Simpsoni – 20. sezona na HTV2 – serijala.com
Trenutno čitaš
Simpsoni – 20. sezona na HTV2

Simpsoni – 20. sezona na HTV2

Putem press najave s Hrvatske televizije:

SIMPSONI, 20. – humoristična serija

(THE SIMPSONS 20)

srijeda, HTV2, 01.02.2012., 19:15

Humoristična serija koja se najdulje emitira u televizijskoj povijesti – kulturna je institucija. Pisana je inteligentno, humor joj je subverzivan i oduševljava svojim duhom. U povijesnoj 20. sezoni Simpsoni i dalje ismijavaju sami sebe i sve oko sebe.

U 2007. Simpsoni su proslavili dotad nezabilježen broj od 400 epizoda, a počeo se prikazivati i dugo očekivani cjelovečernji film.

Seriju vole i kritičari, a dobila je i mnoga priznanja, kao što je nagrada Peabody, 23 nagrade Emmy, 23 nagrade Annie, četiri nagrade Genesis, devet nagrada International Monitor i sedam nagrada Environmental Media. U Guinnessovoj knjizi rekorda upisana je kao najdulje emitirana animirana TV serija u prime time terminu, te TV serija s najviše gostujućih zvijezda. Homer Simpson prepoznat je kao pop ikona, a njegov uzvik negodovanja “D’oh!” ušao je kao službena riječ u rječnik Oxford English Dictionary. Simpsoni imaju i zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih. Serija je obarala rekorde i u maloprodaji, kao najbolje prodavani TV proizvod u DVD formatu u povijesti.

Gostujuće zvijezde u posjetu Springfieldu u ovoj su sezoni Denis Leary, Brian Grazer, Robert Forster, Julia Louis-Dreyfus, autor križaljka Merl Reagle, Shohreh Aghdashloo, Mark Cuban i Marv Albert.

Simpsoni žive u gradiću Springfieldu. Homer je sigurnosni inspektor u tamošnjoj nuklearnoj elektrani. Marge pokušava održati mir u obitelji. Bart je nestašan desetogodišnjak. Osmogodišnja Lisa inteligentna je vegetarijanka koja svira saksofon, a djetešce Maggie emocije izražava pomoću dudice. Gledatelji su također zavoljeli bogat i ponekad osobenjački svijet ostalih stanovnika Springfielda.

Glas su Simpsonima i ostalim stanovnicima Springfielda dali Dan Castellaneta kao Homer, Krusty, djed, Barney, gradonačelnik Quimby i podvornik Willie; Julie Kavner je Marge, Patty i Selma; Nancy Cartwright je Bart, Nelson i Ralph Wiggum; Yeardley Smith je Lisa; Hank Azaria je Moe, Apu, šef policije Wiggum, profesor Frink, skupljač stripova i dr. Nick Riviera; te Harry Shearer kao g. Burns, Smithers, Ned Flanders, ravnatelj škole Skinner, velečasni Lovejoy i Kent Brockman.

Simpsoni, koje je kreirao karikaturist Matt Groening, prvi su se put pojavili 1987. kao serija kratkih filmova od 30 sekunda. Groening ih je proizveo za seriju The Tracy Ullman Show. Prvi takav film prikazan je 19. travnja 1987., u trećem tjednu prikazivanja ove prime time serije. Vrlo brzo Simpsoni dobivaju vlastitu seriju, s posebnom božićnom premijerom u trajanju od pola sata 17. prosinca 1989., a od 14. siječnja 1990. s redovitim prikazivanjem.

Simpsoni su proizvod kuće Gracie Films, u suradnji s 20th Century Fox Television. Izvršni su producenti James L. Brooks, Matt Groening i Al Jean. Animaciju radi tvrtka Film Roman.

Glasovi: Dan Castellaneta, Julie Kavner; Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer
Izvršni producenti: James L. Brooks, Matt Groening i Al Jean
Odabrao: Đelo Hadžiselimović

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861