Najdugovječnija aktualna američka sapunica ući će u 50. godinu trajanja – serijala.com
Trenutno čitaš
Najdugovječnija aktualna američka sapunica ući će u 50. godinu trajanja

Najdugovječnija aktualna američka sapunica ući će u 50. godinu trajanja

General Hospital, trenutni Guinnessov rekorder kao najduža američka sapunica koja se još uvijek emitira, nastavit će se i u 50. sezoni. Suprotno nagađanjima, ABC je najavio da će zadržati seriju koja se emitira u podnevnom terminu.

Serija je na ABC-jevom programu od 1. travnja 1963. godine, a dosad je naštancano preko 12 tisuća epizoda. Serija je titulu najdugovječnije aktualne američke sapunice preuzela 17. rujna 2010. godine, kada je završio CBS-ov As the World Turns, nakon 54 sezone i 13,858 epizoda.

General Hospital je lani postao posljednja preostala daytime sapunica na ABC-u, nakon što su otkazani All My Children i One Life to Live — obje serije imale su preko 10 tisuća epizoda emitiranih kroz više od 40 sezona. Među ostalim rekordima koje drži je onaj najgledanije sapunice u povijesti američke televizije — vjenčanje tadašnjih glavnih likova 1981. godine privuklo je 30 milijuna gledatelja.

Od danas poznatih glumaca koji su odradili barem jednu sezonu serije su Richard Dean Anderson, Demi Moore, Mark Hamill, John Stamos i… Ricky Martin.

Dinosauri televizije, sapunice su nekad slobodno šetale američkim podnevnim programom u velikom broju, uz poneki izlet u primetime. Danas su na rubu izumiranja, nakon što su preostala tek četiri živuća primjerka — uz General Hospital na ABC-u, posljednji primjerci ove vrste su The Bold and the Beautiful (1987.) i The Young and the Restless (1973.) na CBS-u te Days of our Lives (1965.) na NBC-u, u kojoj je svojedobno glumio Joey Tribbiani.

9 komentara
  • ako su Dr. Oz, Dr. Phil, Judge Judy, The View,….. alternativa sapunicama, za mene je ovo jako tuzna vijest.

  • Seriously, vijest o daytime sapunici na Serijali?
    btw. najdugovječnija američka sapunjara svih vremena je CBS-ova Guiding Light (1937-2009) sa 18,262 epizode. Ha!

  • Kao netko tko je prije pratio sapunice, drago mi vidjeti da Serijala poprati i ovo tu i tamo. :) Jer i sapunice su serije, ne? :D A kak ste i rekli, zanimljiva tv trivia :D

  • Ja hoću da netko spomene Esmeraldu! Možda nije najduža, možda nije najbolja, ali je definitivno obilježila puno nastavnih sati u mojeg djetinjstva koje smo proveli gledajući ju u školi dok je učiteljica pobožno pratila (i mi s njom) putešestvije Esme. Najbolje odglumljena sljepoća na sapunjarama, hands down :)

  • Dakle zaostajemo jedno pola stoljeća za Amerima, s obzirom da u nas trenutno haraju po svim mogućim terminima.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861