Lost 6×15: Across The Sea – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×15: Across The Sea

Lost 6×15: Across The Sea

“Across the Sea” je možda i najvažnija epizoda serije do sada. Da, svaka je takva, ali poslije finala, ovo će biti ona koja će najviše podijeliti fanove. Je li “Across the Sea” najbolja epizoda serije? Ne, ni u slučaju. Vrlo je teško pisati o epizodi odmah po njenom završetku, ali si u osnovi uvijek vjerujem prvom instinktu poslije ispisa ona četiri slova u zadnjim sekundama epizode. Tako sam odmah po završetku “The Constanta” znao da mi je to najbolja epizoda ikad, da je finale četvrte sezone bilo preje*eno kul, da mi je čeljust završila na podu sobe nakon spoznaje da je Locke bio u invalidskim kolicima prije pada aviona. “Across the Sea” me ostavio s tužnim i zabrinutim izrazom lica.

To naravno ne znači da je epizoda bila potpuno loša, daleko od toga, ali kad se sve zbroji i oduzme, meni je ultimativno bila razočaravajuća. Uspjeh epizode u mnogočemu će ovisiti koliko vam je važna povijest otoka i koliko su vam važna dva mitološka lika koja smo upoznali prije samo 15 epizoda. Meni je teško bilo brinuti za dvojicu likova koji su uvedeni pred sam kraj serije, samim time što epizoda nije donijela objašnjenja koja sam očekivao.

T. Welliver i M. Pellegrino, Lost, ABC
T. Welliver i M. Pellegrino, Lost, ABC

Doznali smo svakakve odgovore o povijesti otoka, o odnosu braće, o njihovoj majci, ljudskoj korupciji, ljubomori, zlu, grijehu, svjetlećim pećinama, magičnom vinu; ali je opet toliko toga ostalo pod velikim znakom upitnika. Dvije epizode prije kraja dobili smo epizodu koja je trebala objasniti sve, a ne nas ostaviti da češkamo kosu i dalje. Još i više nego prije. Nisam ni očekivao da nam sve serviraju na srebrnom pladnju, ali gledajući “Across the Sea”, nisam mogao ne suspregnuti koliko sam bio ljut što ne gledam Jacka, Sawyera, Hurleya, Milesa, Bena, Richarda, pa čak i Kate.

Frustrirajuće je da je epizoda koja je trebala objasniti što je otok, zašto su Jacob i njegov brat završili na njemu, njihov odnos, borbu i sve između, te zašto otok treba čuvara, na kraju razočarala na svim tim pitanjima. Uveden je lik majke, čuvarice otoka i svjetleće pećine, no njezini postupci i razmišljanja nisu objašnjeni. Zašto se ona bojala vanjskog svijeta i utjecaja drugih, zašto je ubila majku blizanaca, da li je ona prva stanovnica otoka ili je ona sama otok, tko je nju doveo ako ona nije prva otočanka i milijun drugih bitnih i nebitnih pitanja.

Saznali smo da su Jacob i Man in Black (i još uvijek ne znamo ime “ovom drugome”) braća, da su davno, davno došli na otok, da ih je odgojila “majka” koja je već bila na otoku, da je imala plan za bar jednog od njih, da je “onaj drugi” poseban, da otok ima (imao je?) Izvor koji nitko ne smije iskoristiti, da se u pećinu s Izvorom ne smije ići jer vas očekuje gora sudbina od smrti, da je ta ista “majka” na kraju našla vlastiti “loophole” za prenijeti baklju čuvara otoka drugome, te da ona može konačno umrijeti. Saznali smo da je Man in Black ubio “majku” koja mu nije dozvoljavala da ode s otoka, da je Jacob popivši magično vino postao novi čuvar svjetla, otoka i Sauronovog prstena. Doznali smo i kako je Man in Black postao crni dim, ali ne i što je točno taj crni dim, da je Jacob ubio brata i pokopao ga zajedno s majkom i crnom i bijelom figuricom, koju su kasnije našli Jack i Kate.

Titus Welliver, Lost, ABC
Titus Welliver, Lost, ABC

Nažalost, uz svu silu pokušavanja objašnjenja na godinama stara pitanja, ostajem razočaran količinom i načinom davanja odgovora, što ovu epizodu čini neupotrebljivom prije konačnog kraja serije. Ovakva epizoda bi bila fantastična da smo je dobili prije dvije sezone, a ne dvije epizode prije kraja. Epizoda ostaje bez ocjene od mene jer jednostavno ne znam što bih joj dao, ali anketu ostavljam da možete vi glasati. Još samo nekoliko točaka za kraj.

