Recenzija: How to Get Away With Murder ili kako se izvući lošom, ali zabavnom serijom – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: How to Get Away With Murder ili kako se izvući lošom, ali zabavnom serijom

Recenzija: How to Get Away With Murder ili kako se izvući lošom, ali zabavnom serijom

Je li How To Get Away With Murder (u daljnjem tekstu HTGAWM ili samo Murder) najbolja nova serija s jedne od pet velikih američkih nacionalnih mreža ove sezone? Ne, nije. Je li ipak najzabavnija serija koju su nam ponudili ove prilično loše jesenske sezone? Definitivno jest.

U periodu kada nam stižu sve kvalitetnije serije, a samo ove godine ih je bilo mnogo (True Detective, Fargo, Penny Dreadful, The Leftovers, Outlander, The Knick, The Affair, Transparent), tzv. “velika petorka” (ili četvorka, ovisno kako uzimate CW) koju čine ABC, CBS, FOX, NBC i CW ove godine nema se čime previše pohvaliti. Većina serija su varijacija na temu procedurala odvjetnik-detektiv-doktor-špijun koji postoje otkad i televizija. I po tome se Murder ne razlikuje, pošto je možemo staviti u kategoriju pravnog procedurala.

Ono što je čini malo drugačijom jest serijalizirani aspekt, u vidu flashforwarda kojeg imamo u svakoj epizodi – jer su četiri studenta prava ubili nekog. Svaka epizoda je strukturirana tako da imamo jedan dio smješten u budućnosti u kojoj se studenti pokušavaju riješiti tijela i izvući s ubojstvom, te drugi dio u kojem pratimo prošlost odnosno proceduralni dio serije u kojem studenti rade na nekom pravnom slučaju. Uz to, imamo i dio u kojem svaki od likova dobija fokus u epizodi u kome vidimo dublji razvoj njegovog lika (za sada su to u drugoj epizodi bili Wes, trećoj Michaela, četvrtoj Connor, petoj Laurel i šestoj Asher, a kako serija ima veliku glumačku postavu – deset glavnih likova, možemo očekivati za svakoga i  bolju karakterizaciju).

Pilot je bio pomalo težak za praćenje, upravo zbog brojnih preokreta u 40 minuta i velikog broja likova, ali s obzirom da je ovo serija s networka, a ne s kabelske, ne morate puno brinuti o tome da ćete dugo biti izgubljeni. Serija se vodi onim “show & tell” pristupom, u kojem će vam za svaku situaciju koja se dogodi neki od likova objasniti što se dogodilo, iako ste upravo i sami vidjeli (jer u 2014. godini čelnici mreža vjeruju da prosječan američki gledatelj sam ne bi došao do zaključka šta je upravo vidio).

how to get 3

 Iako u središtu imamo ansambl likova, najvažniji lik i najpoznatije glumačko ime je Viola Davis. Glumica koja je u svakom filmu dobijala epizodne uloge, ali ih je glumila toliko dobro da je čak i za malu ulogu u filmu Doubt bila nominirana za  Oscara, kao i za film o rasizmu u Americi 50-ih, The Help. Često je glumila sporedne uloge kućnih pomoćnica i domaćica (Far From Heaven, Doubt, The Help), Viola u ovoj seriji glumi opasnu odvjetnicu i profesoricu kaznenog prava, koja se ne libi pronaći rupe u zakonu kada su u pitanju njeni klijenti. Zbog toga je serija postala miljenik publike i ponekih kritičara, jer nemamo često priliku vidjeti snažnu, crnu ženu koja se može nazvati, sada toliko popularnim opisom za TV junake – antiheroinom.

Uz to, Viola Davis, iako je sjajna glumica, svjesna je da se nalazi u campy pravnoj sapunici, pa redovno “preglumljava” slično kao i cjelokupna glumačka postava American Horror Storya. No, dozu ozbiljnosti dobivamo u jednoj sceni u četvrtoj epizodi, kada Violin lik, Annalise Keating, skida šminku i periku koju nosi, i ostaje skoro ćelava (Viola Davis pati od alopecije). To je jedan od prvih velikih trenutaka u seriji, u kojoj vidimo uvijek hladnu Annalise kako skida svoju masku i prvi put pokazuje emocije – da bi već u sljedećoj sceni pitala svog muža što slika njegovog penisa radi na mobilnom telefonu ubijene djevojke – scena koja je za fanove HTGAWM već postala kultna.

