Pregled gledanosti – serijala.com
Trenutno čitaš
Pregled gledanosti

Pregled gledanosti

Nakon uvodnih tjedana jesenske sezone nismo stizali na tjednoj bazi pratiti gledanost, pa ovim pregledom nadoknađujemo barem dio propuštenog. Rezimiramo – tko je otkazan, tko je već obnovljen, tko je na rubu… Nešto detaljnije preglede stanja, poput onih lanjskih, ostavljamo za zimske mjesece. Pregled se odnosi samo na serije sa javnih mreža (networksa), nove serije označene su zvijezdicom.

Već obnovljeni

 • Two and a Half Men, 30 Rock, The Cleveland Show, The Simpsons, Glee

Serije koje su već obnovljene za sezonu 2011/12. Two and a Half Men (CBS), The Cleveland Show i Glee (Fox) obnovljeni su još prije početka aktualnih sezona. 30 Rock i Simpsoni nove sezone ugovorili su pred par dana.

U sigurnoj zoni

Serije sa stabilnom gledanošću koje bi trebale ostati na programu i narednu sezonu, ukoliko se ne bude nekih nepredvidivih okolnosti.

 • ABC: Brothers & Sisters, Castle, Cougar Town, Desperate Housewives, Grey’s Anatomy, Modern Family, Private Practice, The Middle
 • CBS: Big Bang Theory, Criminal Minds, CSI, CSI: Miami, How I Met Your Mother, Mike and Molly*, NCIS, NCIS: Los Angeles, Rules of Engagement, The Mentalist
 • Fox: American Dad, Bones, Family Guy, House, Raising Hope*
 • NBC: Law & Order: Los Angeles*, Law & Order: Special Victims Unit, Outsorced*, The Office
 • The CW: 90210, Gossip Girl, Hellcats*, Nikita*, One Tree Hill, Supernatural, Vampire Diaries

Na granici

Njihova sudbina ovisi o daljnjem kretanju gledanosti te planovima matične mreže i kvaliteti novih serija za iduću sezonu. Gledanost im se ne može nazvati lošom, no nalaze se u vrlo opasnoj zoni u kojoj svako daljnje osipanje gledanosti znači sve izvjesnije približavanje skupini izglednih kandidata za otkazivanje. To se posebno odnosi na nove serije koje još uvijek nisu stvorile definiranu bazu gledatelja, čija će gledanost lakše potonuti.

ABC: Better With You*, No Ordinary Family*

Dvije nove serije. Better With You je u rangu gledanosti koju je The Middle imao lani, a dobio je drugu sezonu. Relativno siguran ako gledanost ne padne. No Ordinary Family je taman na rubu da ga proglasimo izglednim kandidatom za otkazivanje i svaki daljnji pad gledanosti gura ga prema otkazivanju.

CBS: Blue Bloods*, CSI: NY, Hawaii Five-0*, Shit My Dad Says*, The Good Wife

Zapravo se sve ove serije sasvim solidno drže, no njihov je glavni problem što idu na CBS-u. Primjetit ćete da u rubrici nesigurnih te otkazanih CBS ima još samo dvije serije, a netko jednostavno mora otpasti da se napravi prostor za nove serije.

Fox: Lie To Me, Fringe

Ah, Lie To Me i Fringe… Lani se nagađalo koja će od navedenih otpasti, pa su preživjele obje.

NBC: Chuck, Community, Parenthood

Chuck “visi” otkad zna za sebe, no NBC osim oba Law & Ordera nema stablilne drame. Communiyev je problem što NBC nešto malo bolje stoji što se komedija tiče. Iako su nedavno su proširili humoristični blok na sva tri sata četvrtkom, pitanje je hoće li ga zadržati i naredne sezone. Sve ćemo NBC-jeve serije pomnije promatrati kada krene novi raspored jer su napravili ogromnu rošadu koja izgleda kao očajnički potez mreže u velikim problemima.

Vrlo izgledni kandidati za otkazivanje

Neke samo čekaju službenu potvrdu otkazivanja, druge opasno vise, no sve navedene serije imaju vrlo male šanse da dobiju novu sezonu.

ABC: Detroit 1-8-7*

Da, Detroit je dobio narudžbu za pet dodatnih epizoda (ukupno 18), no najslabije je gledana ABC-jeva drama, još k tome novak, te će sasvim sigurno biti otkazana nakon prve sezone.

CBS: The Defenders*

Defendersi nemaju katastrofalnu gledanost, no konkurencija na CBS-u je gusta. Da bi napravili mjesta za nove serije, morat će micati one sa najslabijom prosječnom gledanošću – a to su Defendersi.

