Zadnja sezona The Shielda na Novoj TV – serijala.com
Trenutno čitaš
Zadnja sezona The Shielda na Novoj TV

Zadnja sezona The Shielda na Novoj TV

Sedma i posljednja sezona jedne od najboljih serija proteklog desetljeća, The Shield (u našem prijevodu Na rubu zakona), počinje se prikazivati od 14. listopada na Novoj TV.

Evo što kaže njihovo priopćenje za medije:

_____________________________________________________________________

NA RUBU ZAKONA  7

Serija ‘Na rubu zakona’ koja je uzdrmala policijski sustav Los Angelesa, a za svoju posljednju sezonu zaradila nominacije u svim važnijim kategorijama nagrade Emmy

od 14. listopada na Novoj TV

(The Shield), 2008., serija

7. sezona, 13 nastavaka

Autor i izvršni producent: Shawn Ryan

Vic Mackey kojeg u seriji ‘Na rubu zakona’ tumači dobitnik Zlatnog globusa Michael Chicklis u posljednjoj sezoni pokušava ispraviti svoje greške iz prošlosti. No, Vic nije ni slutio da će njegova elitna policijska postrojba, koja je prema svojim vlastitim metodama ‘čistila’ ulice Los Angelesa od kriminalaca, završiti na tragičan i koban način.

Serija je u svojim prijašnjim sezonama ugostila velika glumačka imena poput Glenn Close i Foresta Whitakera, a u sedmoj sezoni glumačkoj ekipi se priključuje i glumica Laurie Holden.

NAGRADE:

Emmy

 • 2002. nagrada za najboljeg glumca u dramskoj seriji (Michael Chiklis), nominacije za najbolju režiju i scenarij
 • 2003. nominacija za najboljeg glumca u dramskoj seriji (Michael Chiklis)
 • 2009. nominacija za najbolju dramsku seriju
 • 2009. nominacija za najboljeg glumca (Michael Chiklis)
 • 2009. nominacija za najboljeg sporednog glumca (Walton Goggins)

Zlatni globus

 • 2003. najbolja dramska serija, najbolji glumac u TV seriji (Michael Chiklis)
 • 2004. nominacija za najboljeg glumca u TV seriji (Michael Chiklis)
 • 2005. nominacija za najboljeg glumca u TV seriji (Michael Chiklis)

Golden Satellite

 • 2003. najbolja glumica u dramskoj seriji (CCH Pounder)
 • 2004. najbolja dramska serija, najbolja glumica u dramskoj seriji (CCH Pounder), najbolji glumac u dramskoj seriji (Michael Chiklis)
 • 2005. nominacija za najbolju dramsku seriju

Television Critics Association Award

 • 2002. najbolje postignuće u dramskoj seriji (Michael Chiklis)

O NOVOJ SEZONI

Vic (Michael Chiklis) nastoji zaobići svoju prijevremenu mirovinu tako da se priključi Uredu za imigraciju kako bi sudjelovao u velikoj operaciji. Kao dio dogovora o imunitetu Vic prizna sve zločine koji je njegov tim počinio te na taj način ‘osigura’ Shaneu (Walton Goggins) i Ronnieu (David Rees Snell) doživotni zatvor. Nakon tragičnih događanja Vic, Corinne i djeca postaju dio programa zaštite svjedoka. Aceveda (Benito Martinez) uđe u uži izbor za gradonačelnika, dok u međuvremenu Vic dobiva posao sa svojim nekadašnjim kolegama i Olivijom Murray (Laurie Holden). No oni ne žele imati posla s policajcem čiji su zločini izašli na vidjelo…

