TV lektira: Revolucija televizije kroz 12 drama koje su je preobrazile – serijala.com
Trenutno čitaš
TV lektira: Revolucija televizije kroz 12 drama koje su je preobrazile

TV lektira: Revolucija televizije kroz 12 drama koje su je preobrazile

A sada nešto drugačije. Preporuka knjige. Na Serijali. “The Revolution Was Televised: The Cops, Crooks, Slingers and Slayers Who Changed TV Drama Forever” puni je naziv knjige Alana Sepinwalla o stvaranju novog zlatnog doba televizijske drame koje je započeto krajem devedesetih godina, a ovisno koga pitate, vjerojatno traje još i danas.

Knjiga priča o nastanku te secira dvanaest ključnih serija za stvaranje moderne televizijske drame: Oz, The Sopranos, The Wire, Deadwood, The Shield, Lost, Buffy the Vampire Slayer, 24, Battlestar Galactica, Friday Night Lights, Mad Men i Breaking Bad. Redom sjajne serije koje su na svoj način oblikovale današnju televiziju i utjecale na razvoj serija.

Alan Sepinwall je dobar dio karijere proveo kao kritičar New Jersey Star-Ledgera — novina koje je i Tony Soprano čitao — a danas ima svoj blog na HitFixu i jedan je od najboljih televizijskih kritičara današnjice. Vjerojatno najbolji. Knjiga je izašla početkom prošlog mjeseca i vjerojatno smo trebali pisati o njoj ranije, no iz nekog razloga nam nije palo na pamet da bi čitatelje moglo zanimati nešto arhaično kao “papirnati blog”.

Pročitaj još

Knjigu možete kupiti preko Amazona za 17 dolara (paperback izdanje), dok e-izdanje za vaš tablet ili E-book reader košta 7 dolara. Na Amazonu također možete besplatno pročitati prolog, poglavlje o Ozu te dio poglavlja o Sopranosima, a Grantland je objavio i poveći ulomak poglavlja o Lostu.

5 komentara
  • Potpisujem. Knjiga je stvarno odlično napisana, laka za čitanje i, što je najvažnije, prilično informativna, a odabir serija u potpunosti na mestu.

  • \”Knjiga priča o nastanku te secira dvanaest ključnih serija za stvaranje moderne televizijske drame, kronološkim redom: Oz,
    The Sopranos, The Wire, Deadwood, The Shield, Lost, Buffy the Vampire
    Slayer, 24, Battlestar Galactica, Friday Night Lights, Mad Men i Breaking Bad.\”

    LOL, ovo je kronoloski red jedino ako lik ima vremeplov

  • Dobar izbor serija, jedino smatram da ovdje zaslužuje biti i Prison Break, koji je stvorio TV žanr tzv \”inteligentnog trilera\”, no nažalost, nakon njega nije bilo dovoljno serija sa tako dobrom maštom i kreativnošću, pa su slični pokušaju kao Vanished ili Alcatraz, brzo propadali, iako su, po mome mišljenju, imali potencijala

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861