Childrens Hospital – apsurdna parodija za comedy geekove – serijala.com
Trenutno čitaš
Childrens Hospital – apsurdna parodija za comedy geekove

Childrens Hospital – apsurdna parodija za comedy geekove

Velika apstinencijska kriza 2007/08 sezone, poznatija pod nazivom “scenaristički štrajk”, polučila je i par dobrih stvari. Između ostalog, nekoliko se scenarista odvažilo napraviti samostalne projekte, te su tako nastali Dr. Horrible’s Sing-Along Blog, trodijelna mini-serija i Childrens Hospital, kao web serija lani prerasla u (uvjetno rečeno) puni serijski format. Njihovi autori, Joss Whedon (Sing-Along Blog) te Rob Corddry (CH) pokazali su da se uz (relativno) malo love i bez uplitanja mreža u kreativni proces,  daju napraviti vrlo kreativni, originalni projekti.

(Polu-relevantno: bacite oko i na naš davni tekst o nezavisnim, niskobudžetnim web serijama).

Ali prije nego refleksno pljunete u stranu, uzvikujući jebomreže, koliko god nekonvencionalno sjajna oba uratka bila, na komercijalnim televizijskim mrežama propala bi prije nego kažete Lone Star. Možda ćete reći da me činjenica da Childrens Hospital sad broji drugu (ukupno treću) sezonu na Adult Swimu demantira, no taj bipolarni identitet Cartoon Networka jedna je od rijetkih – praktički jedina – mreža gdje bi takav uradak preživio.

Childrens Hospital

Adult Swim, Mr. Hyde Cartoon Networka, programski je blok čija osobnost postaje dominantna između 9 navečer i 6 ujutro; dva su to demografski i sadržajno različita identiteta jednog te istog programa. Stiliziran kao [adult swim], dom je hrpice stonerskih serija, uglavnom animiranih, tipa The Venture Bros., Robot Chicken i Aqua Teen Hunger Force. Cartoon Network je, s druge strane, poznati dječji program, mnogima u nostalgičnom sjećanju po kultnim crtićima devedesetih, tipa  Dexter’s Laboratory, Johnny Bravo, Cow and Chicken, The Powerpuff Girls, Courage the Cowardly Dog, I Am Weasel i Ed, Edd n Eddy. Baš kao i Adult Swim danas, Cartoon Network je tada bio divno uvrnut i originalan. Danas je praktički neprepoznatljiv, pa spomenute i starije klasike iz ere Hanna-Barbere možete pronaći na offshot programu Boomerang, koji se nalazi i u paketima domaćih kabelskih / IPTV pružatelja usluga.

No, da se spustim sa nostalgijskog tripa i vratim na glavnu temu… Childrens Hospital nastao je 2008. kao 10-dijelna web serija u kojoj je Rob Corddry okupio nekoliko sjajnih glumaca, dovoljno potcijenjenih da nisu imali pametnije gaže. Adult Swim lani je pokupio seriju, prepakirao prvu sezonu u pet 10-minutnih epizoda i nastavio sa drugom. U prvoj sezoni dio glavne postave su odlični komičarski glumci zbog  kojih comedy geekovi dobivaju erekciju, te eye candy glumice sa dobrim osjećajem za komediju od kojih ostatak gledatelja dobiva erekciju. Vrlo su bitni, možda najveći selling point serije, no o njima koju liniju kasnije…

Childrens Hospital

Serija parodira žanr medicinskih serija, prvenstveno Grey’s Anatomy (kroz abnormalno napaljene doktore), ER (parodirajući lik Kerry Weaver) i Scrubse (u stilu karakterističnog J.D.-jevog unutarnjeg monologa). A sama se serija snima na identičnoj lokaciji kao i nekad zabavni Scrubsi. Najbitnije je pali li kod vas njihov crni, apsurdan i surealan humor, često politički nekorektan, nepredvidiv i karikaturalan, prepun nepovezanih non sequitur viceva. Što, siguran sam, nije svačiji tip humora. Vicevi su uglavnom hit or miss, ili ćete se histerično smijati ili samo misliti “ok, ovo nema smisla.”