ULOGE

Michael Chiklis…..Vic Mackey

Catherine Dent…..Danny Sofer

Walton Goggins….. Shane Vendrell

Benito Martinez…..David Aceveda

CCH Pounder…..Claudette Wyms

Cathy Cahlin Ryan…..Corrine Mackey

Laurie Holden …  Olivia Murray

Serija ‘Na rubu zakona’ dobila je mnoge pohvale kritičara za realističan prikaz kriminalnog nasilja u Los Angelesu. Iako likovi kriminalaca nemaju imena pravih gangstera, njihovi profili su rađeni prema stvarnim mafijašima. Zanimljiv je podatak kako su u prijašnjim sezonama serije rivali elitnog tima bile bande latinoamerikanaca, dok su u kasnijim sezonama primat zauzele afroameričke bande. Prema časopisu ‘Time’ serija ‘Na rubu zakona’ ušla je na listu Top deset povratničkih serija 2007. godine. Udarni tim osmišljen je prema Rampartu – pravoj jedinici losandželeske policije osnovane za borbu protiv uličnih banda. Procjenjuje se da je budžet za snimanje jednog nastavka serije iznosio oko 1 200 000 dolara.

ZANIMLJIVOSTI

 • jednom je prilikom tehnički savjetnik serije rekao protagonistu Michaelu Chiklisu kako je uvjeren da je ova serija omiljena među policijom, čak i među visoko rangiranim policijskim službenicima koji to nikada ne bi priznali javnosti
 • tijekom snimanja na setu je uvijek bio jedan savjetnik iz policijski snaga Los Angelesa što je zasigurno pridonijelo realističnijem prikazu borbi policije i uličnih bandi
 • TV Guide je seriju ‘Na rubu zakona’ opisao kao Najdrskija dramska serija u povijesti televizije’

O GLUMCIMA I ULOGAMA:

DETEKTIV VIC MACKEY

Najbolji je i najkontraverzniji policajac u okrugu. No Mackyjeve ‘pravedne’ metode i drastično smanjenje kriminala u okolici ostavljaju većinu kolega u nevjerici. S Corrine ima troje djece – Cassidy, Matthewa i Megan.

MICHAEL CHIKLIS

Na prvu audiciju za Belushijev film ‘Wired’ Chiklis se javio nakon diplome na bostonskom studiju glume. Ovu će ulogu zaslužiti tek tri godine kasnije, nakon epizodnih uloga u serijama ‘Poroci Miamija’, ‘Zakon u LA-u’ i ‘Murphy Brown’. Godine 1991. dobiva glavnu ulogu u seriji ‘Commish’ u kojoj glumi idućih pet godina. Uloga je prvotno bila namijenjena za starijeg muškarca, no Chiklis je sa samo 27 godina uvjerio producente kako je to rola za njega. Kratko vrijeme glumi i na Broadwayu, a zatim snima filmove ‘The Tax Man’, ‘Do Not Disturb’, ‘Body and Soul’ i ‘The Three Stooges’. Za ulogu Vica Mackeyja nagrađen je Emmyjem, Zlatnim globusom i drugim nagradama. Michael su gledatelji imali prilike vidjeti u filmu iz 2010. godine ‘Oko sokolovo’.

CLAUDETTE WYMS

je veteranka u policiji, uspjela je osigurati status stručne i poštovane detektivke unatoč sredini u kojoj se njeni spol i rasa ne smatraju prednošću. Spretna je u pitanjima pravosuđa i održavanju odnosa s obje suprotstavljene strane – Mackeyjeve i kapetanove.

CCH POUNDER

Pounderova, punim imenom Carol Christine Hilaria, rođena je na Božić 1952. u Gvajani. Njena tri imena označavaju snagu, samopouzdanje i poštovanje. Iskusna je i nagrađivana glumica, a u trideset godina karijere uvijek je birala uloge koje nose tri odlike njenih imena i životnog mota. Nominirana je za Emmy za uloge u serijama ‘Hitna služba’ i ‘Dosjei X’. Na Novoj TV gledali smo ju u seriji ‘Milenij’, a sjećamo je se i iz serija ‘Zakon u LA-u’, ‘Zapadno krilo’ i ‘Pravda za sve’. Glumila je u kazalištu i brojnim filmovima ‘Kad bi zidovi mogli pričati’, ‘Bagdad Cafe’, ‘Čast Prizzijevih’, ‘Robocop 3’, ‘End of Days’ i mnogim drugim.  Ova glumica je 2005. godine osvojila nagradu Black Reel, a gledatelji su je imali priliku gledati i u filmskom hitu Jamesa Camerona ‘Avatar’ u ulozi Neytirine majke.

