Promjene: Forum je mrtav, živio… Um. Novi sustav za komentiranje? – serijala.com
Trenutno čitaš
Promjene: Forum je mrtav, živio… Um. Novi sustav za komentiranje?

Promjene: Forum je mrtav, živio… Um. Novi sustav za komentiranje?

RIP Serijalin forum (2009. – 2012.). Ožalošćeni: nekoliko tisuća spam-botova.

Bilo je već vrijeme, planirali smo to već duže, no odgađali više iz vremensko-tehničkih razloga, a manje sentimentalnih. S odlaskom foruma — na koji se naslanjao registracijski sustav i korisnički profili — mijenjamo i sustav komentiranja, a vaši dosadašnji accountevi, nažalost, više nisu aktualni.

Ali ni potrebni. Promjena bi trebala biti bezbolna, pa se nadamo da dosadašnji redoviti komentatori koji su znali ostaviti koju pametnu riječ-dvije neće biti obeshrabreni promjenom. Registracija ionako dosad nije bila nužna, niti nudila dodatne koristi osim definiranja avatara (za što su ionako postojali drugi načini).

Što trebate znati u vezi promjena na sustavu komentiranja?

 • Koristimo raširenu platformu Disqus, koju između ostalih koriste AV Club, Spoiler TV, IGN, Engadget, EW.com, Time, domaća Gadgeterija i drugi. Registrirate li se (preko Disqusa), isti account možete koristiti na svim spomenutim siteovima.
 • Registracijom dobivate mogućnost obavještavanja o komentarima na članak, odgovorima na vaše komentare ili kada vas netko spomene u raspravi, možete dodati slike u komentar, editirati ga ili odgovoriti na tuđi putem maila te, jasno, definirati svoj avatar. Osim toga, postoje svojevrsni javni profili sa brojem komentara i dobivenih “lajkova”, top lista komentatora, notifikacije, mogućnost praćenja rasprava u kojima sudjelujete itd.
 • Savjetujemo registraciju istim mailom kojeg ste ranije koristili za komentiranje jer možete importati, iliti po domaćem “uvesti” komentare u novi Disqus profil. Kako? Skoknite u svoj profil, u izborniku nađite opciju merging, gdje bi trebala stajati opcija “Guest comments written by”.
 • Ako vam je to preteško i prekomplicirano, odsad možete za komentiranje koristiti vaše postojeće profile na Twitteru, Facebooku i Google Plusu.
 • Naravno, kao i dosad, ako imate potrebu izlaziti slaganje sa vlastitim komentarom, možete to napraviti kao gost, bez registracije.
 • Neki su tražili: ponovo imate mogućnost “lajkanja” i “dislajkanja” komentara. Doduše, bit će razočarani oni koji su to voljeli koristiti za pasivno-agresivno spuštanje “dislajkova” umjesto konkretne rasprave — strelica prema dolje rezervirana je za registrirane korisnike.

Što se foruma tiče… Relikt je to nekog davnog vremena (ako uzmemo da je 2009. godina davno vrijeme) kada se mislilo da svaki sajt mora imati prateći forum. Porastom popularnosti društvenih mreža, baš poput Useneta prije njih, forumi posljednjih godina ionako gube na popularnosti i svrsi, a nije da smo se mi pretrgli u održavanju foruma i animiranju forumaša. Još uvijek je dostupan na staroj adresi forum.serijala.com, gdje su i dalje aktivni vaši korisnički računi. Ako imate nešto što slučajno želite spremiti, sada bi bilo dobro vrijeme, jer ćemo nakon nekog vremena napraviti tihi shift+delete.

36 komentara
 • Sada sam tek primjetio: možete importati, odnosno “spojiti” vaše prethodne komentare na sajtu sa novim registriranim Disqus accountem, samo trebate iskoristiti isti mail kod registracije. Dodao u post, treći bullet.

