Video: Deset popularnih serija kao klasični sitcomovi sa smijehom publike – serijala.com
Trenutno čitaš
Video: Deset popularnih serija kao klasični sitcomovi sa smijehom publike

Video: Deset popularnih serija kao klasični sitcomovi sa smijehom publike

Laugh track

Početak prošlog televizijskog desetljeća obilježio je, između ostalog, uzlet single-cam komedija, što je tehničko-fensi termin za humorističnu seriju snimanu jednom kamerom, dok takva tehnika snimanja omogućuje nešto “filmskije” kadrove. Na suprotnoj strani su takozvani multi-cam sitcomovi, poznatiji kao one klasične humoristične serije s dosnimanim smijehom publike. Tehnika snimanja utoliko je drugačija jer se snima na uglavnom zatvorenom setu, korištenjem nekoliko kamera koje pokrivaju različite kuteve snimanja, nerijetko pred “živom” publikom. Iako se autori The Big Bang Theoryja slikom lijevo, s kraja jedne od epizoda, brane da je smijeh publike između viceva u potpunosti iskren i nimalo umjetan, publiku se obično ohrabruje na smijeh, a u post-produkciji se zvuk dodatno obrađuje.

Većina ljudi će tvrditi da je klasični sitcom stvar prošlosti, ili su barem dobre serije takvog formata nestale. Što je… istina. Eventualno bismo izdvojili How I Met Your Mother kao jedan od svijetlijih primjera — ili barem do prije dvije sezone. Sve ostale aktualne humoristične serije ovakvog formata uglavnom su vrlo plitki primjeri temeljeni na vrlo širokom i nerijetko stereotipnom humoru. No, nije uvijek bilo tako — neki od najboljih sitcomova iz televizijske povijesti imali su ubačen smijeh publike. Seinfeld,  M*A*S*H, Cheers…  Pravi ili umjetan, manje bitno. Naravno, pa nije televizijska komedija postala dobra tek u prošlom desetljeću.

Što se gledanosti tiče, klasičan sitcom trenutno je ipak nešto popularniji. Među trenutno pet najgledanijih humorističnih serija samo je jedna single-cam komedija — Modern Family. S druge strane, to je lani bila najgledanija serija televizije. Dodatni nedostatak single-cam komedija je skuplja produkcija, pa se čini da ne postoji racionalan argument, barem s aspekta isplativosti, protiv klasičnog sitcoma? Ne nužno, jer dosad je ove sezone u samom startu propalo više multi-cam sitcomova nego single-cam, a dosta ih pleše na samom rubu.

Pročitaj još

Dobro, na stranu ovaj ozbiljan uvod, gotovi smo s lekcijom iz povijesti. Sljedećih 10 videa su totalno neozbiljne montaže popularnih serija poput Breaking Bada, Losta i The Wirea u stilu klasičnih sitcomova sa smijehom publike. Što je u potpunosti grozno onako kako zvuči.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
8 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861