Skraćene sezone za nove serije – serijala.com
Trenutno čitaš
Skraćene sezone za nove serije

Skraćene sezone za nove serije

Velike američke mreže (ABC, NBC, CBS, FOX) sve više i više počinju sličiti kabelskim mrežama, posebice ako se u obzir uzima broj epizoda novih serija koje planiraju lansirati tijekom iduće sezone.

Iako serije koje premijeru dožive u drugoj polovici sezone nikad ni ne dobiju narudžbu za kompletnu sezonu od 22 epizode, TVGuide.com piše kako mreže nekim serijama ne planiraju dati ni standardnih 13.

Razloga zbog kojeg će mnoštvo novih serija imati vrlo kratke prve sezone ima više: kao prvo, mreže su za nadolazeću sezonu naručile čak preko trideset novih serija, što je glomazan broj. S druge strane, najvrjedniji i potencijalno najisplativiji “igrači” za novu sezonu (Smash, Awake, Good Christian Belles) ostavljeni su za drugi dio sezone, a dijelom je riječ i o strategiji “daj im malo, pa ih natjeraj da čekaju” – nešto što se uvelike isplatilo FOX-u – i to dvaput, kada je Glee eksplodirao nakon što je pilot emitiran u svibnju, a sezona regularno krenula tek u rujnu, ali i kad se serija iste sezone vratila s višemjesečne stanke.

Tako FOX planira zaključiti prvu sezonu Terra Nove već u prosincu, no ova je serija poseban slučaj, uglavnom zbog visoke produkcijske kvalitete, što u prijevodu znači užasno puno novaca za snimanje. S obzirom da su bili potrebni mjeseci i mjeseci da se usavrše specijalni efekti samo za pilot, kompletnu sezonu od 22 epizode u tako kratkom roku bilo bi gotovo nemoguće za izvesti bez drastičnog pada kvalitete serije. Ukoliko gledanost bude zadovoljavajuća, serija će se vrlo vjerojatno na male ekrane vratiti tek na jesen 2012.

Na ABC-u je stanje alarmantno zbog loših nekoliko sezona, tijekom kojih mreža nije uspjela lansirati gotovo nijednu novu dramu. Novopridošlica na vrhu hijerarhijske piramide, Paul Lee, naručio je velik broj novih serija i raštrkao njihove premijere tijekom cijele sezone, u nadi da će nešto iskočiti kao novi hit. Zbog toga su mnoge serije dobile skraćene narudžbe – Good Christian Belles imat će deset epizoda, horor-triler The River osam, akcijska serija Missing deset, dok će Scandal Shonde Rhimes imati sedam epizoda.

Na NBC-u, kao što je već otprije poznato, sitcomi BFF i Bent dobili su narudžbu za samo šest epizoda.

Hoće li se ova nova strategija mreža u potrazi za novom generacijom hitova isplatiti, saznat ćemo vrlo brzo.

4 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861