Best of the Rest – serijala.com
Trenutno čitaš
Best of the Rest

Best of the Rest

Kraj je kalendarske godine, polovica je televizijske sezone, sušno je razdoblje za ljubitelje serija. Da ne bude sve tako sivo, donosimo vam osvrt na najbolje i, u manjem dijelu, najgore što nam je 2009. televizijski ponudila. U ovom, prvom članku predstavit ćemo vam neke od serija koje nisu uspjele ući u deset najboljih serija u 2009. godini. Slijedeće tjedan donosimo vam deset najboljih serija 2009. godine po izboru Serijale. Ako budete dobri, možda vam kao bonus kasnije predstavimo i neke od najboljih epizoda u 2009., a možda i pregled najboljih serija koje su obilježile desetljeće.

Trideset i šest (36) serija bilo je u užem izboru, članovi Serijale ponudili su svoje favorite, kompliciranim matematičkim postupcima (zbrajanjem i oduzimanjem) došli smo do deset najboljih, a o onim serijama koje su zamalo uspjele, čitajte u ovom članku.

Mad Men

Dobitnik dva Emmya i dva Zlatna Globusa za najbolju dramsku seriju nije uspio ove godine ući u top 10. Bio je vrlo blizu, no kombinacijom svega i svačega, ipak nije dobio dovoljno glasova za uđe u elitno društvo deset najboljih. PPL je preuzeo Sterling Cooper, Don se trudio biti odan svojoj ženi, Joan je dala otkaz, samo su neki od važnijih trenutaka u trećoj sezoni ove briljantne serije. No, mnogi su joj prigovorili kako je u trećoj sezoni prespora i kako se ništa ne događa. U pretposljednjoj epizodi, JFK je ubijen (iako je Matthew Weiner rekao kako se neće baviti tom temom u Mad Menu), dok je u zadnjoj gotovo savršenim potezom Weiner utro put četvrtoj sezoni, koju ćemo gledati slijedeće ljeto.

Sons of Anarchy

I kabelski FX svog konja za trku ima. Sons of Anarchy (kao i Mad Men, iznimno voljen od manjeg dijela uredništva), nije uspio ući u deset najboljih, bio je samo jednu stepenicu (i jedan bod) ispod granice. Sons je u svojoj briljantnoj drugoj sezoni iz epizode u epizodu svojoj mreži rušio rekorde gledanosti i potpuno zasluženo zaradio je treću sezonu. Još od The Shielda, FX nije imao ovako mračnu, kompliciranu i odličnu dramu. Charlie Hunnam, Ron Perlman i ostali bikeri iz Charminga borili su se protiv rasističkih članova NLA-a prevođenih s odličnim Adamom Arkinom (Life, Chicago Hope, West Wing) i Henryem Rollinsom. Kurt Sutter je u svojem stilu započeo i završio sezonu i jedva čekamo što će se dogoditi i kako će Sutter raspetljati situaciju koju nam je ostavio na kraju druge sezone.

Dobra godina za komedije, loša za SF

Humoristične serije bile su fenomenalne u 2009. Osim starih favorita (30 Rock, Office, HIMYM, Big Bang Theory…), nekoliko novih i odličnih serija su premijerno prikazane u 2009. Parks and Recreation je počeo kao loš spin-off Officea, no u jesenskoj (drugoj) sezoni bio je fenomenalan. Leslie Knope izišla je iz sjene Michaela Scotta, Andy (Chris Pratt) je konačno napustio ogromnu rupu iza Anneine kuće, a Ron “Fucking” Swanson Nicka Offermana je humorni minimalizam pretvorio u umjetnost.

Na NBC-u je također krenuo i odlični Community. Polusatna komedija sa vrlo sličnim štimungom kao i legendarni Arrested Development. Nažalost nije još na tom nivou, ali ako zadrže kvalitetu zadnjih nekoliko epizoda, gotovo je sigurno da će se slijedeće godine Community nalaziti u top 10 serija.

Na dečke (i curu) iz Sunny in Philly uopće se ne isplati trošiti riječi. Standardno su bezobrazni, odvratni i prokleto smiješni u svojoj petoj sezoni. Kao što jedan od naših autora kaže: “Danny DeVito je najbolji glumac ikad.”

Larry David je u sedmoj sezoni Curb Your Enthusiasma okupio glumačku postavu Seinfelda. Nije sigurno kada će i hoće li se Larry vraćati na HBO, ali nadamo se da to nije sve što smo vidjeli od ove odlične serije. Spomenimo još i vrlo dobru humorističnu seriju Roba Thomasa, Party Down koja je imala svega deset epizoda u 2009., ali vraća se sa friškom pošiljkom novih, u drugoj sezoni, na proljeće u 2010.

Nažalost, 2009. nije bila dobra za SF fanove. FlashForward, V i novi Stargate: Universe redom su razočarali nakon vrlo dobrih pilota. FlashForward nije ispunio očekivanja fanova, ABC mu nije radio uslugu time što ga je pompozno najavljivao kao “najbolju seriju ikad”, no vremena za popravak ima jer je punu sezonu dobio, samo je moramo čekati do ožujka. I druga ABC-jeva znanstveno fantastična serija nije briljirala kvalitetom, no prema V-u ćemo biti manje kritični jer je emitirano samo četiri epizode. Ono što je potpuno podbacilo je SyFyjev novi Stargate. Najavljivan kao mračniji, napetiji, više orijentiran na likove, a ispao plačljiva sapunjara u svemiru. Nisam nikad mislio da ću to reći, ali nedostaje mi jednostavnost i zabava prošlih Stargateova.

Vampiri su in, ali Joss Whedon nije?!

2009. bila je odlična za televizijske i filmske vampire. Na leđima Twilight groznice, HBO je pronašao svoj prvi veliki hit još od Sopranosa, True Blood Alana Balla. Prilično su toplo-hladno kritike oko True Blooda, ništa drugačije nije ni kod nas. Jedni ga vole, drugi ga ne mogu organski smisliti. Osim HBO-ovog megahita još je jedna mreža našla svoj vampirski hit. Kevin Williamson (Dawsons Creek) se vratio na TV i CW-u priuštio prvi pravi veliki hit, Vampire Diaries.

Joss Whedon se kao i Williamson vratio na televiziju nakon duge pauze, no zajedno s Elizom Dushku na FOX-u nije bio takve sreće. Njegov Dollhouse nije impresionirao, nakon 12 epizoda prve sezone, vratio se u drugoj, koja je brzo nakon premijere otkazana. Još je nekoliko epizoda ostalo, FOX je obećao da će sve emitirati.

I to bi bilo to što se tiče najboljeg od ostatka. Sljedeći tjedan Serijala vam donosi najboljih 10 serija godine. Čitajte nas i tada.

3 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861