Pored Violinog lika, lik koji najviše pažnje privlači od strane publike je Connor, student prava, homoseksualac i potpuno siguran u sebe i svoju seksualnost, pa ga gledateljii i kritika obožavaju. Iako je Connor definitivno najzanimljiviji od pet likova studenata prava, izgleda da ga zbog toga što je miljenik publike pretvaraju u stereotipnog gay junaka, koji koristi seksualnost da dođe do rezultata.

 how to get 2

Tu dolazimo i do Shonde Rhimes, izvršne producentice serije, zbog čega se Murder često navodi kao njena serija – iako je tvorac Peter Nowlak, koji je sa Shondom radio na Grey’s Anatomy i Scandalu. Shonda, osim što je jedna od rijetkih žena showrunnera, poznata je i po tome što za svoje likove uzima ljude različitih rasa (poznata je priča da kada je tražila likove za Grey’s nije napisala tko je koje rase, već je dodijelila uloge glumcima koji su djelovali dobro za lik) i ne trpi izljeve homofobije, rasizma i ponašanje kao diva na snimanju – zbog čega su neki glumci dobijali otkaze.

Ipak, to što je Shonda od strane nekih američkih kritičara prihvaćena kao dolazak novog Mesije, ne znači da su njene serije visoke kvalitete. Dapače. Grey’s je bio u prve dve sezone dobra medicinska drama koja se pretvorila u sapunicu u kojoj je svako spavao sa svakim (Katherine Heigl kao Izzy čak i sa duhom svog preminulog pacijenta), slično se dogodilo sa spin-offom, Private Practice, a Scandal je bio zabavan u svojoj drugoj sezoni, da bi potpuno izgubio fokus u trećoj i četvrtoj. Jer zaista – koliko jedni doktori mogu doživjeti sudara, nesreća s trajektom, naoružanih ljudi koji ih drže kao taoce, pada aviona i nestanka struje usred oluje? Ili šta sve treba Olivia Pope doživjeti od međunarodnih skandala, špijunskih poslova, kupljenih izbora i ludih roditelja (majke koja je izgrizla vene da pobjegne iz zatvora), u pauzama kada ne vodi ljubav sa predsjednikom SAD-a u Bijeloj Kući?

how to get 4

Zato je i poznato što se očekuje od serija iz Shondine tvornice zabave, kojom dominira četvrtkom na ABC-u. Za sada Murder ima odličnu Violu Davis, neke manje (Wes, Rebecca), neke više zanimljive likove (Connor, Bonnie), dobru misteriju oko ubojstva i svaki pravni slučaj drži pažnju, iako mnogi zamjeraju da i nema puno veze sa stvarnim pravom – za to imamo The Good Wife.

Vjerujem li da će Murder uspjeti održati brzi ritam i faktor iznenađenja koji svaki preokret donosi? Ne baš. Kao i svaka serija koja u svom fokusu ima misteriju, ili će izgubiti naklonost publike kad se whodunnit razriješi (kao Twin Peaks ili Damages) ili će predugo razvlačiti misteriju (kao Lost, The Killing, Revenge). Ipak, za sada je Murder jedna od najzanimljivijih serija koje su nam ponuđene ove jeseni. Ne, ona nije novi Breaking Bad ili Mad Men, čak ni nova The Good Wife, ali je sigurno serija koja za 40 minuta tjedno nudi zabavu o kojoj ne treba pretjerano razmišljati, i to je čini – dobrom.

6.7 10 1
6.7

Žanr: Kriminalistička drama

Autor: Peter Nowlak

Mreža: ABC

Glume: Viola Davis, Billy Brown, Alfred Enoch, Katie Findlay, Jack Falahee

Datum premijere: 25. rujan 2014.

9 komentara
  • Zabavna, laka, napeta, onako sve to lepo spakovano u 40 minuta, sa šarmantnom ekipom. Jedino bih The Affair stavio ispred HTGAWM ove jeseni.

  • Odlična jesenska serija. Iako ju pratim uz još nekoliko novih serija, mogu reći da mi je ova među top 3 (tu su još The Flash i AHS: Freak Show).

    • Nezz za The Flash, ali AHS je debelo sjebao treću, a pogotovo 4. sezonu čija je 1. epizoda bila nepodnošljiva i nakon nje sam prestao gledati.

  • Nakon sto se covjek navikne na serije kao sto su: “Fagro, True Detective, House of Cards, Game of Thrones, Leftovers, Veep & Orange is the New Black” tesko se spustiti na razinu glume i rezije koje imaju HTGAWM ili Constantine.

  • Jel gledao tko The Missing od BBC-a i Starza??
    Svi ga hvale. Zasad su izašle 3 epizode

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861