Posljednji val (La Dernière Vague) – Bitne ekološke poruke okupane u gustoj sapunici – serijala.com
Trenutno čitaš
Posljednji val (La Dernière Vague) – Bitne ekološke poruke okupane u gustoj sapunici

Posljednji val (La Dernière Vague) – Bitne ekološke poruke okupane u gustoj sapunici

Francuzi su krajem prošle godine pripremili mini-seriju o vrlo aktualnoj temi klimatskih promjena te kroz šest epizoda ispunjenih misterijom, fantastikom i sapunicom pokušali oslikati namjere misterioznog oblaka u obliku francuskog kruha koji je nadvio grad. Traži li on osvetu za ljudsko ponašanje prema prirodi? Ili pokušava sklopiti mir između već dugoročno zaraćenih strana?

Što kaže službeni opis? Serija prati posljedice koje neobični oblak svojim dolaskom ostavlja na zajednicu malog primorskog gradića u Francuskoj, gdje će tijekom sportskog događaja nekoliko surfera doslovno nestati pred očima gledatelja. Nakon pet sati uzaludne potrage za njima, nestali surferi se najednom vraćaju bez sjećanja na posljednje sate, kao i bez vidljivih posljedica petosatnog boravka pod vodom.

Kakva je serija za gledanje? Posljednji val jako dobro starta. Ima zanimljivu prvu epizodu gdje postepeno upoznajemo sve glavne likove te nas lagano uvodi u središnju misteriju. Stvarajući napetost kroz cijelu epizodu zbog sumnjivih namjera misterioznog oblaka, najveći strahovi lokalnog profesora kemije Bena se sredinom epizode ipak obistine kad surferi (među kojima je i njegova žena Lena) netragom nestanu. Na kraju epizode doznamo kako nestali surferi ipak nisu mrtvi već su se vratili na istom mjestu odakle su i nestali, i to s nekim posebnim moćima poput liječenja dodirom i gledanja kroz predmete. A upleteno je u to sve i jedna neobjašnjivo brza trudnoća.

Kako epizode napreduju, tako povratnički surferi polako otkrivaju razlog njihovog nestanka i to kroz čudne snove i vizije. Na taj način poprilično jasno doznaju da njihov rodni gradić neće imati svijetlu budućnost ukoliko ne dođe do promjena u politici grada prema okolnoj prirodi, što najviše ide na štetu lokalnom gradilištu spremnog za izradu novog hotela. Borba između političara i misterioznog oblaka dolazi do vrhunca u trećoj epizodi, dok surferi, poslanici prirode, pokušavaju svim snagama uvjeriti građane da je nova katastrofa na pomolu.

Gdje onda zapinje? Svu ovu zanimljivu postavku pomalo koči sapunica u koju se serija baca već u drugoj epizodi. Iako epizode i dalje istražuju utjecaj oblaka i druge neobične pojave u gradu, većina scena se provlači kroz pomalo nebitne, a time i zamarajuće obiteljske trenutke koji u konačnici ne doprinose previše priči. Naravno da bez drame ne ide, ali nakon nekoliko poprilično dramatičnih storylineova, za očekivati je da će se u finalu oni nekako isplatiti. Ili da će barem biti jasno je li serija zapravo fantastika te je posrijedi stvarno bila neka sila prirode, ili je cijelom gradu u vodovod sipana neka halucinogena tekućina. Također, sve do zadnje epizode, čini se kao da je gradić Brizan izoliran od očiju svijeta u nekom svom malom mjehuriću, no mala skupina glavnih likova ipak ide ovoj miniseriji u korist ne zamarajući previše gledatelje dodatnim nebitnim pričama.

Jesmo li ovo već negdje gledali? Premisa pomalo podsjeća na The 4400 i nešto mlađi Manifest, no Posljednji val ne zalazi previše u fantaziju i dublju mitologiju već drži glavu iznad vode i ne luta previše od glavne teme. Barem što se fantasy dijela tiče. Moram napomenuti i da atmosfera u nekim dijelovima podsjeća na The Leftoverse, djelomično i zbog glazbene podloge, iako je ukupni dojam potpuno drugačiji od HBO-ove drame.

I za kraj… Šest epizoda nije ni previše ni premalo vremena koliko bih inače uložio u neku seriju. Možda Posljednji val (ocjena: 6.5) ne bi bio među mojih prvih pet odabira za gledanje, no svakako ga ne bih u potpunosti odbacio. Premisa im je jako dobra, poruke koje žele poslati su svima vrlo jasne, dok sam kraj nije baš dijelio odgovore šakom i kapom kao što je bilo za očekivati. A nakon svega nije ni imao prevelikog smisla, iako je dostavio više-manje zaokruženu priču.

Premijera serije Posljednji val potvrđena je za ponedjeljak 10. veljače 2020. u 20h na TV kanalu Movie Generation.

6.5 10 1
6.5

Žanr: ekološka drama

Autor: Raphaëlle Roudaut, Alexis Le Sec

Mreža: France 2

Glume: David Kammenos, Marie Dompnier, Arnaud Binard, Lola Dewaere

Datum premijere: 21. listopada 2019.

Datum premijere (HR): 10. veljače 2020.

Cijela miniserija je pogledana za recenziju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861