American Horror Story kreće iznova u drugoj sezoni – serijala.com
Trenutno čitaš
American Horror Story kreće iznova u drugoj sezoni

American Horror Story kreće iznova u drugoj sezoni

Priča obitelji Harmon i uklete kuće prve sezone FX-ovog hororca American Horror Story završila je finalom sezone u srijedu. Ryan Murphy, showrunner serije te John Landgraf, predsjednik FX-a, objavili su da će u novoj sezoni krenuti u potpunosti od početka. S novim likovima, novom mitologijom te većinom novim glumcima, iako Murphy kaže da pregovaraju o povratku nekih aktualnih glumaca, ali u potpuno novoj ulozi.

Jedino što će ostati jest ime serije, a na priče iz prve sezone više se neće vraćati, niti će biti povezane s narednim sezonama. Murphy je također najavio da će koncept nove sezone otkriti u veljači, ali neće se nužno ponovo raditi o novoj ukletoj kući. Mogućnosti su neograničene, a Murphy je spomenuo ideje poput serijskih ubojica, krimi-priča ili nešto smješteno u zatvoru. Iako ostavlja mogućnost povratka nekih od glumaca, glavna glumačka postava bit će u potpunosti nova.

Nismo imali previše komplimenata za Murphyjevu seriju tokom ove sezone (osim ako “toliko je loše, da je dobro” smatrate komplimentom), no ovo je hvale vrijedan, smion i pametan potez. (Pre)velik broj serija potroši radnju vrlo rano, ali iz financijskih razloga i dalje visi uokolo, bez neke konkretne svrhe i priče da ispriča. Od aktualnih primjera, Dexter odmah pada na pamet, kao i praktički svaka uspješna network drama ikad kreirana. Američki televizijski model je takav da se uspjeh serije muze sve dok se ne iscjedi posljednji dolar, stoga Murphy te naročito FX, koji najviše gubi neuspjehom, zaslužuju pohvale za ovaj pokušaj.

Dobar dio serijaliziranih drama ima konkretnu priču koja započinje i završava unutar jedne sezone, ali postoji kontinuitet likova i univerzum serije koji se prenosi iz sezone u sezonu. Neke druge povremeno mijenjaju dio, ili čak većinu glumačke postave (Friday Night Lights), ali i dalje postoji nit koja se proteže kroz čitavu seriju. Twilight Zone, The Outer Limits ili ne tako davni, zaboravljeni, ali zanimljiv pokušaj Masters of Science Fiction, pričali su priče na epizodnoj razini.

No koncept jednosezonskih priča, koliko je nama poznato, dosad nije bio isproban. Što je prilično začuđujuće, zapravo. Prve sezone ovakvih serija s vrlo izraženom mitologijom obično su najbolje, a posebice je mitologija i priča prve sezone American Horror Storyja imala kratki vijek trajanja. Ovime praktički svake godine dobivamo prvu sezonu iste serije, s potpuno novim idejama i konceptom, zadržavajući napetost i zanimljivost koju za sobom povlači serijalizirana sezonska radnja. Ukoliko se ovaj model pokaže uspješnim, nadamo se da će druge mreže i showrunneri slijediti primjer.

American Horror Story druga je najgledanija nova ovogodišnja serija kabelske televizije u ključnoj demografiji (18-49), odmah iza TNT-jevog SF-a Falling Skies. No, dok je Falling Skies krenuo sjajno, te s vremenom gubio gledatelje, American Horror Story je kroz sezonu nadograđivao solidan start te rekordnu gledanost imao u finalu.

P.S. Guglajući naslovnu sliku za članak našli smo na meme “Reasons to Cry Like Ben Harmon“, koji parodira McDermottovo plakanje tokom mastrubacije u pilotu serije. A++, would cry again.

Zbog mene ne plači...

8 komentara
 • Odličan potez. Koliko ja znam, Harper’s Island je imao ovakav plan (jedna horror priča po sezoni s potpuno drugim likovima), ali je serija nažalost bila ukinuta.

 • Navodno su producenti Heroesa imali isti plan, ali su naknadno odustali od njega jer su se fanovi vezali za postojece likove. Vjerojatno svi znaju kako je serija kasnije prosla.

 • Ovo ce na kraju ispast cist dobra serija…

  Jel moze netko napisati kako je zavrsila prva sezona? Gledao sam sa fast forwardanjem prvih 7-8 epizoda, a onda mi se vise nije dalo, ali sad me zanima kako je zavrsilo sve, a neda mi se skidat ostale epizode…

  • Evo:

   [sakrij]Violet je umrla, predozirala se tabletama. Vivien je umrla pri porodu, Benovo dijete je umrlo, a Tateovo dijete se rodilo zdravo i “normalno”. Violet je odjebala Tate kad je saznala da je oplodio (?) njenu mamu. Ben je na kraju otkrio da je Violet mrtva, da ne može izać iz kuće, a nakon Vivianine smrti je htio počiniti samoubojstvo. Na kraju se predomislio i odlučio otić s Demon Baby iz kuće. Tad su ga ona tri duha i Hayden objesili i umro je i on. Zadnja epizoda – njih troje i beba duh kite bor uz pomoć Moire, sad su napokon sretni. Constance je uzela Demon Baby i odgaja ga. Prolaze tri godine, Constance se vraća iz frizerskog salona i vidi malog u sobi kako se ljulja na stolici, a dadilja prerezanog vrata leži na podu. Ta rrrrraaaaam. Kraj.[/sakrij]

   • Čovječe, 70% finala je apsolutno nepotrebno. Čitav onaj [sakrij]”they died happily ever after” epilog nakon sto je objesilo McDermotta. Doduse, dobili smo onaj presmijesan moment u najboljoj maniri AHS-a kad Ben i Vivian jedan drugog ubiju.[/sakrij]

    BTW. Onaj dijalog oko Harvarda? Priceless.

    I najbolji citat iz čitave sezone – “I raped your wife, could you just hang out with me sometimes?”
    Netko je to smislio, napisao u scenarij i rekao glumcu da to izgovori. Fantastično.

 • Kakva besmislena prica u prvoj sezoni. Jedino je Jessica Lange briljirala. Doslo mi je da povracam kada sam video srecnu, mrtvu porodicu kako kiti jelku. Ne nadam se nicem boljem ni u nastavku.

 • evo odgledao sam do kraja.
  Seriju su optuživili da je prepuna klišeja, međutim mislim da je upravo u tome i bilo riječi. Sam naslov kaže American Horror Story te serija prikazuje sve ono šta je strašilo amerikance zadnjih 100 godina.
  Problem serije, dakle ne leži u klišejima već u pretencioznosti koja izlazi iz svake daske i prozora uklete kuće. Autori kao da su iz svih petnih žila željeli pokazati publici kako su oni cool. E pa nisu baš uspjeli. A ni glumci im nisu pretjerano pomogli (osim predivne i odlične Jessice Lange) sa svim tim njihovim prenamaganjima i polušaputanjima…
  Međutim, kad su već odlučili drugu sezonu početi ispočetka onda su trebali i završiti prvu, a ne ju ostaviti s tisuću neodogovorenim pitanjima.
  my two cents.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861