House of Cards Finchera i Spaceyja stiže iduće veljače u jednom komadu – serijala.com
Trenutno čitaš
House of Cards Finchera i Spaceyja stiže iduće veljače u jednom komadu

House of Cards Finchera i Spaceyja stiže iduće veljače u jednom komadu

Početkom prošle godine najavljena serija Davida Finchera i Kevina Spaceyja, House of Cards, konačno je dobila službeni datum premijere, a dobili smo i zanimljive informacije o načinu “emitiranja”. Iako izvorno najavljena za kraj 2012. godine, “krenut” će 1. veljače 2013. — i to u komadu.

Naručitelj je Netflix, online videoteka dosad poznata samo po distribuciji filmova i već emitiranih serija, a sada se okreće originalnim programima. Radi se o adaptaciji britanske mini-serije snimljene po istoimenoj knjizi, političkom trileru čiji će pilot režirati David Fincher, a glavnu ulogu imati Kevin Spacey.

Izvorni roman i mini-serija pratili su kraj vladavine britanske premijerke Margaret Tatcher te borbu za nasljednika njenog mjesta. Američka serija posudit će koncept i ideju, te je adaptirati za lokalno podneblje, a Spacey će glumiti republikanskog političara koji se bori za prvo mjesto u državi.

Autori serije su Fincher, Spacey te Beau Willimon, nagrađivani kazališni autor koji je lani bio nominiran kao scenarist filma The Ides of March (Martovske ide), baziranog na njegovoj kazališnoj drami. Willimon je autor pilota, a pretpostavljamo da će biti i showrunner serije, obzirom da je Fincher preveliko ime da se igra televizije, a Spacey će biti preokupiran glavnom ulogom.

Kako je Netflix on-demand servis, a ne klasična televizijska mreža, svih 13 epizoda prve sezone pretplatnicima će ponuditi istog dana. Isti potez Netflix je povukao sa svojom prvom originalnom serijom, Lilyhammer, no ona nije bila ovoliko eksponirana (ni skupa). Pretpostavlja se da će isto učiniti i sa oživljenom četvrtom sezonom Arrested Developmenta, koja se također očekuje iduće godine.

Hoće li to barem malo promijeniti klasični televizijski model? Vjerojatno neće tako brzo, ali promjena je dobrodošla. Gledatelji će moći odmah pogledati par epizoda i odlučiti je li serija vrijedna gledateljima, no povlači se čitav problem oko “spoilera” i tempa gledanja. Također, profesionalni kritičari bit će suočeni sa pritiskom rokova koje im nameću njihovi izdavači, no nama amaterima je drago da ćemo moći pogledati par epizoda prije nego razmišljanja bacimo na e-papir.

Netflix je još lani odmah naručio dvije sezone po 13 epizoda.

10 komentara
 • Odlicna ideja, jer televizija kakva je danas sve vise umire – rejtinzi su sve slabiji jer kome se da gledati seriju iz nedelje u nedelju, pa potom dugi breakovi.. Ovo deluje super, i po prici i po ekipi, bas volim politicke serije i planiram pocet Boss da gledam.. Da li se zna kad ce Arrested poceti? Nailazim na razlicite datume premijere, svako kaze drugi termin.. Hoce se sva ekipa vratiti, s obzirom da Will Arnett radi na Up All Night, a Jessica Walters na Archeru? Nije to to, ako nisu svi Bluthovi na okupu.. :)

 • Kad smo kod politickih serija, kakva je ona Political Animals, gledao neko? Sa Sigurni Viver? Verovatno cu gledati jer je mini serija od 6 epizoda, ali mi nesto vuce na sapunicu.

  • Dobro ti vuce :) Serija me malo razocarala, ocekivao sam puno vise. Ponekad je cak i stilski, tj vizualno, izgledala kao sapunica. Svi glumci su odlicni, ali materijal jednostavno nije bio dobar.

 • David Fincher i Kevin Spacey? Ja sam kupljen.
  @Weird-o: Pod hitno početi gledati Boss. Nešto najbolje na televiziji trenutno.

  • Ummm… Ne, ne bih se slozio.
   Svakako je prilicno dobra serija i ako volite / ako vas ne odbijaju politicke drame, trebali biste pogledati. Ali realno nije bas top 10 drama trenutno. Kaj ne znaci nist puno, jerbo ima dosta jako dobrih drama trenutno.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861