Avenue 5 — Armando Iannucci se vraća na HBO u seriji koja nije dorasla pedigreu mreže – serijala.com
Trenutno čitaš
Avenue 5 — Armando Iannucci se vraća na HBO u seriji koja nije dorasla pedigreu mreže

Avenue 5 — Armando Iannucci se vraća na HBO u seriji koja nije dorasla pedigreu mreže

Nakon što su prošle godine ostali bez Veepa i Silicon Valleyja — HBO ovog siječnja predstavlja novu polusatnu humorističnu seriju pod autorskom palicom Armanda Iannuccija, Avenue 5. Iannucci je autor BBC-jeve političke satire The Thick of It, ali i autor HBO-ovog Veepa.

Što kaže HBO?

Scenarist i izvršni producent Armando Iannucci (“Potpredsjednica”) tvorac je serije “Avenija 5”,  komedije je o svemirskom turizmu smještene 40 godina u budućnost kada Sunčev sustav privlači svakoga. Hugh Laurie glumi Ryana Clarka, kapetana svemirske krstarice Avenija 5. Uglađen, naizgled samouvjeren, kontroliran i privlačan, Ryan je čovjek kojeg želite na čelu u krizi. Josh Gad glumi Hermana Judda, milijardersko lice i ime iza Avenije 5 te cijelog brenda Judd koji uključuje hotele, fitness klubove i svemirski turizam. Zach Woods je Matt Spencer, voditelj odnosa s klijentima. Nikki Amuka-Bird igra Rav Mulcair, voditeljicu Juddove kontrole misije na Zemlji. Rebecca Front je Karen Kelly, rođeni vođa koja se ilegalno ukrcala na Aveniju 5 koristeći sestrinu neprenosivu kartu.

Što nam HBO nije rekao?

Ako ste vidjeli trailere za novu HBO-ovu seriju vjerojatno vam je jasno da će naslovna svemirska krstarica doživjeti nesreću koja će produljiti vrijeme trajanja putovanja i da je to u osnovi cijeli zaplet koji će nositi radnju. Avenue 5 skriva još neke tajne koje će već krajem prve epizode biti otkrivene, ali vjerojatno je bolje da ih sami doživite. Osim navedenih glumaca, ansambl upotpunjavaju Suzy Nakamura kao Iris Kimura, zaposlenica i zdrav razum vlasnika milijardera Hermana Judda te Lenora Crichlow u ulozi inženjerke Billie McEvoy.

Što je dobro?

Vrlo malo toga. Glumačka postava je dobra, Hugh Laurie i Suzy Nakamura pogotovo, ali materijal s kojim rade je tanak i bezličan. Kroz četiri pogledane epizode serija autora The Thick of It djeluje bljedunjavo, diletantski i vrlo početnički. Osim vrlo dobre glumačke postave teško je pohvaliti bilo što u humorističnoj seriji koja nam kroz dva puna sata nije pružila ni lagani osmijeh na licu. Tu i tamo bljesne inspiracija, ali te scene su rijetke.

Što nije dobro?

Iskreno — šokantno je koliko je serija sterilna i oslanja se na sulude pokušaje jeftinih gegova koji ne uspijevaju nasmijati. Iannucci i njegov tim svode humor na nabrajanje usporedbi i neugodno loše metafore, a likovi vrlo često samo ispod glasa dobacuju anemične, proste doskočice na razini osnovnoškolaca. Nerazumljivo je koliko kržljavo djeluju dijalozi čovjeka koji je pisao The Thick of It. Gdje je onaj britki sarkazam i osjećaj za autoironiju nestao? Prva epizoda je najgora, dok ove nešto kasnije nude minimalne pomake, ali sve skupa nedovoljno za preporuku.

Možete li dati brojčanu ocjenu jer mi se ne da čitati sve ovo?

Naravno. 5.5

Kako završava četvrta epizoda? (ctrl+a za odgovor)

Nespremnim Hughom Laurijem i hrpom govana.

Premijera nove HBO serije “Avenija 5” će biti 20. siječnja na HBO GO-u i HBO-u.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861