama sa sobom zbog svog “idiličnog života”. Također, creepy Livia na kraju!
  I bilo je nešto vezano za Juniora jer ga nisu htjeli osloboditi zbog navodne izgubljenosti i gubitka pamćenja. Sjećam se da je bio dosta ljut hahah

  Uglavnom, bit će zanimljivih događanja u sljedeće dvije epizode, a najviše me zanima kako će se Tony ponijeti prema Melfi u premijeri pete sezone kad shvati da je bila u pravu što se tiče Carmele. No, više o tome sutra :)

  • Presmiješno mi je bilo kad Tony ispriča Melfi san i pita ju što to znači. Ona odgovori protupitanjem u maniri psihijatra: “Što misliš da znači?” Na što Tony poludi: “Reci mi, očito je da znaš” xD

   • E baš to, on nema strpljenja za takve psihijatrijske gluposti koje Melfi stalno s razlogom vrti hahaha

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861