Babilon Berlin jedan je od najskupljih europskih televizijskih projekata u povijesti – serijala.com
Trenutno čitaš
Babilon Berlin jedan je od najskupljih europskih televizijskih projekata u povijesti

Babilon Berlin jedan je od najskupljih europskih televizijskih projekata u povijesti

Babilon Berlin, proljeće 1929.: metropola u previranjima. Od gospodarstva do kulture, od politike do podzemlja – sve je zahvaćeno radikalnim promjenama. Špekulacije i inflacija već razdiru temelje još mlade Weimarske Republike.

Rast siromaštva i nezaposlenosti u jakom je kontrastu s ekscesima i ekstravagancijom noćnoga gradskoga života i njegove goleme kreativne energije. Gereon Rath, mladi policijski inspektor iz Kölna, prebačen je u Berlin kako bi riješio kriminalni slučaj – pornografski obruč kojim upravlja berlinska mafija. Ono što se na prvi pogled čini kao jednostavno pitanje ucjene uskoro se pokaže skandalom koji će zauvijek promijeniti život Gereona i njegovih najbližih suradnika. Zajedno sa stenografkinjom Charlotte Ritter i partnerom Brunom Wolterom Rath se suočava sa zapetljanom mrežom korupcije, trgovine drogom i krijumčarenja oružja, što ga dovodi u egzistencijalni sukob jer se ne može odlučiti između lojalnosti i otkrivanja istine. Nama ostaje pitanje: tko je u ovoj priči prijatelj, a tko neprijatelj? 

Snimljena prema najprodavanijem romanu Volkera Kutschera, Babylon Berlin prva je njemačka TV serija u kojoj gledatelji mogu emocionalno doživjeti priču o političkim kretanjima koja vode od Weimarske Republike do širenja nacionalsocijalizma.

Snimanje serije trajalo je 180 dana i koštalo je, za europske pojmove, vrtoglavih 40 milijuna eura. Usporedbe radi – Netflix troši na The Crown oko 100 milijuna funti po sezoni, a HBO isto toliko milijuna dolara za Game of Thrones (za šest-sedam epizoda). U moru američke produkcije, Babylon Berlin nevjerojatnom lakoćom zavodi gledatelja u njen svijet. Mi smo imali priliku pogledati prve četiri epizode koje pršte sjajnim vizualima, uzbudljivom pričom i pravom lepezom svakakvih likova.

Babilon Berlin počeo je s emitiranjem jučer u 20:00 na HBO-u, a po dvije nove epizode emitirat će se svakog ponedjeljka u istom terminu. Serija je dostupna i putem HBO GO platforme.

Komentari (1)
  • Meni je ova serija totalno otkriće, najugodnije iznenađenje u jako dugo vremena. Za tu lovu, i bolje joj je da bude. :) Očekujem da će se tek pročuti za nju.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861