Blic recenzija: Hawaii Five-0 – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Hawaii Five-0

Blic recenzija: Hawaii Five-0

Kako u svijetu filmova, tako i u svijetu tv-serija remakeovi postaju sve učestaliji. U vremenu kada bi gledatelj radije vidio nešto originalno, i kada remakeovi uglavnom budu lošiji od originala, mreže poput CBS-a i dalje odbijaju riskirati sa kreativnim idejama. U ovom slučaju original je bio aktualan davne 68′, gledali ga nismo, stoga ga više nećemo ni spominjati. Remake je otprilike ono što smo očekivali, no krenimo redom.

Glavne uloge imaju Alex O’Loughlin (Three Rivers, Moonlight), Scott Cann (Entourage), Daniel Dae Kim (Lost) te Grace Park (Battlestar Galactica). Ovako kako su poredani, tako dobivaju i minutaže, a tako su i zanimljivi. Steve McGarrett (Alex) se nalazi usred misije transportiranja zatvorenika, stiže mu nenadani poziv iz doma njegovog oca. Bad guy nudi standardnu ponudu – zamjena. Ti meni zatvorenika, ja tebi poštedim oca. Onda se dogodi više-manje očekivana stvar koju vam ipak nećemo spoilati, prekretnica nakon koje kreće ona prava priča…

Steveu ubrzo prilazi guvernerka nudeći mu sve resurse koji mu zatrebaju bez ikakvih ograničenja. Na njemu je samo da okupi tim, te da negativca privede pravdi. I tako, malo po malo, upoznajemo se s ostalim likovima, no kako cijela epizoda ima ubrzan tempo neće biti ostavljeno puno vremena za upoznavanje likova, čak je i prvi slučaj prejednostavno i prebalano riješen.

Dobro

Havaji su uvijek atraktivna lokacija, ako ne zbog svojih prirodnih ljepota, onda zbog onih ljudskih, da budemo precizniji, ženskih. Pojedini akcijski kadrovi su zanimljivo osmišljeni (bacite pogled na slike, premda vam one neće to najbolje dočarati), ostavljeno je mjesta za ponešto humora, koji je uvijek dobrodošao. Čak ima i poprilično zanimljivih dijaloga, no ostavljaju dojam već viđenoga, i to je to što se dobrih stvari tiče. Ne može se izdvojiti previše toga što bi bilo uistinu dobro, budući da je ovdje većina stvari na solidnoj razini. Niti preloše, niti predobro. Upravo onako kako biste očekivali od serije prilikom koje puštate mozak na pašu dok je gledate.

Loše

Prvi slučaj je užasno nemaštovit, te prejednostavno riješen. Sve se svodi na – ovaj poznaje jednog tipa koji poznaje jednog drugog tipa, i uz malo natezanja se dolazi do tražene osobe. Pitanje je da li od toga pati samo pilot epizoda ili nas to čeka i u nastavku? Obzirom da je to CBS, odgovor već znamo… Stvari su previše zbrzane, niti ćemo likove pošteno upoznati, niti slučaj, a već je gotova epizoda i riješen slučaj. Iako je riječ o akcijskoj seriji, ponekad treba malo usporiti tempo te okarakterizirati likove kako spada. I opet ona klasična svađa između dvojice partnera. Zar toga mora biti u svakoj seriji u kojoj se ukaže takva prilika? Znate ono, jedan (Steve) je pametan, inteligentan, dok je drugi Danny (Scott Cann) onaj koji će pokušati nasmijati svojim doskočicama, i koji se uglavnom rijetko kada slaže s odlukama partnera. Tako izbija svađa, ali ipak jedan drugome spašavaju živote i rade skupe, prožvakano i šesto puta viđeno.

Zaključak

Nakon pilota teško je ustvrditi što ova serija točno želi biti. Ponekad djeluje kao “akcijski CSI”, ponekad podsjeća na FOX-ove The Good Guyse, zbog odnosa između glavnog glumačkog dvojca, no kad se sve zbroji i oduzme, Hawaii Five-0 je tip serije koji se gleda za opuštanje. Još jedan u nizu klasični CBS-ov procedural, s time što je ovome adut nešto veća količina akcije. Svakako puno toga ovisi o tome kakvi će biti daljnji slučajevi, jer su oni ipak u centru pažnje. Budu li ovako jednostavni kao ovaj prvi, teško će se gledatelji dugo zadržati. Pilot je bio vrijedan ubijanja dosade, no hoće li i ostale epizode?

6.5 10 1
6.5

Žanr: Akcijski procedural

Autor: Leonard Freeman (original)

Mreža: CBS

Glume: Alex O'Loughlin, Scott Cann, Daniel Dae Kim, Grace Park

Datum premijere: 20. rujan 2010.

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861