Prognoze otkazivanja: FOX – serijala.com
Trenutno čitaš
Prognoze otkazivanja: FOX

Prognoze otkazivanja: FOX

Sljedeći na redu za analizu je FOX, druga najveća američka televizijska mreža. Malo duži uvodnik pročitajte u analizi NBC-jevih serija, a mi idemo na našu treću analizu. Ostaju nam još ABC i CBS, sa kojima će biti najviše posla.

Prognoze otkazivanja:

Fox Broadcasting Company

FOX je možda najveći CBS-ov konkurent kad je kompletna gledanost u pitanju, ali tek kad mu se uračunaju razni reallity showovi, sportski događaji i slično. Gledamo li samo serije, oba kasne za – ABC-jem. Barem ove jeseni i to prema prosječnoj gledanosti u 18-49 demografiji.

U top 10 najgledanijih serija Fox ima tri komada, jedan manje od CBS-a, jedan više od ABC-a. To su House (na trećem mjestu), Family Guy i Simpsoni. Isto tako, među najslabije gledanim programom, također tri komada. To su serije koje idu petkom, sve redom otkazane (Dollhouse) ili samo što nisu (Brothers i ‘Till Death).

Obnovljene za 2010/11 sezonu

American Dad, Family Guy, The Cleveland Show i The Simpsons

Kompletan Foxov Animation Domination lineup stavili smo pod isti nazivnik jer je stvar kod svih ista, tek su nijanse u pitanju. Kod njih je specifična situacija da nove epizode moraju biti naručene puno ranije nego ostale serije zbog dužeg procesa stvaranja epizoda. Tako da su već unaprijed obnovljene za novu, 2010/11 sezonu. American Dad, Family Guy i Simpsoni imaju ugovorene pune sezone (biti će im to šesta, deveta, odnosno dvadeset i druga sezona), dok je The Clevelnad Show zasad dobio 13 epizoda za drugu sezonu.

Gledanost je kod svih vrlo dobra. Family Guy i Simpsoni su prvi vrhu gledanosti, oba u najboljih 10, s time da je Family Guy ipak nešto gledaniji. The Cleveland Show stoji malo bolje od American Dada, a obje su serije debelo sigurne. Na stranu to što je The Cleveland Show zapravo kriminalno loš…

Bones

Bones je još tamo u svibnju ove godine dobio ugovor na čak dvije sezone, dakle aktualnu i onu sljedeću, tako da nema neke svrhe raspravljati o šansama za obnavljanje. Ako gledamo čiste brojke, Bones (i Lie to Me) su taman iznad crte da ih smatramo sigurnima, ali još uvijek u “zelenom” području.

Sigurno opstaju

Glee

Nova sezona Gleeja je sasvim sigurna, usprkos Foxovoj nelogičnoj odluci da ga na pauzi drži čak četiri mjeseca, sve tamo do travnja. Ima ugovorenu punu sezonu.

House

House je još uvijek daleko najgledanija Foxova serija, te ukupno treća najgledanija ove jeseni. Sezonu je otvorio sa 17.2 milijuna gledatelja, da bi prosjek jako pao tokom sezone, na trenutnih 13.34, ali to nimalo ne dovodi u pitanje sedmu sezonu.

Lie to Me

Razmišljali smo neko vrijeme u koju bismo grupu svrstali Lie to Me, no prevaga je ipak pala na stranu sigurne obnove za novu sezonu, pa što bude, bude. A nije nam puno falilo da seriju gurnemo u koš sa Fringeom.

Gledanost u 18-49 demografiji je u čak nešto bolja nego Bonesova, iako u ukupnom zbiru po epizodi ima prosječno dva milijuna gledatelja manje (7.5 u odnosu na 9.45 milijuna). Dakle u kompletnoj demografiji.

Ono što izgleda drži LTM jest House, koji se emitira sat vremena ranije. Stvar je inercije. Serija u timeslotu iza popularnijeg para uvijek pokupi pokojeg gledatelja koji po inerciji nastavi gledati isti program. Znate što se dogodilo kada je prošlog tjedna Lie to Me išao bez Housea kao lead in? Gledanost je pala za 20%. Drugi problem je što ovako i onako LTM osipa znatan dio gledatelja Housea.

Brojke se zasad čine dovoljno dobrima, ako se stanje ne promjeni, vjerujemo da je Lie to Me siguran kandidat za treću sezonu. Dodatnu nadu ulijeva Foxova narudžba za punu sezonu od 22 epizode.

