Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×03 – Toodle-Fucking-Oo – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×03 – Toodle-Fucking-Oo

Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×03 – Toodle-Fucking-Oo

Richie Aprile i Bobby Bacala nešto prije njega započeli su svojevrsnu tradiciju u Sopranosima uvođenja likova iz vedra neba koji su do tada bili… tu negdje: u zatvoru ili na Floridi, ali im se ime nikada prije nije spomenulo, a često imaju dugosežnu povijest s dotadašnjim glavnim likovima. S druge strane je Eckley DiMeo, nominalni šef Familije koji se spomenuo dvaput u prolazu i nikad ga nismo ni vidjeli. Naravno da to ima svoju produkcijsku pozadinu, u želji da se Tonyju i seriji priključe novi pokretači radnje, ali lako se i odbaci intertekstualno objašnjenjem da se o onima koji su udaljeni ne priča. Ili, kako je VanDerWerff odlično primijetio: sve što Tonyju nije u sferi interesa ili ne postoji ili je jako dvodimenzionalno opisano.
Dakle, Richie. David Proval odmah je dodan u naslovnu špicu pa možemo biti sigurni da će se i zadržati neko vrijeme, a vjerojatno je isto tako od početka očito da neće biti najsusretljivija osoba u Tonyjevom životu. Zanimljivo je da je i Proval bio na audiciji za ulogu Tonyja, na kojoj ga je Chase odbio jer je izgledao “preispravno” za ulogu.

Doktorica Melfi pojavi se na kratko, a s njom i prvi puta njen psihijatar, u odličnoj polu-cameo ulozi Petera Bogdanovicha. Odličan je bio njen pripit prolaz kroz restoran i naslovni pozdrav, a nakon toga i psihijatrijska racionalizacija ponašanja i naposlijetku noćna mora o Tonyju koji svi zajedno približavaju neminovan nastavak njihovog druženja. U istoj sceni Paulie izvede jedan od svojih (nenamjerno) smiješnih karakterističnih quirkova kada ispriča vic na koji se nitko ne nasmije, a zatim ga mora ponoviti da još zatuče poantu. Prekrasan je.

B priča Richijevom unošenju kaosa Meadowino je pijanstvo i kasnija kazna. Odlična je bila scena na početku kada Carmela čeka Tonyja da ju vrati doma kako bi uslijedila svađa i izricanje kazne; odlična u svojoj jednostavnoj univerzalnosti – tko od nas nije bio u identičnoj situaciji barem s jedne, ako ne i s obje strane. Da ne zaboravimo uz velike događaje s mafijaške strane na ovu obitelj. Odlične su u čitavoj epizodi bile i Carmeline reakcije i najbolja od svih Meadow koja je zbog krivnje sama odlučila počistiti bakinu kuću. Pogotovo nakon što je ranije klasično tinejdžerski izražavala svoju superiornost roditeljima. Aaaaw.
Richijevim upoznavanjem (za koje sam bio siguran da se bilo dogodilo već u 2×01) završeno je i postavljanje svih bitnih figura i zapleta sezone, a nakon sutrašnjeg intermeca u Italiji ubacujemo u višu brzinu. Kako vam se svidjela ova prva četvrtina sezone?

Epizoda: 2×03 – Toodle-Fucking-Oo

Originalno emitirana: 30.01.2000

Scenarij: Frank Renzulli

Režija: Phil Abraham

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode

9 komentara
 • Uff Ritchie,kakva ljiga, odbija odmah na prvi pogled, svaka čast Provalu na odličnoj ulozi. Ritchie je brat od Jackiea, te sigurno da misli da mu je Tony oteo mjesto i sve povlastice, tako da će biti zanimljivo. Kvragu,ne mogu se sjetiti tog Paulievog vica, morat ću ga potražiti :)

  • Ma nije nešto bitan vic, nisam ni ja primijećivao to dok mi netko (Sepinwall?) nije skrenuo pozornost da ih on stalno ponavlja dvaput kad se nitko ne nasmije. I onda ga i drugi put izignoriraju.

 • Jedna epizoda u kojoj je bilo dosta sjajnih quotova. Bas su super ubacili Richija i izgleda da ce se glavna prica ove sezone voditi oko njega. To me sad posjetilo na Boardwalk Empire. U svakoj sezoni novi negativac. Jooj kako je samo zgazio onog tipa. Bila je odlicna prica i u Tonyevoj pravoj obitelji- ona svađa s Meadow pa se AJ nakratko ubaci kako on gleda TV i zasto galame na njega :P
  Silvio je super i u ovoj epizoda. On mi je nadrazi lik iz mafije.

 • Zanimljivo da je Proval bio na audiciji za Tonyja i izgledao preispravno! Bilo bi grozno da je on Tony. To su te neke providnosti koje se autorima uliju u glavu. Sad mi se ta Provalova audicija za Tonyja čini toliko promašena, u rangu Hiddlestonove audicije za Thora :D

  Peter Bogdanovich, ajme, da, pa to je on! Hahaha, Nisam ni skužila! :D

  Richie od prve scene emitira zlo. I kroz epizodu biva zaista potpuno zlo, crno bijel je. Čini se da polaže prava na moć zbog prezimena, a i zbog silnih strojnicom izrešetanih plišanih medvjedića koji frcaju u njegovom umu. Stvarno gadan tip.

