Stiže dokumentarac o showrunnerima, glavnim kreativcima televizije – serijala.com
Trenutno čitaš
Stiže dokumentarac o showrunnerima, glavnim kreativcima televizije

Stiže dokumentarac o showrunnerima, glavnim kreativcima televizije

Prekjučer je, na sam Božić, putem Kickstartera uspješno financirano snimanje dokumentarnog filma jednostavno nazvanog Showrunners, koji priča priču o jednima od najboljih televizijskih autora današnjice.

Kickstarter je servis, odnosno platforma koja omogućava financiranje projekata putem zajednice. U principu počiva na svojevrsnim donacijama zainteresiranih “ulagača” koji potpomažu financiranje projekata, a za uzvrat — ovisno o visini uloga — dobivaju neke sitnice i povlastice nakon realizacije projekta.

Showrunners je dugometražni dokumentarac čiji su autori prikupili intervjue sa nizom poznatih autora, poput Jossa Whedona (Firefly, Buffy), Damona Lindelofa (Lost), Terencea Wintera (Boardwalk Empire), J.J.-a Abramsa (Alias, Fringe, Revolution), Shawna Ryana (The Shield, Last Resort)… I zbilja mnogih, mnogih drugih, čija imena možete naći na stranicama projekta.

Intervjui su snimljeni i prikupljeno je 150 sati video materijala, a sada slijedi montiranje svega toga u 90-minutni film. Kampanja na Kickstarteru je uspjela, a prikupljeno je traženih 80.000 dolara — i još malo više. Određenog datuma dovršetka filma nema, ali očekuje se tokom iduće godine.

[vimeo]http://vimeo.com/23833296[/vimeo]
Komentari (1)
  • Ovo je sjajno, jedva cekam.. Od kad pratim mnogo serija, (negde u vreme i kad sam otkrio vas sajt, pa vas krivim za manjak vremena, ali i broj kvalitetnijih serija koje pratim), poceo sam da se zanimam za showrunnere i redovno citam intervjue sa njima na AV clubu.. Ceo taj proces oko rada na seriji je fascinantan, bas zato sto serija za razliku od filma moze da se razvija i dobro i lose.. Danas definitivno ima toliko sjajnih serija, boljih nego mnogi filmovi.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861