Fox: The Good Guys*, Running Wilde*

The Good Guysi su imali smiješno nisku gledanost kroz ljeto, no svejedno su dobili mjesto u jesenskom rasporedu. U terminu petkom bilježe mizernu gledanost. Nakon finala sezone 10. prosinca nemojte očekivati nove epizode.

Povijest se ponavlja, Fox će ponovo otkazati seriju Mitcha Hurwitza i Willa Arnetta. Ovog puta puno brže nego Arrested Development. Ruku na srce, nitko im ne može previše zamjeriti jer gledanost Running Wildea je loša, a sama serija nije ni sjena kultnog Arresteda. Gledanost posljednje epizode bila je duplo manja od još jednog novaka, Raising Hope.

NBC: Chase*, The Event*

Da, Chase je dobio punu sezonu, no to je samo zato što NBC praktički nema što prikazivati. Gledanost je već sad užasna, a NBC je pokazao što misli o seriji smjestivši je kontra Američkog Idola (redovito najgledanijeg programa u Americi) u novom rasporedu za midseason. Daniel Fienberg sa HitFixa na Twitteru je ironično primjetio kako NBC-jeve probleme dobro ocrtava to što im je Chuck ove sezone jedna od stabilnijih serija. A ne tako davno ga je namjeravao škartati.

Event je vrlo dobro startao, no njegova sudbina jako, jako podsjeća na ABC-jev FlashForward lani. Gledanost se osipa iz epizode u epizodu i već sad je na opasnim granama. Ne samo ako se pad nastavi – već ako gledanost ne počne rasti – ponovo ćete žaliti što ste uzalud gledali seriju bez kraja i odgovora.

The CW: Life Unexpected

Lani je zamalo bio otkazan, no ove sezone se neće izvući. The CW je već odlučio da neće naručivati dodatne epizode povrh inicijalnih 13, što znači da više ne računaju na LUX.

Već otkazani

ABC: The Whole Truth*, My Generation*

My Generation je po kratkom postupku otkazan već nakon dvije epizode, dok je The Whole Truth izdržao čak pet. Još uvijek nije poznato što će biti sa snimljenim epizodama, no od 27. listopada novih epizoda nema na programu.

CBS: Medium

Lani je nekim čudom opstao, no ove godine je prvo srezan na 13 epizoda, nakon čega su autor i glavna glumica potvrdili da će serija finale imati 21. siječnja.

Fox: Lone Star*

Foxov Lone Star u predsezoni pokupio je hrpu pozitivnih kritika i bio daleko najhvaljenija network serija. Nažalost, katastrofalna gledanost prvih dviju epizoda natjerala je Fox da ga ekspresno skine sa programa.

NBC: Outlaw*, Undercovers*

Nova Abramsova serija bila je iznenađujuće loše primljena među publikom, no istini na volju, nije bila ni pretjerano kvalitetna. NBC je odlučio da neće naručivati nove epizode pored prvotno ugovorenih 13.

Outlaw je otkazan nakon četiri epizode, nakon čega je dobio novi termin (nedjeljom), kada su emitirane preostale četiri snimljene epizode.

The CW: Smallville

Već ranije najavljeno je da će deseta sezona Smallvillea biti i posljednja.

9 komentara
 • The Good Wife će sigurno ostavit :) Al ne znam zašto je Rules of Engagement u SAFE kolumni? Pa gledanost joj je gora nego kod Accidentally on Purpose lani hehe.

  FOX-ovci će, ako imaju bar malo mozga, otkazat Lie to me (koji postaje iritantniji iz epizode u epizodu) i ostavit Fringe. NBC mora ostavit i Chucka i Parenthood, kao i ABC Better with you.

 • Jer se taj Rules of Engagement provlaci vec 4 sezone :))
  Izmedju Rulesa i Shita stavio sam Shit jer je u zadnje vrijeme losiji od Rulesa, a ima daleko bolji lead in… Bilo mi puno CBS-ovih za nesigurne.
  Good Wife je jedina serija koja koliko toliko brejka proceduralni kalup, ali zato je i slabo gledana… Nema bas brojke da ide pod ‘sigurno’ :/
  A NBC… I ja vjerujem da ce Chuck i Parenthood ostati, cisto zato jer, kao ni lani, ne mogu maknut sve.

 • Što ne ubiju taj HIMYM nesretni, predugo već traje :/ Nikad neću shvatit ta “serijska” posla :/ Party Down, Veronica Mars, Dead Like Me otkazani (nakon 2. i 3. sezone), a Two and a Half Men ih ima 8? :////

  • OTH devedesetidevet posto neće doživjeti devetu sezonu. Bar se nadamo. Kao ni LUX treću. A za Smallville je već odavno sigurno da neće biti 11. sezone. Zanima me ‘sudbina’ HIMYM, Fringe i The Eventa…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861