 • Igra koju su Jacob i Man in Black igrali je Senet. Egipćani su igrali Senet tisućama godina prije Krista, a povjesničari do danas nisu sigurni kako se točno igrao. Za današnju uoprabu (i prodaju) izmišljeno je nekoliko vrsta pravila.
 • Allison Janey kao majka, Titus Welliver kao Man in Black i Mark Pellegrino kao Jacob su bili odlični. Ryan Bradford i Kenton Duty kao mlađi Man in Black i Jacob također. Kenton Duty je u ranijim epizodama glumio dječaka, sada i znamo da je on Jacob, koji se ukazivao Smokeyu.
 • Man in Black je napravio kotač, koji će kasnije Ben okrenuti i prebaciti otok u 1970-e. Već je shvatio da otok ima neobična svojstva, pa je tako iskopao bunar, pronašao svjetlo unutar otoka, napravio kotač koji će pričvrstiti za sistem koji usmjerava vodu i svjetlost. I onda će moći otići s otoka. Jer je k tome još i poseban i nije mu mjesto na otoku :)))
 • Želite li odgovore, ma kakvi god da jesu ili bi vam rađe bilo da nam Lindelof i Cuse neke stvari nisu uopće ni objašnjavali?
 • Inače sam u potpunosti protiv flashbackova na ranije događaje unutar epizoda i tu sam prilično čvrsto u Simonovom kampu. No, bilo je lijepo prisjetiti se prvosezonskih Jacka, Kate i Lockea.

BEZ OCJENE

Ocjena epizode?

Loading ... Loading ...
13 komentara
 • … Preje*eno, fantastično dobro. Da nisam pod ovolikim utiskom, mogao bih sročiti kakvu mini recenziju, ali, biće vremena. Uglavnom, ovo je definitivno naj… Pa, recimo najposebnija epizoda serije, i ona koja će u mnogome podeliti fanove serije.

  Samo bih da dodam – da su nam ranije, još pre sezonu, dve, objasnili celu istoriju ostrva, sve nakon toga bi se svelo na puko razvlačenje i veštačko popunjavanje priče do kraja. Trebalo ju je, možda, plasirati svega par nedelja ranije, ali, i ovako, dve epizode pred kraj, sasvim je na mestu.

 • tanka je linija između ljubavi i mržnje tako da sam odlučio da neću davati nikave sudove do kraja serije.
  slažem se s kainom da epizoda nikako nije smijela bit prikazana ranije. meni je tajming dobar.

  i da… nisi spomenuo kornjaču :lol:

 • Dobro, mozda ne prije par sezona, ali daleko ranije u ovoj sezoni. Tamo negdje epizodu-dvije poslije premijere sezone. Epizoda sama po sebi nece promijeniti misljenje koje imam o seriji, niti ce finale, kakvo god bilo, bitno promijeniti šest sezona materijala. Ljut sam sto su nam u zadnjoj etapi dali ovo (što nije razjasnilo nista bitno) umjesto posljedica potapanja podmornice.

  A kornjaca… ;D Džinovska kornjača.

 • I’m with Dario. Ne mogu sad na siroko, ali…
  Ne, nisam zadovoljan. Imam dojam da se kroz sezonu odgovori daju u zadnjih 5-10 minuta nesto malo, dok oni koje dobijemo bivaju nerijetko antiklimakticni.
  Recimo, od ove sam epizode, 3 prije kraja, ocekivao da ce objasniti “pravila” igre, isto kao sto sam ocekivao da ce Ben i Widmore imati svoj showdown i razjasnjenje – ili barem neku uvertiru u njihovu povijest (ne u ovoj epizodi nego opcenito). NISTA od toga nismo dobili. Dvije epizode prije kraja.
  Dobro veli Dario, nece toliko ova sezona generalno misljenje promijeniti, ali nisam zadovoljan ovom sezonom. Vise stvari ima, od samo tako nestajanja Illane, bunara koji je malo dubok u 3pm (Locke i Juliet), malo je ko podrum (Desmond), Sayidovog preobracanja iz vedra neba…
  BTW. mozda sam nesto propustio – kad je Smoki uzeo Lockeovo, i sad MiB-ovo tijelo, ostalo je tijelo viska. Ali Jack je nasao Kršćanov lijes bez tijela kad je MiB pokupio njegovo. Propuštam nešto ili samo continuity error?

