Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×06 – Pax Soprana – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×06 – Pax Soprana

Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×06 – Pax Soprana

Pokvareni murjak Vik Makazian vraća se s novim informacijama o Melfi — s time da nema ništa značajno za prijaviti pa dobiva napojnicu uz savjet da kupi peglu. Odličan je John Heard u ovoj simpatično-ljigavoj ulozi.

S obzirom da nema ništa sumnjivo o Melfi, Tonyjeve seanse terapije postaju opuštenije, a kako on spušta svoje obrambene mehanizme, tako lagano počinje gledati svoju doktoricu drugačijim očima i kad ona odlično odbije njegove… prilično direktne izraze simpatije, počinje tražiti nju u svojoj ljubavnici. Irina, još jedan odličan sporedni lik, dobiva sve više vremena – odlično je kako Tony kaže Melfi da ne dopušta ljudima ni da mu prst unose u lice, a Irini nije problem gađati ga svijećama.

Junior se uživio u svoju novu ulogu i počinje mijenjati neka pravila, koristeći opet Liviju kao svog consiglierija (odlično je u toj sceni kad ga neki deda sa strane pita: “new arrival?” i njegov pogled gađenja). Nikom se to baš ne sviđa i Tony na kraju uspije manje-više izmanipulirati situaciju tako da su svi (manje-više) sretni. Ako se ne varam, ovo je prvi put da vidimo njujorškog bossa Johnnyja Sacka (ili je sada samo capo?) i dalje proširujemo pogled na organizaciju – iako zbog toga pati minutaža dana sada već svima dragima Paulieju, Pussyju i Christopheru. Najbolji dio te muljaže je Tonyjevo pričanje Junioru o Augustu dok gledaju bejzbol – i to nakon što je prošlu epizodu rekao Meadow da voli povijest.

Ispod površine epizoda je prožeta posljedicama kraja prethodne – iako, čini se, Carmelina noć sa svećenikom nije ostavila neke tragove na njihovom odnosu – dok Tony i Carmela prolaze kroz turbulenciju koja zapravo i upravlja njihovim potezima kroz epizodu (kako je i Melfi objasnila Tonyju, i Carmela se pojadala župniku), ali na kraju se stvari, kao uostalom i sa mafijaškim poslovima, vraćaju na neki, mrvicu pomaknuti status quo.

Čini se da je jedino što bi moglo narušiti balans policijsko špijuniranje na kraju epizode. Označava li to neke početne kotačiće u većem sezonskom arcu? Ne znam ja, što vi mislite?

Epizoda: 1×06 Pax Soprana
Originalno emitirana: 14.02.1999
Scenarij: Frank Renzulli
Režija: Alan Taylor

Wikipedia
Playlista pjesama iz epizode

Daljnje čitanje:

10 komentara
 • Ova epizoda je fokusirana na Tonyjev emotivni život i žene u njegovom životu. :O) I o Junioru koji isto tako slonovski navigira kroz novostečeni bossdom. Na kraju mi se čini da Tony i Carmela nisu na mrvicu pomaknutom statustu quo, nego da su malo bliskiji jer i ona biva prema njemu nježnija pa se i on približava malo više njoj.
  Kako Tony priča s Melfi je presmiješno i kako se ona nasmije na njegovu foru a on uživa! :D
  Onda Tony hoće da mu se ljubavnica odijeva malo profesionalnije.I kako joj je priznao Melfi ju voli…aaaaa
  !Awkward!
  Livia je bila nevjerojatno pričljiva s Tonyjem ovu epizodu, u zadnji čas se sjetila uzvinuti May good Lord take me! :D
  Presmiješno je da je Junior skužio vulgarnu metaforu o kravama više nego metaforu o Oktavijanu Augustu :D Iako moraš cijeniti Tonyjevo poznavanje starog Rima.
  Odličan kraj!! JOHN ih je sve posliko i lijepi je board napravio detektiv. Očekujem od toga puno, da da.

  Naj quotes:
  „Before we start today’s session, we need to address the coffee situation.“
  „In psychiatry shit, apparently what you’re feeling is not what you’re feeling.“

  • Nisam baš siguran za Tonyja i Carmelu, čini mi se kao da će taj stvoreni mjehurić na prvi krivi dodir puknuti (a ne sjećam se baš kako će to izgledati do kraja sezone)

 • Prvi put da sam pisao bilješke na neku epizodu. Nema ih baš puno jer mi se nije dalo pauzirat epizodu.
  -Tony se baš teško snalazi u razgovoru sa obitelji. Kao da cijelo vrijeme razmišlja o poslu.
  -Baš je zanimljivo pratiti Carmelin odnos s Tonyem. Izgleda da je nakon one ispovijedi dobila hrabrosti da mu kaže sve šta misli.
  -Melfica ima baš specifičan glas :DD
  -Možda Tony u ljubavnici vidi Melficu pa je traži da se oblači poslovno (to sam napisao prije nego je rekao Melfici da je voli. Pogodio sam :D)
  -Dijelovi s psijatrom su mi dosad bili jedan od najboljih djelova epizode, slušati sve te Tonyeve probleme i kako se nosi s njima. Bojim se da će to biti malo drugačije sada kad joj je Tony rekao da je voli. (ako uopće nastavi terapiju).
  -Kako zaakon zadnja scena!!!!