  Odličan dio s Melfi, prvo susret u restoranu, gdje je ni ja nisam prepoznala niti što glumata, mislila sam da je pijana, ali bila je puno raskalašenija nego što bih očekivala od nje. Onda cut na scenu Melfi kod svog psihijatra – Petera Bogdanovicha. :D Smiješno je kako ga ona ispravlja u pretpostavkama. Psihijatar kod psihijatra. :D Zaključuje da je u odnosu s Tonyjem regresirala u djevojčicu. Kako bi izbjegla odgovornost napuštanja pacijenta. Ovo se zgodno povezuje s Meadow, koja je također djevojčica koja izbjegva odgovornost (umjesto toga, pribjegava manipulaciji roditeljima, taktici koju tako često srećemo kod ženskih Sopranosa). To je to, ovo mi je odlična epizoda zbog tih mentalnih igrica i poveznica :D

  Carmela me i dalje zadivljuje svojim samopouzdanjem i ulogom normalne majke, žene i domaćice. Čudno je kako je zaista gazdarica kuće, a ne radi, ništa ne pridonosi, a stup je obitelji, očito zbog tradicije, Tony i ona su tim. Ni ne trepne kad Tony zavitla zdjelicu u zid.

  Najbolja muzikica!! :D No Scrubs! Moje teen godine. Cure peku tostove i pjevaju, još samo fali prelistavanje Teena i OK-a. :D Super je scena kad Meadow miješa mlijeko i prolijeva svuda po peći, ulijeva mlijeko u šalice i razlijeva svuda, govoreći istovremeno: „When are they gonna realize that we’re practically adults, responsible for ourselves?“ :D

  Janice i Richie, uf.. Janice ima užasan ukus.

  Melfi ima dnevnik kraj uzglavlja, u kojem bilježi snove :D zgodno

  Bilo je puno dobrih quoteova:

  „You wanna raise your hands, you give her your last name. Then it’s none of my fucking business. Until then, you keep your hands in your pockets.“
  „What was so wrong with toodle-oo? It’s an accepted form of goodbye.“
  „I don’t know, I yelled. What the fuck else am I gonna do?“- kaže Tony, nakon što ga Carmela pita što je rekao Meadow nakon što ju je pijan dovezao doma.

  Jedva čekam ubacivanje u višu brzinu!

  Prva četvrtina sezone mi je bila malo slabija od prošle sezone, iako mi se ova, treća epizoda opet vraća na odlično. Ali sporije su uvedeni neki novi likovi, setting postavljen i zakucano je da je Tony sada definitivno de facto boss.

  No Scrubs je na repeatu. :D

  • “Ovo se zgodno povezuje s Meadow, koja je također djevojčica koja izbjegva odgovornost”

   Istina, to uopće nisam povezao! Odlično si to primijetila.
   I da, presmiješna je bila ta scena kad “responsible adults” peku tostove.

 • Pogledi između Richieja i Janice na jogi, da se smrzneš! Kako ju tip proganja, a njoj to toliko ne smeta… I kako se kasnije samo pojavi kod Sotone… Baš vidiš, horror story in the making.
  Kako hladnokrvno prvo prebije tipa vrčom kave, a kasnije skoro ubije… Tip je baš..crn.
  OH HOW I WISH THE LORD WOULD TAKE ME.

  • “Baš vidiš, horror story in the making.”

   hihihihi

   Ali dobro Macondo veli, baš su stvoreni jedno za drugo.

 • Nisam mislio da je Meadow toliko glupa da iskoristi bakinu kucu za neke tulume, ali izgleda da su valjda htjeli pokazati tu neku njenu buntovničku tinejdžersku stranu koja je više od samo drskog odgovaranja roditeljima. Zanimljiva mi je bila poveznica kad je Meadow tijekom epizode neprestano govorila kako nije ona kriva za nered u kući, a onda je kasnije u epizodi Janice rekla Richieju da je Tonyju uvijek netko drugi kriv, a ne on.

  Na Wikipediji čitam da će se Boganović pojavljivati u još 14 epizoda, a nadam se da neće biti samo jedna scena. Što se tiče dr. Melfi, znao sam da će ju Tony još više izluditi, no Bogdanović je to dobro objasnio kako joj se čini neprimjereno biti sa pacijentom pa je izašla iz uloge doktorice i postala Jennifer. Veselim se svakoj sceni sa dr. Melfi jer mi je ona tijekom prve sezone po izgledu i ponašanju ostala kao neka ozbiljna i strogo profesionalna žena, a sad je sva upropaštena psihički te sanja o automobilskim nesrećama tijekom kojih svira pjesma iz Čarobnjaka iz Oza hahah

  A Richie me cijelu epizodu podsjećao na nekoga da bih onda kasnije pogledao da je on glumio u Raymondu. Nikakva velika uloga, ali svejedno da mu onako zapamtim facu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861