  Da preduhitrim pitanje, defaultni sorting order je “najnoviji gore” (i ne može se mijenjati, nazalost), ali možete promijeniti (Discussion strelica). Trebalo bi zapamtiti čak i ako se ne registrirate.

  (i bajdvej, polje “full name” je zapravo display name, pa ne morate puno ime i prezime korisiti, ako ne želite :)

   • Ne, nick je nebitan, samo mail. Jesi otišla u profil > Merge > Guest comments written by?

    A ovo “serijala” uz nick cu maknuti prvom prilikom. Nema opcije u dashboardu, ali naci cu negdje u kodu. Glupo je.

 • Pohvale za ovaj korak poboljšanja stranice. Tehničko pitanje, jesu vam WP i phpbb skupa u jednoj bazi podataka?

  • Nisu, ne. Odvojeno je bilo. Koristili smo plugin / mod WP United koji je spajao (half-assedly) WP i phpBB na način da kopira accounteve s foruma u WP bazu i onda ih povezuje, plus dodaje neke funkcionalnosti. Ali kako se dugo nije održavao, a nama forum postao nepotreban… Out with the old, in with the new.

  • Nisu, ne. Odvojeno je bilo. Koristili smo plugin / mod WP United koji je spajao (half-assedly) WP i phpBB na način da kopira accounteve s foruma u WP bazu i onda ih povezuje, plus dodaje neke funkcionalnosti. Ali kako se dugo nije održavao, a nama forum postao nepotreban… Out with the old, in with the new.

 • Osobno mi forumi najviše odgovaraju kao nekakav “platforma” za razgovor (na stranu pojava socijalnih mreža i jedan svojevrstan pad popularnosti foruma), ali nekako mi na serijali nikad nije odgovaralo :-)

  Valjda zato jer svaki članak uvijek nudi temu za sebe, a i nerijetko se znalo ulaziti u neke (posve) druge teme i onda nakon svih tih komentara, zašto bi išao na forum?

  Tako da se stvarno ništa nije izgubilo rekao bih, dapače po pitanju komentiranja napravljen je jedan vizualni, a i čini se funkcionalni korak naprijed. Najs.

 • Ne volim promjenu! Ne volim gubitak nicka! Što ti je to merganje profila? :)

  Sve ok, još nisam moja baba kojoj se dignu dlake na potiljku svako deset godina kad mora shvatiti kako koristiti novi mobitel…

  • Ne gubite nickove. Username koji registrirate ne mora biti onaj “display name” – to je zapravo polje Full Name (koje opet ne mora biti ime i prezime, jel).

   Tako da možeš staviti što želiš.

 • a, eto i mene s novim nickom.ovo vam je dobra ideja, ovako ćete se valjda riješiti spamera

  • Registriraj se kao, npr. PeroBatina (ili nesto trece), i onda kasnije mozes promijeniti display name u postavkama profila. Samo će ti URL profila biti drugačiji, što nije bitno.

   • Tnx, nisam znao da se to moze.

    Nego, imam jos jedno pitanje, na koju foru se slaze redosljed komentara? Npr. ova tema o tome koliko serija pratimo. Komentari po starosti idu ovim redom (starost je u satima):
    21, 17, 1, 20, 20, 0, 6, 8, 14, 15 itd., odnosno dalje idu normalno prema najstarijem. Racunao sam samo originalne komentare, zanemario sam odgovore na pojedine komentare. Zasto su u pocetku tolko kaoticni? Jel si mogu nekako podesiti da mi se sloze po redu od najstarijeg do najnovijeg (ili obrnuto)? Gledao sam u postavkama profila, ali nisam nasao takvu opciju.

    • Vjerojatno ti je sorting bio na “Best”. Odnosno, po “lajkovima”. Kao što @disqus_Y7Fr5JVK1E:disqus (tagging!) veli, možeš si to podesiti. Trebalo bi pamtiti za ubuduće.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861