Lost 6×10: The Package – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×10: The Package

Lost 6×10: The Package

Ne može svaka biti fenomenalna kao ona prošlotjedna, jel tako? Znao sam da nas ovaj tjedan čeka Jin/Sun epizoda i automatski sam smanjio očekivanja. Nije da mrzm Jin i Sun, ali njihove epizode, bar flashback, odnosno flashsideways, priče nikad me nisu previše osvojile. Tako je bilo i s jučerašnjom, “The Package”. Njihova priča izvan otoka nije bila pretjerano zanimljiva ni ovaj put, ali sva sreća nismo se dugo zadržavali na njoj. Doznali smo kako se jadni Đin-zu-še našao u Keamyevom frižideru, zašto je nosio sat i 25 tisuća dolara. Tata Paik je dao Jinu sat i novac da plati Keamyju da ga ubije.

Umjesto opisa epizode, idemo prvo napraviti laganu digresiju. 1977. izdana je priča C.S. Lewisa pod nazivom The Dark Tower. Do danas nitko sa sto postotnom sigurnošću ne može potvrditi da li je Lewis uistinu napisao to djelo ili ne. Postoje priče da je čitao nekome fragmente Dark Towera desetljećima prije, ali nitko ne može potvrditi radi li se o istome djelo. Zadnjih nekoliko godina ipak se vjeruje kako je djelo vjerojatno autentično. Nažalost, priča nije nikad završena, no ono što je nama u ovom trenutku važno je o čemu se Lewisov Dark Tower radio. Priču nažalost nisam čitao (ako netko je, slobodno nam u komentarima recite), no malo sam istraživao i ono što sam doznao možda ima nekih poveznica s Lostom. Priča počinje sa skupinom likova na Cambridgeu i njihovom razgovoru o putovanju kroz vrijeme. Zajedno zaključuju da je takvo što nemoguće. No, jedan od likova ostalima predstavi izum, za koji on vjeruje, da omogućuje gledanje kroz vrijeme. Izum nazovu “kronoskop”. U tom drugom vremenu postoji jedan opaki tip (Unicorn, odnosno Jednorog, kako ga likovi s “naše” strane nazivaju) koji ubodom svog žalca tjera ostale likove da čine stvari koje on želi. Nakon promatranja “drugog vremena” kroz izum, primjete da njihov svijet dijeli neobične sličnosti sa svijetom u “kronoskopu”. Čak štoviše, doznaju da je vrijeme u njemu identično s našim i da se ne radi o izumu koji gleda kroz vrijeme, već u drugu realnost, drugu dimenziju istog vremena.

Jedan od likova prepozna sebe, odnosno svog dvojnika, u “kronoskopu”. Nakon što primjeti da se njegov dvojnik priprema ubosti dvojnicu njegove zaručnice, zaleti se prema “kronoskopu” i u trenutku zamjeni mjesto s njime. Sada se on nalazi u tijelu svog dvojnika u toj drugoj dimenziji, a bad guy u tijelu lika u našoj. Naš lik, Scudamour, pronalazi polomljeni “kronoskop” u drugoj dimenziji. Nalazi tekst o njemu u kojem piše da se dvije ili više stvarnosti simultano događaju i da poveznica između njih postoji. Doznaje i da je moguće kontrolirati te stvarnosti. Pokušava sebe izbaviti iz situacije u koju se doveo, a njegov bad guy dvojnik počinje raditi nevolje u našoj dimenziji. Ovdje negdje priča i završava, s tim da je nekoliko stranica Lewisove priče zauvijek izgubljeno. Ono što je vrlo interesantno je opis “kronoskopa”. Lewis ga opisuje kao ogledalo.

Ako se sjetimo pete epizode ove sezone, Jack je vrlo sličnu napravu pronašao u Jacobovom svjetioniku. Ono što je vidio u ogledalu neodoljivo je podsjećalo na “kronoskop” iz Dark Towera. Je li stvarno Jacobovo ogledalo imalo mogućnost gledanja u drugu dimenziju nećemo saznati, jer je Jack vrlo impulzivno razbio i ostavio nas bez odgovora na to pitanje. No, bez obzira na to, nagađati možemo, a kako su Damon i Carlton jako dobro upoznati s Lewisom, vjerojatno teorija nije predaleko od istine. Doc Jensen je o tome pisao prije par tjedana, teorija je bezobrazno ukradena od njega, neće se ljutit, jel tako?

