His Dark Materials dolazi u studenom na BBC i HBO – serijala.com
Trenutno čitaš
His Dark Materials dolazi u studenom na BBC i HBO

His Dark Materials dolazi u studenom na BBC i HBO

Nakon nekoliko mjeseci povlačenja za nos i misterioznih “uskoro na programu” teasera i trailera — BBC i HBO napokon su se dogovorili oko datuma premijere svoje visokoočekivane serije. U koprodukciji britanske javne televizije i velikog Home Box Officea intenzivno se radi na završnim detaljima prve sezone His Dark Materials —  koja će svjetlo dana ugledati u studenom. BBC je objavio da će serija imati u nedjelju, 3. studenog, dok će se prva epizoda naći na programu HBO samo dan kasnije — u ponedjeljak, 4. studenog.

Prva sezona će adaptirati prvu knjigu, “The Golden Compass”, a počela se snimati prije više od godinu dana, početkom prošlog kolovoza. HBO je naručio osam epizoda, a isti broj epizoda već je službeno naručen i za drugu sezonu.

Prvi dio ove trilogije, “Polarno svjetlo” ili “Zlatni kompas” u američkom izdanju, izdan je 1995., Pullman je 1997. izdao “Tanki bodež”, da bi sve završio s “Jantarnim dalekozorom” još 2000. Knjige su prevedene i izdane kod nas u nakladi SysPrinta od 1998. do 2002.

His Dark Materials, u najšturijim crtama, je priča koja prati avanture dvoje djece, Lyre Belacquae i Willa Parryja, dok lutaju i skitaju se kroz niz paralelnih svemira. Prva knjiga već je doživjela ekranizaciju na velikom ekranu 2007. u vidu kritički pokopanog filma i 180 milijuna skupog promašaja, “The Golden Compass”. BBC-jeva i HBO-ova ekranizacija snima se u Walesu, također s visokim budžetom i sjajnom glumačkom postavom koju predvode Dafne Keen, James McAvoy, Ruth Wilson i Lin-Manuel Miranda. Cijelu sezonu režirao je Tom Hooper, Oscarom nagrađeni redatelj za “Kraljev govor” iz 2010. Phillip Pullman nagrađen je nagradom Whitebread za najbolji dječji roman i za najbolji roman 1998.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861