Shameless (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Shameless (pilot)

Shameless (pilot)

Sredinom premijere nove Showtimeove serije Shameless, Frank Gallagher (William H. Macy) slavodobitno ulazi u svoju lokalnu birtiju veselo mašući čekom koji je upravo dobio. Ček, neka vrsta vladine invalidnine, jedini je izvor novčanih sredstava koji Frank u ovom trenutku dobija. Osvrčući se oko sebe, zamjećuje netipičnu gužvu za ovo doba dana, a konobar mu govori kako su radnici obližnje tvornice upravo dobili otkaz, pa utapaju muke alkoholom. Frank odmah utvrđuje svoju životnu filozofiju: “Vidiš… upravo ovdje je problem s radom. Previše nestabilnosti i stresa.”, potegnuvši svoju prvu dnevnu čašicu viskija, razblažujući potom gorčinu žestokog alkohola s hladnom pivom.

U tom rijetkom trenutku epizode koji Frank provodi vertikalno, na vlastite dvije noge, čitava premisa serije i života nižeg sloja američkog društva biva lijepo sročena. Frank je dno društva, s hrpetinom djece (koje je pola njegovo, a za drugu polovicu nije siguran) koji svoj život smatra izgubljenim, sjebanim, bez neke perspektive i možebitne uzlazne putanje. On prima invalidninu koju ne zaslužuje, a raditi više ne želi. Iako ga serija, bar po prvoj epizodi, trudi prikazati kao simpatičnog alkoholičara (što za potrebe malo veselije strane depresije on možda i je), Frank se u rijetkim trenucima trezvenosti gotovo sigurno ždere zbog vlastite sjebanosti i nemara prema vlastitoj djeci.

William H. Macy, Shameless; Showtime

Macy odlično igra bilo koju ulogu, ništa drugačije nije ni ovdje. Kao glavni glumac serije, neobično malo vremena se pojavljuje u pilotu, što je hrabar potez obzirom da je Showtime prodavao seriju kao Macyjev tour-de-force. Njegova prisutnost u pilot epizodi svedena je na minimum, ali to se već sljedeći tjedan može drastično promijeniti.

Frankova najstarija kćer Fiona, (Emmy Rossum) zbog nebrige oca, preuzima na sebe ulogu oba roditelja budući da ih je i majka davno ostavila. Ona radi, hrani, oblači i odgaja svoju braću i sestre, a klinci u rasponu godina od 1 do 18 pomažu starijoj sestri u plaćanju računa da bi zadržali krov nad glavom. Fiona uz sve napore koje joj je život donio, tu i tamo nađe vremena i za sebe. Tu se u priču uključuje Steve (Justin Chatwin), čovjek sumnjivog karaktera, ali s iskrenim osjećajima prema Fioni.

Možda se Shameless iz opisa čini pre surov i depresivan, možda sam ga i ja tako krivo prikazao, ali predstavljena obiteljska dinamika i njihova naizgled bezizlazna situacija je privlačna za gledanje. I serija ima smisao za humor i nije sve toliko crno i tmurno koliko se čini. Pilot je vrlo lijepo ispričana priča, s elementima bezobraznog, “radnička-klasa” crnog humora i stare, milijun puta ispričane i viđene priče. Ono u čemu se Shameless zasad ističe je simpatičnost svojih likova i situacije u koje ti likovi upadaju. Dinamika između članova obitelji (i njihovih prijatelja) je opipljiva i toliko dobra da je gotovo realistična.

Emmy Rossum, Shameless; Showtime

Kao netko tko nikad nije pogledao ni sekundu britanskog originala, mogu reći da mi se svidjelo ono što sam vidio. Daleko je od nekog savršenstva, ali dovoljno je zanimljivo da funkcionira. John Wells (ER, The West Wing) je nakon nekoliko godina pokušavanja konačno uspio pokrenuti ovaj projekt, a uska suradnja s autorom originala, Paulom Abbotom, valjda ne može škoditi. Koliko sam čitao, pilot je gotovo identičan onom britanskom, ali strani mediji govore kako će američka verzija vrlo brzo izaći iz sjene britanske inačice i izgraditi vlastiti identitet. To svakako cjenimo. Još nekoliko nasumičnih zabilješki.

  • Volio bih čuti od nekoga tko je gledao britansku inačicu; kolike su sličnosti verzija, i koliko su zadovoljni američkim remakeom. Takav pristup “posudbe” originala nikad nije popularan, ali na razini priče, scenarija, glume i režije nemam neke veće zamjerke. Zabavno je.
  • Emmy Rossum (i njezine velike anime oči) je nikad bolja. I namjerno white trash “ružna”. Jesu li joj veliki crni podočnjaci nacrtani ili su pravi? Fun fact: Ona i Justin Chatwin su zajedno glumili u filmskoj verziji Dragonballa. Imamo li fanova užasnog Dragonball filma ovdje?
  • Klinci su svi redom odlični. Vidjet ćemo koliko će se u nadolazećim epizodama povećavati njihova iritantnost.
  • Macy je ovom ulogom manje-više osigurao bar nominaciju za Emmy nagradu ove jeseni.
  • Je li itko, osim mene, očekivao da će serija imati onaj klasični HBO/Showtime polusatni format? Sviđa mi se što serija okupira cjelosatni termin, iako bi rezanje viškova, od desetak minuta, moglo biti dobro.
7.2 10 1
7.2

Žanr: Obiteljska dramedija

Autor: Paul Abbot

Mreža: Showtime

Glume: William H. Macy, Emmy Rossum, Justin Chatwin

Datum premijere: 9. siječanj 2011.

16 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861