  • Daa Melfica ima super glas, mljackav nekako i analizirajući :D Ma neće biti drugačije odnosno nastavit će terapiju, koliko znam, nije neki spoiler, mislim da se zna i vidi se kad odeš na imdb cast da je Melfica tu cijelu seriju.
   Melfica je, osim toga, takav profi da je vjerojatno imala kolegij samo na temu ‘kad pacijent razvije osjećaje prema terapeutu’. :D
   Kao što je rekla, Tonyjeva zaljubljenost nije tu awkward moment koji će njima onemogućiti terapiju nego je znak baš da terapija djeluje i da ju treba nastaviti. U psihijatriji je sve izvrnuto na drugu stranu ko čarapa i what you’re feeling is not what you’re feeling. :O)

   • Da, terapija završava u predzadnjoj epizodi (ja mislim). Ali nije li zanimljivo to što ona uopće njega ostavlja kao pacijenta? Ne mora, nitko ju ne tjera. (Biti će i o tome riječi u seriji, kad upoznamo njenog psihijatra – koji je za sad samo spomenut)

  • Sad kad si i ti rekao da pišeš bilješke… palo mi je na pamet da je ovo kao lektira – svi čitamo i onda imamo sat diskusije.

 • Super epizoda sa vrlo iznenadjujucim scenama :D

  Nisam ni mislio da Tony ima ikakve osjećaje prema dr. Melfi jer mu je ta žena psihijatrica i skoro mu je uništila brak. Dobro, ne baš uništila, ali je Carmelu stvarno obuzela ljubomora zbog nje. Izgleda da Tonyju treba osoba kojoj se može dobro povjeriti, a da nije kurva i/ili njegova žena. Kurvi ne možeš reći sve, jer jednostavno ne možeš, a žena ne smije sve znati jer bi te mogla cinkati, kao i kurva. (iako sumnjam da Carmela ima muda za to lol) Marko je prije teaseao neki odnos između Tonyja i dr. Melfi pa pretpostavljam da ga ona neće cinkati u skoroj budućnosti pa je ona i najbolji kandidat za ljubavnicu hahah Tony je vidio da je i ona sjebana koliko i on pa si je našao savršenog para. Samo što ona ima malo manje probleme nego netko iz mafije.

  Najbolja zadnja scena. Konačno malo policijske akcije, ali ovaj put se nadam kvalitetnoj i smislenoj, a ne ono što inače viđamo na televiziji (razni procedurali i sl.). A i sigurno su Sopranosi daleko iznad toga! Trebalo je izgleda proći 5-6 epizoda da bih shvatio koliko je serija dobra. Iako ima nekih klišeja koje viđamo na televiziji, činjenica je da su ih Sopranosi među prvima počeli koristiti pa ne zamjeram. Konačno sam zapamtio imena većini likova, jedino su mi još ostali oni Tonyjevi mafijaški pomagači, jedino sam Christophera zapamtio. Do kraja sezone će sve sjesti na svoje mjesto, nadam se.

  P.S. gdje god vidim patke, svaki se put sjetim tonyja hahah

 • Puno opuštenija epizoda od prošle, obilježena većinom Tonyjevim ljubavnim problemima. Izdvojila bih iz epizode taj odnos sa ženama u njegovom životu. Bilo je vrlo zabavno gledati kako Tony izjavljuje Melfi ljubav, vjerojatno privučen njenom hrabrošću i razumijevanjem. Zanimljivo je kako u sceni kad ju Tony pokušava poljubiti, Melfi je odjevena u bezlično sivo odijelo, bez nakita, dok u sceni u kojoj joj kaže da ju voli, izgleda vrlo ženstveno. Također sada postaje jasno da je Carmela upoznata s Tonyjevim izvanbračnim švrljanjima i da joj, začudo, ne smeta jer se nije osjećala ugroženom. Put do Junirora vodi preko Livije, naravno. Samo se ne zna je li Junior podlegao Tonyjevim metaforama o kravama i Oktavijanu ili je pak Livija imala tu svoje prste.
  Super zadnja scena, čini se da stvari postaju ozbiljne.

  • Vidiš, da, nisam ni pomislila da bi Livia mogla imati prste u Junovom razumijevanju metafore! :D

 • Meni je Irina baš zgodna. I ja bih joj dala da me gađa zapaljenim svijećama. Sviđa mi se kako je Tony fino izmanipulirao da svi na kraju budu sretni. Vidi se da.. he’s going places.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861