Recenzija: Beavis and Butt-head – Hehe-heh-hehe-he-heh – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Beavis and Butt-head – Hehe-heh-hehe-he-heh

Recenzija: Beavis and Butt-head – Hehe-heh-hehe-he-heh

Teško biste saznali da sve televizijske vijesti dobivate isključivo od nas, ali Beavis i Butt-head vratili su se prošlog mjeseca nakon četrnaest godina izbivanja. No, radi se o prilično bitnoj stvari i red je da pokrijemo i reinkarnaciju MTV-jevog animiranog hita iz devedesetih. Nisam gledao original – zapravo, bio sam u prvim razredima osnovne škole kada je 1997. serija završena. Kasnije nikad nije došlo pod ruku, iako daleko od toga da dosad nisam imao blage veze o najpoznatijim animiranim nejebima i metalcima devedesetih.

Beavis and Butt-head u svoje doba bila je u neku ruku revolucionarna serija, definitivno kulturalno relevantna. Infantilna i prizemna, da, ali i subverzivna, satirička dekonstrukcija tadašnje tinejdžerske popularne kulture. Naslovni dvojac, Beavis i Butt-head, seksualno ugroženi idioti svoje vrste, kroz sedam sezona i pet godina emitiranja ismijavali su glazbenu industriju komentirajući video spotove na MTV-u, u vremenu kad je MTV čak emitirao video spotove. S druge strane, autor, scenarist i glas glavnih dvaju likova, Mike Judge, kroz Beavisa i Butt-heada hiperbolirano je ismijavao američko društvo, i to ne samo tinejdžersko. U godinama nakon završetka serije, Judge se zabavljao na nešto drugačijoj animiranoj seriji, King of the Hill, a kultni status stekli su i njegovi filmski uratci, kao što su Office Space i Idiocracy.

Beavis and Butt-head

Judge je Beavisa i Butt-heada odlučio vratiti, ponovo na MTV-u, čak četrnaest godina nakon završetka, a prilično sam siguran da je to najduži period pauze između dviju sezona neke serije na američkoj televiziji, pri čemu ne računam spin-offove i remakeove. Iako nisam točno siguran zašto, MTV povratničku sezonu označava kao devetu, dok se kronološki radi o osmoj. Pogledao sam nekoliko doslovce nasumično izabranih epizoda iz originalnih sezona, iako znam tko su Beavis i Butt-head te što su predstavljali, ali čisto da imam referencu za usporedbu.

Mnogo se toga promijenilo u desetljeću i pol njihova izbivanja, u društvu, kulturi, a posebice na televiziji. MTV-jevo “M” iz naziva tek je puki relikt prošlosti, a televizija se uvelike razgranala i počela producirati masu reality smeća, što Beavisu, Butt-headu i Mikeu Judgeu olakšava pronalaženje novih meta. No – začudo – Metallica i AC/DC, hard rock / metal bendovi s majica naslovnih junaka, još uvijek su aktivni, a format serije praktički je identičan. Čak je serija ostala u arhaičnom 4:3 formatu. Iako imam tek površnu bazu za usporedbu, čini se kako se zapravo malo toga promijenilo u samoj srži serije te će oni koji su je ranije voljeli prihvatiti ponovo, iako je ta generacija već okotila vlastite “Beavisove” i “Butt-headove.”

Ne, više nisu jedako invoativni i revolucionarni – i u ovom formatu to teško mogu biti – danas, kada su granice prihvatljivog tokom posljednjih 14 godina debelo pomaknute. Ali zato mogu biti, a dojma sam i da jesu, jednako infantilni i bezobrazni te su kao takvi i više nego dobrodošli da ismijavaju Twilight, Jersey Shore i aktualna MTV-jeva reality smeća.

7.5 10 1
7.5

Žanr: Animirana serija

Autor: Mike Judge

Mreža: MTV

Glume: Mike Judge, Tracy Grandstaff

Datum premijere: 8. ožujka 1993. (prva premijera), 27. listopad 2011. (9. sezona)

9 komentara
  • Ako se za bilo šta može reći-na ovom sam odrastao, ja mogu to reći za Beavisa i Buttheada, i sebe smatram hardcore fanom. Jedva sam dočekao reboot. Sve je ustvari isto kao i pre 14 godina, samo što je gledanje spotova u većoj meri zamenjeno gledanjem reality smeća, što je ustvari današnji MTV.

    Za sve nas stare fanove ovo je must see…ovim ostalima može biti simpatično, ali sumnjam da bez začina zvanog nostalgija im će ovo nešto posebno značiti.

  • I zaboravih, MTV računa pilot kao prvu sezonu, pa otud pišu da je deveta sezona. Glupost, sezona je osma i tako je svi koji znaju razlikovati dupe od nosa vode.

  • Jel se isplati sad pocet gledat seriju iz pocetka? Nisam ih nikad gledao (osim filma), i s jedne strane me zanimaju, a opet, vjerojatno pola fora ne bih ni skuzio (mislim na ismijavanje aktualnih stvari, nemam pojma sta je bilo aktualno prije 15 godina)

  • kvragu, osjećam se tak star….ja sam ih gledao tamo u devedesetima kad sam bio klinac i bili su mi zakon. Danas, mislim da su potpuno nepotrebni, današnja smeća i gluposti nisu vrijedna komentara

  • ako mogu samo da pitam gde mogu preko neta da ih gledam,skinuo sam prvu sezonu ali nigde ne mogu da nadjem dobar prevod

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861