Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×11 – House Arrest – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×11 – House Arrest

Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×11 – House Arrest

Slušajući odvjetnikov savjet, Tony se udaljava od mafijaških prijatelja i provodi vrijeme na svom paravanskom uredskom mjestu u firmi za gospodarenje otpadom. Osim minglanja s tom ekipom, ležernog jebuckanja tajnice i organiziranja uredskog klađenja jedini pravi posao mu je kontroliranje Richijevih nesankcioniranih dilanja iz smetlarskih kamiona, ali taj ritam života mu vraća napade panike i fizički se manifestira osipom na ruci.

Melfi mu temeljem toga pretpostavi dijagnozu usporedivši mu ponašanje s morskim psom te mu natuknue da ima antisocijalni poremećaj ličnosti, čime je konačno i ona na glas rekla da bi mogao biti sociopat. Njeno stanje, pak, sve je gore: sve više pije, grubo se odnosi s drugima, dovodi u neugodne situacije i općenito psihički raspada. Pomalo njena agresija podsjeća i na Tonyja.

I čak niti ne zna da u Sliding Doors nije glumio Brad Pitt – usput, to je prilično dobar film – iako, ni blizu Seven, gledajući kojeg je Tony sebi i počeo postavljati pitanja o ovom nizu distrakcija koje zovemo životom.

Junior nakon operacije u bolnici sreće poznanicu iz mladosti, kojoj su i muž i sin policajci, s kojom se nema volje družiti, ali nakon što mu ruka ostane pričepljena u sudoperu dok nema nikog da mu pomogne, strah od bespomoćnosti u usamljenosti ga ipak natjera da se predomisli i odluči ipak provoditi vrijeme s njom. Vrlo simpatično je bilo to njihovo druženje, upravo niz nebitnih distrakcija u kojima Tony ne vidi smisao.

Jedino kome se to nije dopalo je, tko drugi nego Livia, za koju smo skoro i zaboravili da nije u dobrim odnosima sa Junom, otkad ga je zapravo ostavila na cjedilu nakon pokušaja atentata. Ovdje se nakratko ukazuje u svojoj standardnoj zloj odličnosti, iz… nisam siguran koje potrebe. Ljubomore? Ili samo da bi nekom napakostila? Oduševilo me kako joj je Junior spustio slušalicu.

Jedino što me više oduševilo u ovoj epizodi, osim i više nego standarno odlične muzike – počevši od uvoda uz taktove Pretendersa preko Dylana i More than a Feeling u sredini do završne You Can’t Put Your Arms Around a Memory – je ta završna scena koju ona prati: kada se Tony vraća u poznato okruženje gdje se zapravo ništa ne događa, u rutinu svoje standardne svakondevnice gdje njegova ekipa džabalebari i priča o ničemu, FBI-evci navrate pozdraviti i komentirati jučerašnju tekmu, motre se kvartovski događaji i Paulie hvata zrake sunca u oblačnom danu. Nadam se da je gledajući to i vama bilo toplo oko srca kao i meni, lagani smiraj prije velikih događaja koji nas očekuju u sljedeće dvije epizode.

PS sjećate li se one šale o Marshallu McLuhanu koju Junior nije skužio? A nisam ni ja, no kad sam vidio što Wikipedia piše o njemu, bilo mi je malo neugodno što ne znam tko je i vidim da ću morati proučiti njegove radove.

Epizoda: 2×11 – House Arrest
Originalno emitirana: 26.03.2000
Scenarij: Terence Winter
Režija: Tim Van Patten

Wikipedia

(Playliste će se vratiti uskoro, do kraja sezone će sve biti updateane i postavljene)

5 komentara
 • Ni ja nisam skužila šalu o Marshallu McLuhanu :D Vezano za njega, samo da prokomentiram kak me nasmijalo ono:
  – Mr. Soprano. I’m Michael McLuhan from the U. S. Marshall service. Here to reattach your electronic bracelet.
  – They you give you the important jobs, huh?

  :D

  I ono kad onaj crnac nurse dođe postaviti Juna natrag u kolica (hospital policy)

  I “How many migs you shoot down last week?”

  Jun je bio simpa u ovoj epizodi. Ustvari mi nikad nije bio nimalo zastrašujuć, čak i kad je spremao Tonyjevo ubojstvo…

  • To je zbog naočala, rekao bih. Nekak uvijek izgleda smiješno. Ko neki simpatični nekad nadrkani dedica.

 • Richie je od početka odvratan sa strategijom “vraćanja robe” nezadovoljnoj mušteriji – osim što je zao, nije ni tako pametan: kome to koristi?
  Super je muzika na početku :D

  Tonyjev odvjetnik nam otkriva i malo pozadine tj. strategije: “Insulate yourself from these shenanigans. I told you once already. Use one of the businesses we’ve got you in, for something besides showing income on a tax return.”

  Epizoda je ustvari vrlo mirna, element Juniorove stare prijateljice je smirujuć, domaći. Tony se dosađuje. Kao zatišje prije bure. Možda dobiva osip zbog Richieja, a možda i zbog “mirovanja”, što je i Melfičina teorija. Iako, u razgledavanju one kuće, Richie doslovno izazove mučninu kod Tonyja. To me podsjetilo na vizije koje je imao pod kraj prošle sezone, kad su također spletkarili protiv njega. Kao da mu sad isto nešto iznutra upućuje na opasnost.

  Sliding Doors je i meni dobar film, a smiješno je kako Tony odmahuje: “Fuck no, Seven.” :D

  Melfi mi je super, kako ta terapija funkcionira: ona kaže par jezgrovitih stvari koje točno udare u srž – i eto, sat terapije gotov. :D (I ona tako to sve lijepo izgovara) Njezina privatna strana i previranja su zanimljiva, zanima me kako će se održati do kraja serije, odnosno kako će to prihvatiti, jer pijača neće moći dugo :D Isto zanimljiv element: kako Tony odmah primjećuje da je “drogirana”: stvarno je morski pas koji nanjuši slabosti…

 • Postoje i kanadski filozofi?

  Dobra epizoda, iako su mi falili Carmela i Chris u epizodi. Carmela se svega pojavila u sceni sa kokoškama u dnevnoj te na zabavi kad se Tony srušio, dok se Chris nakon nekoliko epizoda u bolnici pojavio na kraju. A kad je Tonyjev odvjetnik rekao da se malo smiri i povuče, odmah sam na trebao skužiti da će epizoda biti sporija, ali ne nužno loša, već bolja nego što bih očekivao.

  Epizodu mi je ukrala dr. Melfi zbog svog performansa u restoranu. Bila je odlična i u svojoj ordinaciji te kod svog psihijatra gdje smo vidjeli još više njenih pravih osjećaja. Tko bi rekao da prije svake terapije s Tonyjem, ona popije neku vodku ili šta već? Nije joj baš svejedno.

 • Koliko god je ova epizoda bila možda dobra, meni je bila i malo dosadna, kao i Tonyu i Junioru u životu.
  Malo više pažnje je posvećeno Junu, dok Livia dobija sve manje prostora. Zanima me hoće li ona više ikad u seriji biti upletena u neki veći događaj u radnji.
  Melfi poprima Tonyeve osobine, hah. Ona uopće ne izgleda prepadnuta dok je s Tonyem u sobi kako to kaže psihijatru, više je bila u prvoj sezoni.
  Ova epizoda nije imala u središtu pažnje ni jednu ni drugu Tonyevu obitelj, možda je zato epizoda malo ispod prosjeka, valjda će u zadnje dvije epizode biti burno. Richie mora umrijeti!!

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861