Iako postoji svojevrsna “radnja” koja se provlači kroz epizode, deset-minutni format praktički spušta epizode na nizanje randomnih viceva i scena. No, koherentna radnja i razvoj likova nije ni cilj, ni poanta serije koju THR-ov kritičar Tim Goodman savršeno opisuje kao “komediju koju su dekonstruirali i ponovo sastavili nestabilni ljudi.”

Glavni su likovi su nesposobna te mentalno, emocionalno i seksualno nestabilna grupa liječnika dječje bolnice, kojima u stvarnom životu ne bi dali da vam zamotaju prst. Rob Corddry, autor serije i bivši korespondent u Stewartovom The Daily Showu, klaun je koji liječi “snagom smijeha”, a lik Megan Mullaly (Will & Grace, Party Down) parodija je Kerry Weaver iz Hitne Službe, kao hendikepirana voditeljica bolnice zvana samo The Chief. I ostali glumci trebali bi biti jednako dobro poznati predanijim obožavateljima televizijske komedije – Ken Marino (Party Down) i Rob Huebel (Human Giant sa Azizom Asnarijem i Paulom Scheerom), a pridodane su im zgodne, ali i talentirane Lake Bell (Boston Legal, How to Make It in America) i Erinn Hayes (kojoj ni uz najbolju volju ne uspijevam izdvojiti bitnu ulogu, eventualno kratkotrajni CBS-ov sitcom Worst Week). U drugoj sezoni Malin Åkerman (film “Watchmen”), bivši švedski model, preuzima naratorsku ulogu i mijenja Lake Bell koja je morala smanjiti minutažu u seriji zbog gaže u How to Make It. Također, pridružuje im se Henry Winkler (Fonzie! The Fonz!, Arrested Development).

Childrens Hospital

Povrh navedenih, u praktički svakoj epizodi gostuje poneki jednako sjajan komičar, vjerojatno dobar prijatelj glumaca, koji je navratio na jedno popodne zajebancije na setu. Nick Offerman (Parks and Recreation) redoviti je gost u sve tri sezone, Kurtwood Smith (That 70’s Show) nanizao je par epizoda tokom druge sezone, Nick Kroll (The League) tokom prve i druge, Michael Cera u svakoj epizodi ima jednu liniju kao glas sa bolničkog razglasa, iako se nijednom dosad nije pojavio, a Jon Hamm (Mad Men) i ovdje, sa dva dosadašnja gostovanja, nastavlja – i uspijeva – uvjeravati ljude da je zapravo smiješan tip, totalno različit od ozbiljnog alkoholičarskog marketingaša iz 60-ih. Impresivna je i lista “jednokratnih” gostiju, između ostalih – Ed Helms, Eva Longoria, Paul Scheer, Rob Riggle, Adam Scott, Jeffrey Ross, John Cho, Lizzy Caplan, Ed Begley, Jr…

Treća sezona serije počela je 2. lipnja, a imat će 14 epizoda – dok prethodne dvije imaju po 10 (prvu sezonu Adult Swim spojio je u pet 10-minutnih epizoda) i 12 epizoda. Ukupno otprilike tri sata apsurdne komedije prepune viceva i pančlajnova, koja svoj infantilan humor – srećom – nije promijenila “konverzijom” sa interneta na televiziju. Čista praznoglava zabava.

Prva epizoda:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hs5QbUjmtt8[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1pceheVV790[/youtube]

8.2 10 1
8.2

Žanr: Crnohumorna parodija

Autor: Rob Corddry

Mreža: Adult Swim

Glume: Rob Corddry, Ken Marino, Megan Mullally, Rob Huebel, Henry Winkler, Erinn Hayes, Lake Bell, Malin Åkerman

Datum premijere: 8. prosinca 2008. (web serija), 11. lipnja 2010. (serija)

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861