Blic recenzija: The Body Farm – BBC-evi forenzičari u akciji – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: The Body Farm – BBC-evi forenzičari u akciji

Blic recenzija: The Body Farm – BBC-evi forenzičari u akciji

Prije nekoliko mjeseci BBC One emitirao je posljednji nastavak krimi serije Waking the Dead i nakon jedanaest godina i devet sezona došlo je vrijeme da se oprostimo od DSI-a Petera Boyda i njegovog tima. Ipak, priča o forenzičarima i rješavanju misterioznih zločina nije tu završila. Početkom godine objavljena je vijest da će Declan Croghan nastaviti s radom na spin-offu The Body Farm na čelu s Tarom Fitzgerald u ulozi Dr. Eve Lockhart. Ljubitelji Waking the Dead zasigurno su nestrpljivo iščekivali ovaj spin-off, a ako uzmemo u obzir da je završnu epizodu spomenute serije pratilo više od 7 milijuna gledatelja, The Body Farm se našao u zaista nezavidnom položaju i nosio veliki teret zadržavanja te brojke.

Priča o timu znanstvenika okupljenih na farmi specijaliziranoj za obdukcije i istraživanja na mrtvim tijelima koji pomaže inspektoru Craigu Haleu u rješavanju zločina već je prilično izlizana i istrošena i unatoč nadi da bi iz nje moglo izniknuti nešto kvalitetno, ma bar i polukvalitetno, pokušaj je, možemo reći, bio neuspješan.

The Body Farm nije niti blizu Waking The Dead, a nije ponudio ništa novog ili atraktivnog. Ako su tvorci serije bili vođeni činjenicom da će uspjeh biti zagarantiran te da će predstavljati dostojnu zamjenu za Boyda i ekipu, mene nisu pridobili. Prvi nastavak uvjerljivo je bio najlošiji; od monotonosti, nedostatka napetosti, uz površnu glumu, sve do tog vječnog i sumornog sivila (naglašenog baš u toj nesretnoj prvoj epizodi) koje doduše pristaje cjelokupnoj atmosferi, ali bi i to ipak trebalo imati svoje granice. Čak je i Tara Fitzgerald sa svojim slavnim glasom i mudrim uvodnim monolozima prilično podbacila i jedna je od slabijih karika. Ni sama farma nije prikazana u punom “sjaju” jer gotovo da ju vidimo u tragovima, dok s druge strane vidimo i previše Keitha Allena u ulozi inspektora. Iako sam pokušala pronaći nešto što bi dalo bar malo pozitivniji dojam, mogu reći samo da nisu sve epizode jednako loše, ima i boljih. Možda je ovo trebala biti kombinacija britanske verzije CSI-a i Bones, ali je ostvarenje ideja krenulo u sasvim krivom smjeru. Rezultat toga je i pad gledanosti od samog početka prikazivanja, iako je prema BARB-u u konačnosti kotirala prilično visoko. Možda se ljubitelji krimića jednostavno nisu mogli pomiriti s ukidanjem svoje omiljene serije pa su ovo doživjeli kao kompenzaciju. Hoće li druge sezone biti, nije poznato, ali kako trenutno stvari stoje, šest nastavaka jest i više nego dovoljno.

4 10 1
4

Žanr: Krim-drama

Autor: Declan Croghan

Mreža: BBC One

Glume: Tara Fitzgerald, Keith Allen, Finlay Robertson, Wunmi Mosaku, Mark Bazeley

Datum premijere: 13. rujna 2011.

2 komentara
  • a tako sam htio da mi se ova serija svidi. potpis na članak.
    a sad odoh napravit fan-edit od isključivo kadrova sa tarom :P

  • Meni se za sada sviđa, nakon 2. epizode. Ne filozofiraju previše, HALE ima zaista legendarne ispade, a i ostali su dovoljno uvjerljivi kao ekipa.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861