 • Koliko god sam spominjao krive odgovore i objasnjenja, mislim da mi cak to nije ni toliki problem. Što se mene tiče, rađe da smo bez odgovora, nego da dobijemo neka lejm kvazi-objašnjenja. A sinoćnja epizoda mi je bila upravo to. Pokušaj da se “odgovori” na nešto što nije trebalo. Pokusaj da se zadovolje oni gledatelji koji su tu samo zbog odgovora (ako takvih jos i ima), a ne onih koji gledaju seriju upravo zato sto im paše takav način storytellinga; mozda je u pitanju bio pritisak neke vece sile za odgovorima, ne znam. Mislim da je to skoro pa uvreda onoj grupi fanova koji gledaju otpocetka, u kojima mozda nije toliko bitno da se baš sve odgovori. Ne znam zasto su sad popustili i zasto smo dobili epizodu kao što je ova jučer.

 • Možda je malko glupo, ali, ja ipak verujem da će se na kraju sve kockice složiti u nešto makar približno smisleno – balansirano između očekivanog i potpuno deus-ex-machinastog što nam nije bilo ni na kraj pameti. Na konto onoga što su do sada uradili i na koje su nas sve načine oduševili, mislim da ljudi iza serije zaslužuju da im se veruje da ovu priču, koju pričaju već šestu godinu, vode tamo gde misle da treba da ide.

 • Odgovoreno? Što je odgovoreno? Koju ste vi to epizodu gledali? Koju ste vi to drogu pušili? Objašnjena nam je neka nevažna pizdarija iz prve sezone. Iz prve sezone! Ovo ostalo se sve svodilo na to da je: “Neki striček pao u potok koji vodi do svjetlosti i onda se pretvorio u dim al zapravo umro”. Da to ispričam nekom normalnom, pogodio bi me s kamenom i zatvorio u ludaru. Nije ništa odgovoreno i neće nikad ni biti, treba se pomiriti s time i uzet apaurine za finale.

 • I’m with Cain on this one :)
  Tajming dobar, objašnjenja taman, epizoda odlična. @buraz nemoj se derat :P

  U biti, veći dio ove sezone mi je, kad nešto objasne, takav da nakon toga osjećam kao da je to jedini moguć razvoj događaja.

  Jedino kaj me smetalo u epizodi je flashback na prvu sezonu. Ubolo u oko, zapravo. Ostatak jeben jeben jeben. Mogo bi to i malo dulje, al ne tu, možda na forumu.

  @kreso Ben i Widmore… možda još i budu imali showdown, ali povijest? Pa povijest im je objašnjena… uf, objašnjena… prikazana. Dovoljno. Iiii, mislim da ima više bunara. Kako je MIB rekao u ovoj epizodi, više je mjesta “gdje se metal čudno ponaša” – pa je iskopao i više bunara.

 • @statler
  re Ben/Widmore, mislio sam konkretno na “you broke the rules” i “he changed the rules”.
  Nesto fali, vece od pravila da ne smije imati djecu.

 • Za “You broke the rules” mu je rekao kad ga je banishao da je to zbog toga što je stalno odlazio s otoka (a kak smo vidli jučer, neki udaraju kamenom po glavi i zbog same pomisli na odlazak).. a ovo da je promijenio pravila za djecu – ili je to bio neki gentlemen’s agreement ili je ista stvar kao i sa Jacobom i MIB-om koji ne mogu ubiti jedan drugoga – možda se to odnosi i na obitelj – nego je potreban posrednik – Locke MIB-u za Jacoba, Keamy Widmoreu za Alex. A sve je to… da sad kažu da, to je to, rekao bih “da, dobro, naravno da je to” – a da objasne nekako drugačije, bilo bi “otkud ste sad to izvukli jebovasperun”

 • Osobno jedna od najboljih epizoda ove serije, da se mene pita Jacka, Lockea i ostale likove bi ja odavno maknuo jer su u momentima bili teška sapunica i ostavio bi samo jacoba i MiBa.
  Nego kako to da je MiB umro, a živ je još????

 • Hmmm, slažem se da ovoj epizodi nije mjesto tu gdje su je stavili, sve u svemu nije me se baš preveč dojmila niti sama po sebi…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861