DAVID ACEVEDA

je novoimenovani kapetan okruga Farmington s ambicijama u politici i snalažljivosti u medijima. Odrastao je u LA-u, diplomirao pravo i ima odlične veze unutar hispanske većine u gradu, ali izvrsno manevrira između postojećih i budućih centara moći. Prema Mackeyju gaji snažan osjećaj netrpeljivosti i želi mu stati na kraj.

BENITO MARTINEZ

Martinez je rođen u New Mexicu. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima ‘Moja obitelj’ i ‘Outbreak’. Nedavno je snimio nezavisnu komediju francuskog redatelja Francoisa Vallea. Na televiziji je glumio u serijama ‘Njujorški plavci’, ‘Dosjei X’ i ‘Chicago Hope’. 2007. Godine za ulogu u seriji ‘Na rubu zakona’ osvojio je nagradu ALMA.  Benita su gledatelji mogli vidjeti i u filmu Clinat Eastwooda ‘Djevojka za milijun dolara’.

SHANE VENDRELL

je prvi detektiv kojeg je Mackey regrutirao za svoj tim. Igra jednako prljavo koliko naporno radi, pa često plane. Lojalan je jedino i isključivo Mackeyju.

WALTON GOGGINS

Prvu ulogu Goggins je odigrao u Zlatnim globusom nagrađenom filmu ‘Ubojstvo u Mississippiju’. Četiri godine kasnije nakon brojnih kratkih pojavljivanja na TV-u i filmu, Waltona je zapala čast glumiti Sammyja u Duvallovu životnom projektu ‘Apostolu’. Glumio je i u filmovima ‘Bourneov identitet’, ‘Daddy and Them’ i ‘House of 100 Corpses’. Goggins je osvojio Oscara za kratki film ‘The Accountant’ u kojem je glumio i bio producent.

DANNY SOFER

je neudana mlada žena koja brutalno razumije bolje od lijepog, odgovorna je za trening detektiva. Uvježbala je Juliena Lowea koji joj je postao partnerom. Ambiciozna je, ali nakon što ju kapetan Acaveda promakne na poslu joj postaje još teže.

CATHERINE DENT

Catherininu glumu kritičari su opisali riječima ‘zarobila je publiku’ i ‘ona jednostavno omamljuje’. Nedavno je snimala Spielbergovu SF seriju ‘Oteti’ i Schroederov film ‘Auto Focus’. Prvu ulogu ostvarila je u filmu ‘Ničija budala’ s Paulom Newmanom, a manje uloge ostvarila je i u serijama ‘Dharma i Greg’, ‘Zakon i red’, ‘Obitelj Soprano’ i dr. Često je igrala i u kazalištu, a najdraži su joj likovi iz djela Tennesseeja Williamsa. Glumila je u hvaljenom filmu ’21 gram’.

O AUTORU I IZVRŠNOM PRODUCENTU

SHAWN RYAN

Ryan je prije ‘Na rubu zakona’ bio producent megapopularnih serija ‘Angel’ i ‘Nash Bridges’.

Shawn se rodio i odrastao u Illinoisu, gdje je diplomirao ekonomiju i kazališnu dramu. Za ‘The Gamesmen’, jednu od svojih drama primio je nagradu ‘The Clomubia Pictures Playwriting’ u kategoriji najbolje studentske predstave, te nagradu na festivalu The American College Theatre za najbolju originalnu dramu New Englanda. Nakon prelaska u Los Angeles Ryanu je karijera procvjetala. Osim spomenutih hit serija, napisao je ‘Welcome to Hollywood’, ‘My Two Dads’ i nekoliko epizoda animirane serije ‘Life With Louie’ za koju je dobio nagradu Humanitas. ‘Na rubu zakona’ mu je donio nominaciju za Emmy. Zanimljivo je kako njegova supruga Cathy Cahlin Ryan u seriji glumi Mackeyjevu ženu Corrine.

3 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861