Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×08 – Full Leather Jacket – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×08 – Full Leather Jacket

Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×08 – Full Leather Jacket

Jedan od najdražih citata mi je onaj G’Karov iz Babylona 5 gdje kaže “The future is (…) waiting in moments of transition, to be born in moments of revelation. (…) We know only that it is always born…in pain.”

Bila je i ovo jedna tranzicijska epizoda, vodeći nas prema završnici sezone guranjem elemenata radnje i karakternim momentima, prije svega Carmelinim, Richiejevim i Chrisovim.

Carmela ne može spavati zbog neizvjesnosti o Meadowinoj budućnosti i na kraju poseže za svojom vrstom reketa. Simpatično je smiješno kako iznuđuje pisanje reference za Meadow od sestre blizanke Jeanie Cusamano i presmiješno je kako ju Jeanie preočito bezuspješno pokušava otkantati (vjerojatno još od straha od sadržaja kutije s pijeskom). I još u slobodno vrijeme vježba crtanje portreta i svađa se s Meadow, zanimljivom taktikom (kojom je i Meadow šokirana) da joj potvrdi kako je u pravu kad ju napadne tinejdžerski pravedničkim bijesom, dok zapravo u pozadini masonski vrti svoje igre.

Richie pruža pomirbenu gestu darivanjem naslovne jakne Tonyju iako se na početku činilo da će po običaju praviti probleme, kad su mu Sil i Paulie prenijeli Tonyjeve želje da Beansieju izgradi pristup za kolica u dvorištu (makar je i na tu ideju pristao na sebi svojstven neobičan način). Čitavu epizodu zapravo se Janice i Richie polagano pokušavaju infiltrirati u uži krug obitelji – i svima se čini kao da sigurno spremaju neku muljažu – no, upitno je hoće li Richiejev bijes ostati zatomljen nakon što je vidio kako se Tony nonšalantno riješio njegove cijenjene jakne.

Nakon odluke s kraja jučerašnje epizode, Chris se pomirio sa svojom situacijom i odlučio potpuno posvetiti svom životu, u kompletu s prosidbom Adriane (kupio joj je prsten i sve) i činilo se kao da je pronašao, ako ne sreću, onda barem zadovoljstvo u životu.

No, njegova dva tupava potrčka koja su i čitavu ovu epizodu izazivala podsmijeh svojom nesposobnošću i neuspješnim pokušajima ulizivanja Tonyju, na kraju su u svojoj beskonačnoj gluposti (za koju smo znali da će izazvati neki incident prije ili kasnije) odlučili propucati Christophera kako bi došli do boljeg statusa u organizaciji i time zacrnili kraj ove, do tada prlično lagane epizode. Koja je uz to najkraća epizoda čitave serije i jedina koja nema muziku na odjavnoj špici (OK, osim zadnje, ali to se ne računa).

I tak, što mislite koliko će dugo Matt Bevilaqua preživjeti?

Epizoda: 2×08 – Full Leather Jacket
Originalno emitirana: 05.03.2000
Scenarij: Robin Green & Mitchell Burgess
Režija: Allen Coulter

Wikipedia

4 komentara
 • Uf, ovaj kraj me zdrmao… to je ono što rade s likovima, uljuljkaju te da ih voliš i onda se desi neko nasilje.
  Ovaj mali neće preživjeti do kraja sezone definitivno… samo je pitanje hoće li upetljati Richieja.
  Kako su glupi… Chris očito ima talent okupljanja oko sebe nabildanih airheadova, kao Brandona u prošloj sezoni.

  Carmelin reket mi je bio presmiješan. Ali otkrila se njena mračnija strana, da… Šteta što više ne dolazi župnik :D

  Najbolji u epizodi mi je opet Furio, taj tip je kao lik iz crtića :D Dobru je pogodbu Tony napravio za njega.

  I da, onaj dio kad dva mrmana dođu raditi rampu. “You’re from rehab outreach at St. Erasmus?” I onda ona odbije da se radi rampa, a oni ipak idu radit rampu ljudima protiv njihove volje jer je Richie naredio xD I onda su još otišli prije nego su dovršili jer su trebali radit na Livijinoj kući… xD

  Malo mi je nerazumljivo kako to da Richiejevo zvjerstvo prema Beansieju prolazi tako lagano, nekažnjeno.

  U ovoj epizodi otkrivamo i Tonyjevo viđenje Davida Scantina, o čemu smo pričali nedavno: Tony zaista prezire njegovu slabost za kockanjem, djevojka je bila u pravu.
  Na čudan način simpatično i životinjsko izvire iz njega.

  Prema Richiejevoj jakni sam cijelo vrijeme bila sumnjičava, kao da je otrovna. Nije Tonyju ni dobro stajala.

  “Look who’s here. I was wondering why the squirrels went quiet.” :D

  • “Malo mi je nerazumljivo kako to da Richiejevo zvjerstvo prema Beansieju prolazi tako lagano, nekažnjeno.”

   Sve je to dio njihovih pravila, Richie je made man, Beansie je samo neki tip koji surađje s njima. A nekog tko je made i još k tome capo ne može se sam tak kazniti – moraju biti sitdownovi i rasprave o tome. Par sezona kasnije Tony udari jednog drugog lika (više nego opravdano) i odmah bude “whoa, to se nije smjelo dogoditi” situacija.

   Odvratna je bila ta Richijeva jakna.

 • Ono što mi je najsmješnije je to što ja pogledam epizodu koja je danas na rasporedu za gledanje i onda tek sutradan nađem vremena za komentiranje hahah

  I ja sam htio istaknuti da je čudno što ova epizoda nema pjesmu na kraju te je najkraća dosad. U biti, cijela epizoda je bila malo čudna. Najveći šok je naravno bilo pucanje na Chrisa i onaj nagli fade-to-black usred scene u bolnici. No, što se tiče priče oko jakne, čini mi se kao da je serija trebala nešto oko čega će još više uzdrmati odnose između Tonyja i Richieja te riješiti neke loose ends. Možda se nekima ne čini tako, ali ova epizoda mi je prilično nepovezana, točnije sve priče u toj epizodi mi se čine tako nabacane i ubačene samo da su ih negdje stavili. Recimo, moraju riješiti pitanje oko Meadowinog školovanja te su tu uključili i Carmelu koja je pričom i tjesteninom pokušala smekšati Jeannie Cusamano (onu ženu o kojoj je Tony imao čudne seksualne snove?). Chris je osim zapošljavanja one dvojice glupana, napravio još jednu veliku pogrešku, a to su zaruke sa Adrianom čiji mi lik još nije sjeo jer mi samo izgleda kao cura koja ima sve i samo prigovara, iako možda nije tako. Naravno, Chris neće umrijeti pa će zato kad se probudi reći Tonyju tko je kriv, što znači da je samo pitanje vremena kad će ubiti Matta xD

  Zanimljiva epizoda, kao i uvijek, smiješna, ali malo drugačija od ostalih, barem meni.

  • Je, malo je imala taj problem sa natrpavanjem svega u epizodu, tj. doticanjem valjda svakog storylinea koji se pokrenuo u sezoni… al tu je negdje na razmeđu setupa i vrhunca sezone pa su valjda morali sve to skupiti na jedno mjesto da možemo dalje sa svakom od tih priča

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861