Tina Fey

Na otoku se rat sprema, Locke je bio upozoren od Jacoba, a Widmore ili ne zna ili samo glumi neznanje u što se upleo. Sayid je ostao bez duše, a Jin i Sun su i dalje odvojeni jedno od drugoga. Kao i dosta epizoda ove godine, i ova djeluje kao uvod u završnu makljažu, koju jedva čekam. Strane su podjeljenje, naši likovi su raštrkani, no čini se da svi djele istu misao. Što prije pobjeći s otoka. I Sawyer i Jack isto razmišljaju i jedva čekam kada će se njih dvojica konačno naći da odvedu ekipu s otoka. Sa što manje žrtava, nadam se.

Widmore je otkrio svoje tajno oružje, Desmond nam se vratio, trenuci nas dijele kada će govno udariti u ventilator. Nešto kraće nego inače, pa ajmo mi odmah na metkovne točke.

 • Čini se da je glavna priča jučer u Americi bila odvratni “V” sat, koji je odbrojavao minute do povratka te serije. Mi koji smo gledali Lost s CTV feeda nismo imali takvih problema, a kako je to na ABC-ju izgledalo, možete vidjeti ovdje. Odvratno, nepotrebno i krajnje iritantno, zar ne?
 • Kada je Jack krenuo pričati o svom pacijentu, već sam se počeo primati za glavu i govoriti si “Ajme, ne opet, pa čovječe zar ti nemaš nikakve druge priče?” No, vrlo brzo se pretvorilo u zbilja odličnu scenu s Jackom i Sun na plaži. Recite vi što hoćete, ali ja sam sentimentalna pičkica, pa mi je bilo neopisivo drago kada je Sun samo potvrdno kimnula glavom kada ju je Jack upitao vjeruje li mu.
 • Desmond se konačno vratio, u svojoj prvoj sceni ove sezone nakon što je nestao iz aviona u premijeri sezone. Očito je da će Desmond prije kraja priče odigrati neku važniju ulogu (ala Gollum), ne znamo točno što, kako i kada, ali čovjek je jedan od ključeva potreban za otključavanje konačne priče. Tko je pogodio da se Desmond nalazi iza tajnih vrata na podmornici? Zašto ga je Widmore drogirao, gdje su Penny i Charlie?
 • Sun je bila trudna kada je upucana, neće to lijepo završiti za njih dvoje i izvan i na otoku, čini mi se. Lijepo je bilo vidjeti Jina kako gleda slike vlastite kćerke.
 • Jadni Mikhail, opet je izgubio oko. I život. Je li Keamy sad konačno otegnuo papke ili ćemo ga opet gledati?
 • Hej, gle, Liz Lemon je pronašla Sobu 23. Hoće li i Alec Baldwin doći na otok?
 • Vidio sam trailer za sljedeću epizodu i samo sam se cerio od uha do uha kada sam čuo muziku.

punapunapunapolaprazna

Ocjena epizode Lost: 6x10 The Package

Loading ... Loading ...
3 komentara
 • e vidiš mene je ova epizoda oduševila od početka do kraja… prošla epizoda je bila dobra ali me prvih 15ak minuta utuklo…

 • Meni je bila ok epizoda ali ova sezona mi nekako užasno sporo teče, očekivao sam puno, puno više…

  Dva kratka komentara, a) Kata više nije kandidat, ako je vjerovati Smokeyu a tko njemu ne bi vjerovao… ;)
  b) jackov “razdjeljak” me svaki puta sve više i više fascinira. Sve je savršeniji i savršeniji usprkos svim nedaćama koje su ga na otoku dočekale, možda trovremenski taft??…

 • E, da… znao sam da sam nešto zaboravio. Jackov razdjeljak je epski. Definitivno je trovremenski taft u pitanju. Cak mozda jos i nesto drugo :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861