Persons Unknown (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Persons Unknown (pilot)

Persons Unknown (pilot)

Persons Unknown je misteriozna drama koja prati sedam stranaca zatočenih u nepoznatom mjestu. Međusobno se ne poznaju, no kako to inače biva, morat će surađivati misle li se vratiti u stari život. Premisu već znate, vidjeli ste je nebrojeno puta. Grupica otetih ljudi koji naizgled nemaju ništa zajedničko zatočena je u misterioznom mjestašcu. Posvuda su kamere putem kojih ih nepoznati netko cijelo vrijeme promatra, a NBC obećava kako ćemo do kraja ove mini-serije dobiti odgovore.

Zanimljivo da je autor serije Christopher McQuarrie, scenarist kultnog filma Privedite osumnjičene, za koji je čak 1996. dobio Oskara za najbolji scenarij. Ne treba govoriti da se radi o dvama neusporedivim djelima. Mada na prvi pogled, nije loše. Na prvi pogled. Jasno je da se ne radi o seriji na koju NBC previše računa, pošto su je ubacili u ljetni termin, ali sasvim dostatno za ubiti nešto vremena, ako nemate nešto pametnije za gledati.

1

Oteti likovi susreću se u pustom hotelu, te nakon početnih međusobnih tenzija i nepovjerenja, počinju surađivati. Koliko će im trebati da se okrenu jedan protiv drugog? Tko je najsumnjiviji? Možda Moira, naizgled plaha žena srednjih godina.  Kao prvo, ona im je rekla da zbog implanata na nozi ne mogu napustiti mjesto u kojemu se trenutno nalaze. Vidjeli smo da ga svi imaju, no ne znamo ima li ga i ona. Moguće da ga ona jedina nema? Ili samo previše analizirano stvar? Kao drugo, vidjelo se da Moira ima bolničku narukvicu, dakle, je li moguće da je pobjegla iz bolnice? I kao treće, pred kraj epizode, kada je ekipa dobile papiriće s mističnim porukama, jedino je ona dobila neke brojeve… S druge strane, Janet, uvjetno rečeno centralni lik serije, kroz koji nas autori uvode u radnje, koja na kraju epizode dobiva interesantnu poruku koja bi mogla okrenuti priču u sljedećim epizodama…

2

A tu su i Kinezi. Ništa manje mističniji nego ostatak stvari. Iz nekog, zasada nepoznatog razloga, nevjerojatno su miroljubivi, ljubazni, uslužni, itd. Tu su od ranije, a našu grupu otetih počastili su izvrsnom kineskom hranom, čak im dobrovoljno predali i pušku, ali badava to sve kada se ne mogu sporazumijeti kako spada. Ono što tu najviše kopka je – otkud Kinezi, što oni tu rade? I zašto se ponašaju kao da je sve u redu, kao da žive u normalnom svijetu? Malo po malo, razgledavajući hotel, ekipa upoznaje i noćnog upravitelja. I on se ponaša kao da je sve u redu. Prvo su ga izrešetali pitanjima, no nije ni on znao dati odgovor na sve. Ne zna gdje se nalaze, došao je noć prije njih, šef ga je zvao da dođe, a kada su ga pitali nije li mu to pomalo čudno, stiže upečatljiv odgovor – navikao je.

3

Osim otetih likova, pilot nam u nešto manjoj mjeri predstavlja i vanjski svijet. Zasad ništa previše dramatično, no autori nam daju do znanja da otmice nisu prošle neprimjećeno. Jedan se novinar zagrijao za nestanak Janet, koja je iza sebe ostavila malu kćerkicu, te počeo propitkivati uokolo. Vjerojatno će i on pomalo razotkrivati stvari…

Gluma vas neće oboriti s nogu, produkcija je ispodprosječna i u suštini je to tipična serija koju biste očekivali u ljetnim mjesecima na američkim nacionalnim mrežama kada nikog nije briga za gledatelje, a servira nam se more reality showova. No sasvim gledljivo za one koji imaju potrebu pogledati sav materijal koji je barem malo u sferi fantastike i misterije.

4 10 1
4

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

12 komentara
 • Pogledao sam oba dvije epizode. Prva epizoda je ok, režija u kombinaciji sa dobrim scenarijem pun pogodak, “flashy” scene itd… Zanimljiva radnja i početak ali se u drugoj epizodi nije nešto pretjerano nastavilo “razvijati”. Par dijaloga, 5 puta prikazuju istu poruku i onda totalno očekivan kraj što je jadno. Ovo bi mogao biti novi Lost, ili novi Flash Forward vidjet ćemo u sljedećih par nastavaka.

 • Ma koji Lost :))) To sam se smijao dok sam citao par recenzija, covjece, sve do jedne spominju Lost u jednom ili drugom kontekstu.
  Ovo ce biti otkazano nakon sto zavrsi svoj 13 ili koliko vec epizodni run i to je to. Ionak’ nema drugu svrhu nego popuniti timeslot kroz ljeto.
  Pogledao pilot, meni poprilicno lose, ne namjeravam dalje gledati…

 • Pa ono, meni je Lost iskreno glupost od serije i uopće ne vidim zašto je to toliko popularno. I ovaj Persons nije ništa lošije poćeo nego Lost, čak sam i pogriješio kada sam napisao da će biti ko Lost jer to znači da će biti podjednako dosadan u 70% epizoda kao i Lost.

 • Lost je meni najbolja seriju sta sam gledo i drugim milijunima ljudi..a vama 1% nevalja serija.. nema svako ukus isti

 • Evo pogledao sam treću epizodu i mogu reći da mi glavna glumica Daisy Betts ide užasno na živce (piše na imdb da je u 10 epizoda trenutno pa se nadam da konačno neće davit više sa svojom kćerkom). Najveći car je trenutno Sean O’Bryan koji sve zajeb… i boli ga briga, dok je onaj narednik Chadwick Boseman totalni jadnik sa neuvjerljivom glumom, a svima poznati Bosco ovdje Joe nema trenutno nikakve uloge osim kaj tješi ovu dosadnu majku. Slično ovako je počeo i Flash Forward pa se pretvorio u mega shiiit, valjda ovdje neće biti slučaj.

  BTW. Tko ne zna što pogledati u ovom razdoblju stanke preporučujem Hercule Poirot S12 (trenutno su tri od četiri epizode dostupne).

 • @rakun Spartacus: Blood and Sand je soft pornić, Fringe je počeo dobro i postao užasno jadan i dosadan (uvijek u zadnjih 5,10 min riješe slučaj) a Supernatural nisam gledao još. Trenutno u planu imam pogledati određene starije serije koje nisam gledao jer sam većinu novih (koje valjaju) u zadnjih 10 godina gledao i još gledam ako nisu canceled.

 • Ajme čitam prvi review za Spartacus na IMDb i kaže ovako “This show is so unique, it is in a category with THE WIRE, thought they have noting in common and their uniqueness lies in completely different places, they are bot light years away of what is being made.” THE WIRE ne može nitko uspoređivati sa ničim i gotovo ;) Pomalo me smetaju ti review-i na imdb, prvi review za SPLICE kaže kako je super film itd… a ako se pogledaju ostali, njih 80% kaže kako je film teška očajno loša “shiiit” izvedba sa još gorim scenarijem što je zapravo istina.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861