The Outsider — najnovija ekranizacija romana Stephena Kinga prvo je veliko djelo 2020. – serijala.com
Trenutno čitaš
The Outsider — najnovija ekranizacija romana Stephena Kinga prvo je veliko djelo 2020.

The Outsider — najnovija ekranizacija romana Stephena Kinga prvo je veliko djelo 2020.

Nakon malog razočaranja s Avenue 5 — HBO će za desetak dana predstaviti još jednu u nizu ekranizacija popularnih romana Stephena Kinga. Ovoga puta na redu je The Outsider (“Autsajder”). Stephen King je vječna inspiracija filmskim i televizijskim autorima, a adaptacije njegovih djela broje se u stotinama.

Što kaže HBO?

Temeljena na istoimenom bestseleru Stephena Kinga, serija od 10 epizoda “Autsajder” prati policijskog detektiva Ralpha Andersona (Ben Mendelsohn) koji kreće istražiti osakaćeno tijelo 11-godišnjeg Frankieja Petersona pronađeno u šumi Georgie. Tajanstvene okolnosti ovog zastrašujućeg zločina potiču Ralpha, koji još tuguje zbog nedavne smrti vlastitog sina, da dovede neortodoksnu privatnu istražiteljicu Holly Gibney (Cynthia Erivo), čije će tajanstvene sposobnosti, nada se on, pomoći objasniti neobjašnjivo.

Što nam HBO nije rekao?

Prve dvije epizode režirao je Jason Bateman, koji se i pojavljuje u seriji, a autor adaptacije je veliki Richard Price (The Wire, The Deuce). Holly Gibney (Cynthia Erivo), koja se u isprepletenom svemiru Kingovih djela trenutno pojavljuje i u Mr. Mercedesu, dolazi tek u trećoj epizodi. Tamo je utjelovljuje Justine Lupo. Prva epizoda Outsidera je zanimljiva zbog svog neuobičajenog nelinearnog tijeka radnje na koji se malo treba priviknuti, ali kasnije epizode napuštaju taj format. Roman je izdan u svibnju 2018. a Media Rights Capital ugrabio ga je već u lipnju iste godine. U prosincu 2018. najavljeno je da desetodijelna adaptacije ide na HBO.

Što je dobro?

Mendelsohn. Erivo. Čovjek u kapuljači. Plikovi. Crteži. Zanimljiv slučaj. Richard Price. Bill Camp. Muzika. “They all match.” “A human being can’t exist in two realities at the same time.”

Romani Stephena Kinga, a posredno i ekranizacije njegovih djela, nisu nikad imali velikih problema s uvodima, zapletima i vrhuncima. Kingovi počeci su gotovo uvijek inspirativni i vrlo uzbudljivi, tako da ni Outsider nema nekih većih problema u šest epizoda koje smo uspjeli pogledati. Glumačke izvedbe su redom sjajne, ansambl vođen Mendelsohnom je fantastičan, a upečatljive uloge igraju i uvijek karizmatični Bill Camp, Jeremy Bobb i Julianne Nicholson.

Epizode podsjećaju na prvu sezonu True Detectivea kad bi sav neobjašnjivi podtekst koji je pratio Rusta i Martyja bio stavljen u prvi plan — baš kako i treba. Misterij ubojstva u središtu priče zanimljiv je sam po sebi, ali neočekivan postaje kada detektivi otkrivaju da onoga koga su optužili za ubojstvo jednostavno ne može biti kriv. Atmosfera je dojmljiva, na trenutke čudesna, mračna i nadrealna. Ton je jeziv, pojedine scene nakostriješit će vam sve dlake na tijelu, a kako se misterij ubojstva polako odmotava tajne će biti sve dublje, a pitanja sve više. The Outsider je prva odlična serija 2020.

Što nije dobro?

Najveći problem adaptacije jest činjenica da predložak postoji i da ga se u prvih šest epizoda Richard Price dosljedno drži. The Outsider je zagonetka koja odgovore već ima, ali postoji mogućnost da će Price kraj malo preurediti jer rasplet romana nije na razini prve 4/5 knjige. Voljeli bismo da smo imali priliku pogledati još koju epizodu, ali ovih šest je očaravajuće.

Možete li dati ocjenu?

Možemo. 8.5

Kako završava šesta epizoda? (ctrl + a za odgovor)

“Bolje da dođemo tamo gdje smo krenuli.”

Premijera nove HBO serije “Autsajder” će biti 13. siječnja. na HBO GO-u i HBO-u.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861