Kanada: Zemlja svježeg zraka i svježeg humora – serijala.com
Trenutno čitaš
Kanada: Zemlja svježeg zraka i svježeg humora

Kanada: Zemlja svježeg zraka i svježeg humora

Televiziju je zadnjih desetak godina sve teže pratiti. Mnogo je serija, mreža, streaming servisa, aplikacija… Da uopće ne spominjemo zemalja podrijetla. Naša nova autorica, Mirna Tomašković-Pavlinić, orijentirala se na SAD-ovog sjevernog susjeda i preporučuje vam dvije-tri kanadske (novije) nade.

O, Canada…

The land of the awesome. Ajmo potvrditi. Prvo i prvo, Keanu Reeves. Ok, poanta dokazana, idemo dalje. Još? Jim Carrey (publika je u ekstazi, svi kimaju glavom potvrdno). Donald Sutherland (publika se prima za bisere, netko se onesvijestio). WILLIAM SHATNER (Amerika je eksplodirala). I da, vidim očiti manjak djevojaka na popisu, ali ako proguglate poznate kanadske glumice shvatit ćete da je popis jednostavno predug i prelijep da bi mogli izdvajati.

Znači, Kanada je kul i bila je kul i baš kad čovjek pomisli “hej, daj šansu ostalim wannabe uređenim zemljama svijeta” — BAM. Istina, imamo tu dobre stare hitove poput Trailer Park Boys (i o njima imamo novosti), Killjoys, Orphan Black i super popularne “Vikinge“, ali u zadnjih nekoliko godina pojavilo se par humorističnih dragulja koji su toliko sjajni da ih se bojimo nositi van da ih ne izgubimo.

U najgorem slučaju, dobili smo što smo dobili i Kanada će nastaviti proizvoditi svoje krasne serije i nasmijavati milijune ljudi kojima su spomenute lako dostupne, dok mi ostali smrtnici moramo posezati za *khm* apsolutno i totalno legalnim izvorima kako bismo ih se dokopali. U najboljem slučaju, Kanadska funny bone nastavit će dobivati velike količine kalcija u obliku pozitivnog raporta publike i sukladno tome — svi  ćemo patiti od slatke, slatke hiperkalcemije.

Krenimo od najnovijeg, eh?

Letterkenny (41 epizoda, 2016- )

Letterkenny

Letterkenny consists of hicks, skids, hockey players and christians.

Ako volite genijalne petljance jezikom slične onima u BoJack Horsemanu, na dobrom ste mjestu. Ako ne volite plakati nakon svake epizode omiljene vam serije kao nakon BoJack Horsemana, na dobrom ste mjestu. To je samo djelić dobrih stvari ove prekrasno čudne serije u kojoj glume, i koju potpisuju, Jared Keeso i Jacob Tierney. Serija i dalje traje, iako konkretnih informacija o novoj, sedmoj sezoni još nema.

Svaki lik je apsolutno iskren u svojoj pojavi i ponašanju, bez ikakvih isprika i uljepšavanja. Ovo je vrsta humora koju je teško balansirati, ali ekipi iz Letterkennya to itekako polazi za rukom. Kažu (domaći) da je prikaz međuljudskih odnosa ruralne Kanade na mjestu, tu se lagodno barata s inteligencijom i toplinom, a u isto vrijeme lete šake i uvrede na sve (respektabilne) strane. Velike preporuke. Pitter – patter, let’s get at er.

Nirvana the Band the Show (16 epizoda, 2016- )

Nirvana the Band the Show

Dvojica glazbenika, Matt i Jay, pokušavaju svim snagama srediti gažu u restoranu i kafiću The Rivoli, i to iz epizode u epizodu. Naravno, bilo bi poželjno da zapravo znaju svirati i da ulažu vrijeme i resurse u tom smjeru, ali to je manji problemčić kojeg se da zaobići. Plus, nisu sve scene planirane niti su svi uključeni svjesni da se snima serija što je odličan recept za cringey komediju. Također, imena glavnih glumaca jednaka su imenima njihovih likova što samo dodatno zamućuje granicu između stvarnosti i fikcije.

Schitt’s Creek (63 epizode, 2015- )

Schitt’s Creek

Sama činjenica da su autori ove krasne serije Eugene Levy i njegov sin Dan Levy sugerira da se radi o poprilično obećavajućem projektu. Dakle, ova serija postaje sve bolja iz sezone u sezonu i nadam se da će se taj trend nastaviti dok neki planet ne eksplodira tamo, tamo daleko. Premisa je sljedeća — imućna obitelj Rose doživljava financijski krah iliti bankrot i seli u maleni gradić Schitt’s Creek koji su prvotno kupili jer svaki respektabilan bogataš mora imati barem jedan mali gradić na lageru, duh.

Odavde kreće prekrasan shitstorm. Karakteri su genijalni, Moira Rose (odlična Catherine O’Hara koja je dobila četiri zaslužene nagrade za glavnu ulogu) je toliko posh u izričaju i pojavi da je stvorila apsolutno posebnog, neponovljivog lika.

Posljednje, ali ne i manje važno, Netflix je potvrdio kako se Trailer Park Boys vraća u obliku animirane serije. But wait, there’s more! Radnja se nastavlja gdje je 12. sezona završila što svi možemo cijeniti. Nova avantura kreće 31. ožujka (sretan mi rođendan). Evo sneak peaka naših dečki gdje izgledaju realnije nego kada su bili realni.

Trailer Park Boys, Netflix

Ako imate kakvu preporuku, vidimo se u komentarima!
Over and oot.

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861