Nesigurni

Fringe

Gledanost Fringea je ove sezone u kaosu, lanjska najmanja gledanost debelo premašuje ovogodišnji maksimum. Serija se jednostavno ne može nositi sa ultra konkurentnim četvrtkom, gdje ide paralelno sa CSI-jem, Private Practiceom, The Office i Community parom te Supernaturalom. To što su DVR rezultati dobri ne znači previše…

Kreator serije, J.J. Abrams, prošli se mjesec pohvalio da Fox ima povjerenja u njih i da vjeruje da će dobiti novu sezonu, no to mu vrijedi još manje od DVR rezultata. Doduše, njegovo ime bi moglo barem nešto značiti kad će se donositi odluka o otkazivanju ili obnavljanju, kao i činjenica da je Fringe već par puta kroz sezonu pokazivao da može bolje sa manjom konkurencijom.

Još jedan uteg oko Fringeovog krhkog vrata jest to što je serija zajednička produkcija Abramsovog Bad Robota i Warner Brosa, odnosno nije Foxova samostalna produkcija. Drugim riječima, više usta za nahraniti, manji krajnji profit za Fox.

Sama prosječna gledanost je jako loša. Fringe se nalazi u društvu serija poput Heroesa i Communityja, koje vise čak i na izuzetno lošem NBC-a (a čak su par postotaka gledanije od Fringea) te Scrubsa koji su na ABC-u pred sigurnim otkazivanjem…

Prognoza: We Want to Believe

Sigurno otkazivanje

Brothers

Ova je serija krenula ove sezone, i to petkom, i trenutno je treća najslabije gledana serija na televiziji. Trinaest je epizoda snimljeno, jedanaest emitirano, a zadnje dvije na programu su ovaj tjedan. I to će biti to od njih, kako je tiho došla, tako će tiho i otići.

Til Death

Nećete vjerovati, ali ovo je najslabije gledana serija na svih pet mreža. Da, čak je za mrvicu slabije gledana (u 18-49 demografiji, jasno) od Melrose Placea! Još je nevjerojatnije da je Fox prošlog siječnja naručio 22 epizode za trenutno aktualnu, četvrtu sezonu. Da, d-v-a-d-e-s-e-t i d-v-i-j-e. Puna sezona. To bi ukupan broj epizoda diglo na 81! To je isti onaj Fox koji je 2006. otkazao Arrested Development nakon tri sezone i 53 epizode!

I od naručene 22 epizode emitirao je… tri (3). Čitave tri, još tamo u listopadu, nakon čega je serija nestala sa programa. Navodno bi ostatak, ili koliko već dok im ne dođe do glave, trebali emitirati na Božić (četiri komada, nek’ vam je sretan, Ameri), a ostatak će počevši od siječnja emitirati nedjeljom, i to van primetimea.

Već otkazani

Dollhouse

Whedonov SF je zapravo već davno bio otkazan, praktički istog dana kada ga je Fox gurnuo u termin petkom. Neki iz naše ekipe će reći da Dollhouse zapravo nije ni zaslužio da dobije novu sezonu, već da je njegovo mjesto trebao dobiti Terminator, no ispalo je kako je ispalo…

Mizerna, mizerna gledanost u lošem terminu nije vodila ničemu nego otkazivanju, a Foxova potvrda stigla je sredinom studenog, iako se to već duže vrijeme znalo. Badave Dollhouseu 50%-tno povećanje gledanosti kada se uračuna DVR, odnosno snimanje te naknadno gledanje, kad je gledanost očajna.

Dollhouse je bio maknut sa programa za vrijeme november sweepsa, a kada se vratio u prosincu, Fox ga je počeo duplirati samo da ga se što prije riješi. Ostale su tri neemitirane epizode, što će se riješiti tokom siječnja.

6 komentara
  • Bones uz trenutnu 5 i sigurnu 6 sezonu dobit ce vjerovatno i 7, iz razloga sta je konstantan u svojim rezultatima, i najbolji je četvrtkom u tom terminu, tako da ne vjerujem da na Bones ide ikuda jos najmanje 3 godine :)

  • Da, zaboravih spomenuti… Za razliku od LTM, Bones ide cetvrtkom i opet ima dobru gledanost… Ali to je procedural, za njih nema straha.

  • Što se Til Deatha tiče možda i neće biti otkazan jer mu fali malo do syndicationa, a to je sitcom od 20tak minuta stoga se možda Foxu i isplati obnoviti ih.

  • Pod uvjetom da ga ne odrezu prije kraja sezone. Tek su tri epizode emitirane ove sezone… Na 50-ish epizoda su negdje sad, veli Wiki.
    Ne znam, gledanost je stvarno, stvarno bila ocajna u petak, ove tri epizode koje su isle…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861